180 bin fide daha vatandaşla buluştu;

180 bin fide daha vatandaşla buluştu

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun talimatıyla üç yıl önce başlatılan ve bir gelenek haline getirilen atalık tohum fide dağıtımı bu yıl da gerçekleştirildi....

Kastamonu Belediyesi ekipleri tarafından atalık tohumlardan üretilen 180 bin fidenin dağıtımı Belediye Başkanı Vidinlioğlu’nun da katıldığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki törenle yapıldı. Kastamonu Belediyesi gerçekleştirdiği bu törenle birlikte dört yılda 380 bin fideyi vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtmış oldu.

Kastamonu’da vatandaşları toprakla buluşturmak, betonarme hayat içerisinde anlamlı bir projeye imza atmak ve kaynağı belli organik ürünlerle sağlıklı bir üretimi sağlamak adına Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu tarafından hayata geçirilen ‘Atalık Tohumlardan Fide Üretim Projesi’ne vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Kastamonu Belediyesi ekipleri atalık tohumlardan üretilen fideleri şehrin genelinde belirlediği altı noktadan dağıttı.

Vidinlioğlu tören öncesi yaptığı konuşmada sağlıklı gıdanın öneminden, çocukların toprakla barışık büyümesine vurgu yaptı. Başkan Vidinlioğlu konuşmasında proje kapsamında üretilen fidelerin sayısının her yıl artarak ücretsiz şekilde dağıtımının devam edeceğini de söyledi. 


BAŞKANDAN “MUTLAKA TOHUM AYIRIN” ÇAĞRISI

Vidinlioğlu şunları kaydetti; “Göreve geldiğimiz dördüncü yılda dağıttığımız fidelerin sayısını biraz daha arttırdık. Daha önceden benim biriktirmiş olduğum atalık tohumlardan elde ettiğimiz ve dağıttığımız fideleri bu yılda sizlerle buluşturuyoruz. İlk yıl 45 bin ikinci yıl 60 bin üçüncü yıl ise 100 bin fideyi hemşehrilerimize dağıtmıştık. Bu sene işin içerisine GEMA Vakfımızı da dahil ederek sayıyı arttırdık. Türkiye’nin dört bir tarafından ürettiğimiz fidelerden isteyen var. Ankara’dan, İstanbul’dan, İzmir’den, Erzurum’dan, Mersin’den, Adana’dan telefonlar alıyoruz. Taleplere de cevap verebilmek adına fide üretimimizi arttırdık. Her platformda dile getiriyorum. Yaşadığımız pandemi, sel, deprem felaketleri bizlere gıdanın önemini de öğretti. Gıda çok önemli. Gıda sizin üretiminizde olmadığı zaman dışa bağımlı hale geliyorsunuz. Gıdaya ulaşmak için de çok büyük çaba harcıyorsunuz ve maliyetler yüksek oluyor. Pandemi döneminde gördünüz, Avrupa ülkelerinde marketler yağmalandı. Tabi bizim en önemli özelliğimiz kırsal ağırlıklı ülke olmamızdı ve tarım yönünden kendine yetebilen sayılı ülkelerden bir tanesiydik. Ama bunun yavaş yavaş değişmekte olduğunu gördüğüm için hem ata tohumlarına özendirmeye, hem toprakla barışma hem de geleceğimiz yavrularımızın üretim bilincine ulaşmasına katkı sağlamak adına projemizi sürdürüyoruz. Çocuklarımız en azından domatesin, salatalığın ve biberin nasıl yetiştiğini görsünler istiyorum. Bu ürünlerin büyüdüğünü görmek onlara zevk verecektir. Çiçeğin büyüdüğünü görmek onları nasıl mutlu ediyorsa sebze ve meyvelerin de büyüdüklerini görmek aynı mutluluğu verecektir. Çocuklar bu bilince ulaşsın diye her yıl üretimi arttırıyoruz. Sağlıklı gıda çok önemli. Onun için üretmemiz gerekiyor. Bu tohumlar atalık tohumlar olduğu için tüm hemşehrilerimden istirhamım mutlaka bu ürünlerden tohum ayırın. Mümkünse evdeki evsel atıklarınızı toprağa bürlediğiniz anda 15 gün sonra size kompost gübre olarak size geri dönecektir. Gübrelemeyi de bunlarla yapın. Sağlıklı olsun. Genetik yapısı değişmemiş olsun. Çünkü önümüzdeki dönemin ana konusu hem sağlıklı gıda olacak, hem de su olacak. Suyumuzu da mümkün olduğunca tasarruflu kullanalım. Üreteceğiniz ürünleri afiyetle yiyin istiyorum. GEMA Vakfımıza da verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyorum. Bunca fideyi yetiştiren ve bizlere sunan mesai arkadaşlarıma da ayrı bir parantez açıp teşekkür etmek istiyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”

Kastamonu Belediyesi’nin hayata geçirdiği uygulamadan bir hayli mutlu olduklarını ifade eden vatandaşlar Belediye Başkanı Vidinlioğlu’na teşekkür etti. Vatandaşlar uygulamanın her yıl devam etmesini istediklerini de ifade ederken balkonlarda yetişen ürünlerin çocukların çok ilgisini çektiğine de değindiler.



“DEVAMININ GELMESİNİ DİLERİM”

Fide almak için gelen Lütfi Kılıç isimli vatandaş; "Kendim emekliyim, emekli olduktan sonra bahçe işine merak saldım. Küçük bir bahçe oluşturdum, bunları oraya dikerek yaz boyu bununla oyalanarak, gönlümü eğlendireceğim. Ücretsiz olarak dağıtılması ayrı güzel ve bunun devamının gelmesini dilerim" dedi.

“ALDIĞIM FİDELERDEN TOHUM ELDE EDİYORUM”

Fide dağıtım programına katılan vatandaşlar Hamide Karaca ise; “Daha önce dağıtıldığında da almıştım, şimdi de aldım. Aldığım fideleri bahçeme dikiyorum ve bunlardan tohum elde ediyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" ifadelerine yer verdi.



6 FARKLI NOKTADA DAĞITIM YAPILDI

Atalık tohumlardan üretilen 180 bin fide Kuzeykent Park ve Bahçeler Müdürlüğü Fidanlığı, Olukbaşı Şehitler Bahçesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Şehit Öğretmenler Parkı, Candaroğulları Mahallesi Pazar Alanı, Cumhuriyet Meydanı ve İnönü Mahallesi Hüma Hatun Parkı’ndaki toplam altı noktada dağıtıldı. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum