Meydanda damaklar ‘ekşili pilav’ ile tatlandı;

Meydanda damaklar ‘ekşili pilav’ ile tatlandı

Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri, tüm yurtta olduğu gibi Kastamonu'da da Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programla başladı. Etkinliklerin ilk gününde görücüye çıkan coğrafi işaret tescilli ekşili pilav, vatandaşların damaklarını tatlandırdı....


Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen etkinlikte, İhsangazi Belediyesi tarafından, vatandaşlara ekşili pilav ikram edildi. İhsangazi ilçesinde siyez buğdayından yapılan coğrafi işaretli ekşili pilav vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, kazanların başına geçerek vatandaşlara ekşili pilav ikram etti. 

SAĞLIK: "12 BİN YILDIR DOĞALLIĞINI MUHAFAZA ETTİ"
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Kastamonu yöresel yemekler şenliğinde bizzat yemekleri kendi dağıtan İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, Kastamonu'nun önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu; "Kastamonu'yu önemli kılan birçok alanı var ancak bu alanlardan bir tanesi gastronomi. Türk Mutfağı Haftası etkinlikler çerçevesinde bu yıl inşallah ikincisini gerçekleştiriyoruz. İhsangazi ilçemizin coğrafi işaretli yemeği olan İhsangazi Ekşili Pilavı ikramında bulunduk. İhsangazi ekşili pilavı özel bir yemek. Onu özel kılan da yemeğin pişirilmesinde kullanılan, içerisinde bulunan siyez buğdayından elde ettiğimiz siyez bulguru. Siyez bulguru genetiği değiştirilmeden 12 bin yıl öncesine kadar doğallığını muhafaza eden bir buğday çeşidi. Bu buğday çeşidi ile birlikte tabiatta kendiliğinden yetişen doğal otlarımız ve yoğurdun karışımı ile bir pilav ortaya çıkarılıyor. Yemeğimizin içerisinde ısırgan otu, maydanoz, özel bir yoğurt, tereyağı ve bulgurdan oluşuyor.”
Belediye Başkanı Sağlık, katılım gösterenlere teşekkür ederek halkı yarın Kurşunlu Han'da etkinliğin devamı olan programa davet etti.
ŞENOĞLU: “YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZİ, KASTAMONU MUTFAĞINDA ÖN PLANA ÇIKARMA GAYRETİNDEYİZ”

Ekşili pilavı tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinlikte konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu; “Kastamonu, Anadolu gibi tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilimiz. Dolayısıyla, ev sahipliği yaptığı kültürlerden, çeşitli dönemlerden etkilenmiş bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu Türk Mutfağı Haftası içerisinde yöresel ürünlerimizi, Kastamonu mutfağında ön plana çıkartama gayreti içerisindeyiz. Etkinliklerin gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan tüm kurul kuruluş ve belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BU YÖRESEL LEZZETLERİ HERKESİN TATMASI LAZIM”

Ekşili pilavın herkesin tatması gerektiğini söyleyen Murat Keçeci isimli vatandaş, “Ekşili pilav Kastamonu yöresinin özel yemeğidir. Bu yöresel lezzetleri herkesin tatması lazım” dedi.

İkram sonrası İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık’a plaket takdim etti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum