'Kastamonulu dünürlerim, bana ot yoldurdu...';

'Kastamonulu dünürlerim, bana ot yoldurdu...'

Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen “Kastamonu Evliyaları ve Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’ni Anma” programına katılan AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım; “Şeyh Şaban-ı Veli, Anadolu'nun dört manevi direğinden biri olarak gösterilir ve Kastamonu’nun da manevi lideridir. İnanç turizmi olarak düşündüğümüzde, Kastamonu'nun kalkınmasının en önemli dinamiklerinden biridir Şeyh Şaban-ı Veli” dedi....


Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen “Kastamonu Evliyaları ve Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’ni Anma” programına katılan AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım; “Şeyh Şaban-ı Veli, Anadolu'nun dört manevi direğinden biri olarak gösterilir ve Kastamonu’nun da manevi lideridir. İnanç turizmi olarak düşündüğümüzde, Kastamonu'nun kalkınmasının en önemli dinamiklerinden biridir Şeyh Şaban-ı Veli” dedi.



Şeyh Şaban-ı Veli'nin manevi lideri olduğu Kastamonu insanının bağımsızlığa olan düşkünlüğüne atıfta bulunan Binali Yıldırım; “İstiklal Mücadelesinde fedakâr Kastamonulu annelerin İnebolu'dan başlayıp, Anadolu'nun içlerine kadar silah ve mühimmat taşıdı. Bunla beraber Kastamonu, işgal görmemesine rağmen en fazla şehit veren ilimiz olmuştur” diye konuştu.


“KASTAMONU'YA HISIM OLMAK KOLAY BİR İŞ DEĞİL”


Gelininin Kastamonulu olduğunu belirten Yıldırım; "Kastamonu'ya hısım olmak kolay bir iş değil. Bize ot yoldurdular. Laf aramızda, gelinimizi alıncaya kadar epey bir zahmet çektik. Ama çok mutluyuz. İyi ki de hısım olmuşuz, dünür olmuşuz Kastamonulularla…" dedi.


“KABUL EDERSENİZ BEN DE KASTAMONULUYUM”


Kastamonu'nun İstanbul içinde çok yoğun bir nüfusa sahip olmasına rağmen siyasette yeterince temsil edilmediğine ilişkin serzenişler olduğunu dile getiren Yıldırım; "Kabul ederseniz ben de Kastamonuluyum efendim. Gelini Seda'yı istemek için Kastamonu'ya gittikleri gün Ilgaz Dağları'nda gece yarısı kara saplandıklarını anlatan Yıldırım, o gün yollarında kaldıkları dağı daha sonra delip tünel ve yollar yaptıklarını, Kastamonu'nun Ankara ile mesafesinin şu an iki saat olduğunu söyledi.


“YOLLARI BÖLDÜK, MİLLETİ BİRLEŞTİRDİK”


Gelinine Kastamonu ağzıyla yazdırdığı bazı ifadeleri salonda okuyan Yıldırım; "Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Ama sizin de çok dikkat ettiğiniz bir şeye biz de dikkat ettik. Dedik ki 'Yolları böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz.' Terörle amansız bir mücadele verdik Elhamdülillah” dedi.


Yıldırım, konuşmasını Şeyh Şaban-ı Veli'nin, "Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle olsun" sözleriyle tamamladı.


Programda konuşan Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Kastamonu denildiği zaman iki özelliğin ön plana çıktığını belirtti.  Başkanı Özdemir; “Birincisi manevi şahsiyetlerin yoğun bir şekilde memleketimizden çıkmış olması. Bundan dolayı şehrimizin manevi hizmetlere koşmasında çok önemli rol oynamıştır. Bir diğer özellik ise Şerife Bacı'nın, Halime Hatun'un memleketlisi onların torunları olmamız. Abdurrahman Paşa Lisesi'ndeki gencecik öğrencilerin tamamının şehadeti ile bilinen bir memleketiz. Aynı zamanda Dere köyünün erkeklerinin cepheye giderek tamamının şehit olmasıyla Ersizler Dere köyü olarak anılan bir memleketin evlatlarıyız” dedi. 


Yüz yıl önce verilen kurtuluş mücadelesinde canını ortaya koyan Kastamonu halkının yüz yıl sonrasında da ikinci bir kurtuluş mücadelesinde en önde gidenler arasında yola devam ettiklerine dikkati çekerek; “Kastamonu’muz hem doğasıyla hem kültürüyle hem tarihi dokusu ve insanıyla da ülkemizin en güzide şehirlerinden bir tanesi. Bizler Kastamonu kültürünün yaygınlaşması ve ilçemizde daha fazla bilinmesi için Bağcılar Belediyesi olarak bu yıl ki kültür programlarımızın içerisine 5 bin kişilik bir programı Kastamonu rotası olarak düzenliyorum. Kastamonularla bir arada olmak için burada bulunan herkese şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.


Programda, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Kastamonu Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Umur ve Kastamonulular Dayanışma Derneği Genel Başkanı Remzi Şen ve bir çok vatandaş katılım sağladı. (İstamonu)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum