Kastamonu’nun 20 yıllık mısırcısı: ‘Bu tezgâh sayesinde 5 çocuk büyüttüm’;

Kastamonu’nun 20 yıllık mısırcısı: ‘Bu tezgâh sayesinde 5 çocuk büyüttüm’

Kastamonu’da 20 yıldır mısır satan yapan Satı Mehmet Öğretmiş, bu işten elde ettiği gelirle 5 çocuğunu büyüttü. Plevne Caddesi’nin tanınan simalarından Öğretmiş, ‘’ Satışlarımızı nakit yapıyoruz ama üzerinde nakit olmayanı da boş göndermiyoruz’’ dedi....

Devrekânili Satı Mehmet Öğretmiş, Kastamonu’da şehrin en merkezi yerlerinden birinde mısır satarak geçimini sağlıyor. Tek geçim kaynağı mısır ve kestane üzerine olan Öğretmiş, 5 çocuğunu bu işi yaparak büyüttü.

‘’KIŞIN KESTANE, YAZIN SÜT MISIR’’
20 yıldır süt mısırcılığı yaptığını söyleyen Satı Mehmet Öğretmiş, ‘’Bu benim baba meleğim, ben çocukken babamın tezgahı vardı. Ben de onun yanına gelirdim. Okul zamanı da okula gider okul çıkışı yine tezgahın başına geçerdim. Bir yıl büfecilik yaptım ama daha sonra yine çocukluk işime döndüm. Kışın kestane, yazın süt mısır’’ dedi.
‘’BURADA SÜT MISIRIN TADINI ALAN BİR DAHA BAŞKA YERE GİTMİYOR’’

Sabah saatlerinde işine başlayan ve gece 22.00’a kadar mesaisi devam eden Öğretmiş, ‘’. Tek geçim kaynağım bu. 5 çocuk babasıyım. Bu benim baba mesleğimdi ilkokuldayken okul çıkışı babamın yanına gelirdim. 20 yıldır buradayım. Burada devamlı müşterilerim var. Herkes süt mısır yapar ama herkesin tarifi farklıdır. Herkesin yöntemi farklıdır. Ben bu konuda iddialıyım. Zaten devamlı müşterilerim olduğunu söylemiştim. Burada süt mısırın tadını alan bir daha başka yere gitmiyor’’ dedi.


‘KALİTE ÖNEMLİ’

Mısırın kalitesine dikkat ettiğini belirten Öğretmiş, ‘’Çünkü devamlı buradayız yerimiz belli. Kaliteli ürün satmak zorundayız. İnsanların memnuniyeti için iyi yapmak zorundayız işimizi. Kestanede de aynı şekilde. Kestane alırken iyisini alıyoruz. Benim aldığım kestane marketten alınan kestaneye benzemez. Çünkü biz kestane kebap satıyoruz. Kestanenin de çok fazla çeşidi var, iyisini seçmek çok önemli’’ diye konuştu.

‘’ÇOCUKLAR, ESKİSİ KADAR ALAMIYOR’’

Ülkemizde yaşanan enflasyondan kendisinin de etkilendiğini kaydeden Öğretmiş, eskiden çocukların daha fazla aldığını hatırlatarak, ‘’Eskiden çocuklar çok alırdı kestane veya süt mısır ama artık alamıyorlar. Önce bir bardak süt mısır 5 liraydı ama şu an 20 lira. Çünkü bunun tüpü var, ketçabı var, mayonezi var, baharatı var. Tüm bunlara zam gelince süt mısırın da maliyeti arttı. Eskisi kadar satışı olmuyor ama yine de memnunum.  Her işin olduğu gibi bu işin de zorlukları var. Yazın sıcakta kışın soğukta bekliyoruz. Yağmur çamur demiyor tezgahımızı açıyoruz. Sabahtan akşama kadar ayakta bekliyoruz. Bazen ayaklarım şişiyor oturunca kalkmak istemiyorum. Ve bizim tatilimiz yok. Her gün çalışıyoruz’’ dedi.
ÜZERİNDE NAKİT OLMAYANI BOŞ GÖNDERMİYORUZ
‘’Bizde Kredi kartı geçerli değil. Satışlarımızı nakit yapıyoruz ama üzerinde nakit olmayanı da boş göndermiyoruz. Bazen gelen müşterilerde nakit olmuyor sonra verirsiniz diyoruz, zaten yerimiz belli herkes bizi tanıyor. Sonra getirenler getiriyor, getirmeyene de helal ediyoruz.“

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum