‘Evliyalar Haftası’ bu yıl da yok!;

‘Evliyalar Haftası’ bu yıl da yok!

İKİ YIL PANDEMİ, GEÇEN YIL DA KÜLLİYEDEKİ RESTORASYON NEDENİYLE İPTAL EDİLMİŞTİ, BU KEZ DE SEÇİM VE DEPREM ENGEL OLDU...

Kadim tarihi boyunca binlerce evliyayı bünyesinde barındıran Kastamonu, 1991 yılından itibaren her yıl Mayıs ayının ilk haftası düzenlenen Evliyalar Haftası ile de yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayarak ‘inanç turizm merkezi’ olma özelliğiyle ön plana çıkmayı başarmıştı.



Ancak 2020 ve 2021 yıllarında koronavirüs pandemisi, 2022 yılında ise Hz Pir Külliyesi’ndeki restorasyon çalışmaları gerekçesiyle kutlanamayan “Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası” bu yıl da 14 Mayıs Genel Seçimleri ve 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler dolayısıyla iptal edildi.

1991 yılında başlayan ve 2019 yılına kadar 28 kez kutlanan anma haftası; inanç turizmi noktasında iddiaları olan Kastamonu için ciddi bir öneme sahip olurken, her yıl Mayıs ayının ilk hafta kutlanması gereken periyota sayılı günler kala, iptal edildi.

2019 yılında ilimizi ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 1991 yılından bu yana Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından organize edilen anma haftasının 2020 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirileceğini ifade etmişti. Pandemi ve restorasyon çalışmaları nedeniyle son üç yıldır yapılamayan Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası etkinliklerinin, 14 Mayıs’taki genel seçimleri ile büyük bir yıkıma ve 50 bini aşkın insanımızın can kaybına neden olan Kahramanmaraş depremleri nedeniyle bu yıl da düzenlenmemesine karar verildi.

Hz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi başkanlığında toplanan vakıf yönetimi, daha önce seçimler sonrasına ertelenmesi veya Ağustos ayında yapılması konuşulan anma programının bu yıl tamamen iptal edilmesine karar verildiğini duyurdu.

EĞLENCE DEĞİL, ANMA HAFTASI

Her yıl Hanönü ilçesinde başlayan, daha sonra Taşköprü’de bir takım etkinliklerle devam eden ve il merkezindeki programların ardından Benli Sultan Türbesi’nde gerçekleştirilen büyük organizasyonla son bulan Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası” programları, Kastamonu halkı için de uzun yıllardır yaşatılan önemli bir gelenek haline gelmiş ve binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikler büyük ilgiyle takip ediliyordu.

Ülke genelinde yaşanan afetler sonrası eğlence içerikli festival ve benzer programların iptal edilmesi doğal karşılanırken, tamamen evliyaların anıldığı bir organizasyonun iptal edilmesine bir anlam verilemedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum