Kömür fiyatları uçuşa geçti;

Kömür fiyatları uçuşa geçti

KÖMÜRÜN 1 TORBASI, SON 10 GÜNDE İSE 90 TL’YE ULAŞTI...

Soğuk kış günlerinin kapıya dayanmasıyla birlikte 10 gün önce 1 torbası 70 lira olan kömüre, 10 gün içerisinde 20 lira daha zam gelerek 90 liraya çıktı. Sektör temsilcileri, kömür fiyatlarındaki bu durdurulamaz artışın daha da devam edeceğini kaydediyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yakacak kömür fiyatlarında fiyat artışı durdurulamaz şekilde devam ediyor. Kastamonu’da 10 gün öncesinde tonu 2 bin 800 TL olan kömür fiyatında yeni bir zam şoku daha yaşandı. Kömürün 25 kilograma tekabül eden bir çuvalına, 10 gün içerisinde 20 TL zam geldi. 1 ton kömür 10 gün önce 2 bin 800 TL’ye satılırken, bugün 3 bin 600 TL’ye ulaştı. Sektör temsilcileri çareyi yerli kömür satmakta buldu. Torbası 50 TL’ye satılan yerli kömürün tonu ise 2 bin TL’ye alıcı buluyor.

1 TORBA KÖMÜRÜN 100 LİRAYI AŞMASI BEKLENİYOR

Haziran ayında sezonun açılışıyla birlikte 48 TL olan kömürün çuval fiyatına 3 ayda 22 TL zam gelmişti. 10 gün önce zamlı fiyatı 70 TL olan kömürün torba fiyatına 20 TL daha zam gelerek 90 TL’ye ulaştı. Kömür fiyatlarına gelen bu rekor zam miktarının ne zaman duracağı ise meçhul. Sektör temsilcileri, çuval fiyatının 100 lirayı aşacağını kaydediyor.

VATANDAŞIN VE ESNAFIN TERCİHİ YERLİ KÖMÜR

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, kömür ve odun fiyatları da bu yıl cep yakmaya başladı. Geçtiğimiz yıl tonu bin 200 liradan satılan kömürün fiyatı yüzde 200’e yaklaşan oranda artarak 3 bin lirayı geçmişti. Durdurulamaz şekilde artan kömür fiyatları cep yakarken, özellikle dar gelirli ve asgari ücretle çalışanlar yüksek fiyatlar nedeniyle bu kışı nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor. Bir ton fiyatı 2 bin 500 TL ile 3 bin 600 TL arasında değişen kömüre vatandaş yaklaşamazken, esnaf ise satış yapamamaktan yakınıyor. İthal kömüre alternatif arayan vatandaşlar çareyi yerli kömürde buluyor. Kış mevsiminin yaklaşması ve havaların da soğumasıyla birlikte vatandaşlar yeni arayışlara girdi. Geçtiğimiz yıla göre kömür fiyatlarındaki azami artış nedeniyle vatandaşların tercihi yerli kömürden yana.

BİR TORBA YEM 100’DEN 150’YE, UN 150’DEN 195’E YÜKSELDİ

Kastamonu’da kömür, yem ve un satışı yapan ve ismini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi, fiyatlar nedeniyle vatandaşların kendilerine kızdığını kaydederek, şunları dile getirdi; “Bir torba kömür 100 lirayı geçer diye tahmin ediyoruz. Fiyatlar daha da artacak. Kömür almak için gelen vatandaş fiyat soruyor, söylüyoruz. 3 gün sonra geliyor fiyatlar daha da artıyor bize ‘Dalga mı geçiyorsunuz’ deniliyor. Biz belirlemiyoruz fiyatları ama vatandaşın tepkisi bize geliyor. Biz mesela, fiyatlar artmadan önce alım yaptığımız yerden, 60 TL üzerinden bin 80 torba kömür siparişi vermiştik. 64 bin 800 TL ödemesini yaptık. O bin 80 torba kömürün fiyatı, gelen zamlar nedeniyle 88 bin 560 TL oldu. Fabrikadan dediler ki ‘Ya yeni güncel fiyatıyla ödeyin ya da paranızı geri gönderelim.’ Biz de ‘Geri gönderin parayı’ dedik, durum bu... Bu sene gerçekten çok sıkıntılı geçecek. Sadece kömür de değil, yem ve un fiyatlarına da ciddi miktarlarda zam geldi. Örneğin 100 liraya sattığımız yemin fiyatı 2 ayda 50 TL artarak 150 liraya ulaştı. Yine aynı şekilde un fiyatı 150 liraydı, 195 liraya yükseldi, 45 lira zam geldi. Böyle giderse küçülmeye gideceğiz. Yetişmiyor çünkü para” ifadelerine yer verdi. (Nihan Kıran)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum