Nasrullah’ta mehter sesleri yükseldi;

Nasrullah’ta mehter sesleri yükseldi

Türkav Kastamonu Şubesi tarafından İstanbul’un Fethi’nin 570. yıl dönümü münasebetiyle 34.Geleneksel Fetih-Fatih Kastamonu programı Nasrullah Meydanında coşkulu bir törenle kutlandı....

Sunuculuğunu Mustafa Kaya Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ayhan Avanoğlu’nun yaptığı programda Türkav Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor bir konuşma yaptı. Fethin önemine dikkat çeken Çonkor şöyle dedi:

“GÜNEŞ TUĞUMUZ OLSUN, GÖKYÜZÜ ÇADIRIMIZ.”
“Fetih, daha Oğuz Kağan Destanı’nda “Güneş tuğumuz olsun, gökyüzü çadırımız.” şeklinde ifadesini bulan Türklerin dünya hâkimiyeti idealinin, Ertuğrul Gazi ile yüzyıllar öncesinden başlayan jeopolitik atılımın ve stratejik büyüme ülküsünün zirveye yükseldiği, gelecek asırların önünün açıldığı çok önemli bir hamlenin adı olmuştur.İstanbul'un fethi ile Türklerin Orta Asya'dan başlayan yurt edinme sevdası ve istikameti Avrupa içlerine doğru yönelmiş ve imparatorluğun ilerleme ve hükümranlık ufku genişlemiştir.İstanbul'un Türkler tarafından sahiplenilmesi aynı zamanda, Büyük Türk Hakanı ikinci Mehmet'i "Fatih" yapan köklü bir milli şuurun taşındığı veraset ve vesayetin de ifadesi olmuştur. Fetih, cihan tarihi içinde derin sarsıntı ve değişmeleri de tetiklemiş sonraki asırlarda bile yankıları süren ve küresel dengeleri değiştiren muazzam bir kudret olarak tarihteki şerefli yerini almıştır.


“FETİHLE BERABER BÜYÜK TÜRK MİLLETİ, BARIŞ, HUZUR VE HAKKANİYET ARAYAN İNSANLIK İÇİN ADALETİN VE HUZURUN SİMGESİ HALİNE GELMİŞTİR”
Fetihle beraber büyük Türk milleti, barış, huzur ve hakkaniyet arayan insanlık için adaletin ve huzurun simgesi haline gelmiştir. Büyük coğrafyaları ve beşeriyeti barış ve huzur içinde yönetme kabiliyeti gerçek anlamıyla ortaya çıkmıştır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’a ilk girdiği andan itibaren şehirde yaşamakta olan bütün inançların temsilcileri ve önderlerine, inançlarının gereği ne ise o şekilde yaşamaya devam etmelerini istemiş; gerek İstanbul’da gerekse imparatorluk içinde yaşayan herkesin inandıkları gibi yaşayabilmeleri için devlet olarak bütün imkânları seferber etmekten geri durmamıştır. Dolayısıyla, 29 Mayıs 1453’ten itibaren İstanbul; küresel değerlerin hepsini cem eden, hoşgörünün, barışın, aklın, bilimin, özgürlüğün merkezi haline gelmiş; bu iklim İstanbul’dan bütün dünyaya dalga dalga yayılmıştır. Fetihle birlikte, dünyanın en eski kültür ve medeniyet merkezlerinden biri olan İstanbul Türk ve İslam kültür ve medeniyeti ile tanışmış; yüzyıllar boyu birbirinden kıymetli eserlerle adeta yeniden tezyin edilmiştir.”



Konuşma sonrası Atabeygazi Mehteran Derneği tarafından mehter gösterisi yapıldı. Gösteri Kastamonu halkı tarafından ilgiyle izlendi. İkram ve dua ile program sona erdi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum