Şubat’ta ihracat yüzde 71,2 azaldı;

Şubat’ta ihracat yüzde 71,2 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat ayı dış ticaret verilerine göre; Kastamonu’dan yapılan ihracat 10 milyon 761 bin dolar olurken, Şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,2 azaldığı açıklandı. Kastamonu’nun 2023 yılı Şubat ayındaki ithalatı ise 6 milyon 895 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,2 oranında azaldı....

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat ayı dış ticaret verilerine göre; Kastamonu’dan yapılan ihracat 10 milyon 761 bin dolar olurken, Şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,2 azaldığı açıklandı. Kastamonu’nun 2023 yılı Şubat ayındaki ithalatı ise 6 milyon 895 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,2 oranında azaldı.

DIŞ TİCARET HACMİMİZ 17,7 MİLYON DOLAR

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi Şubat ayında 17 milyon 656 bin dolar oldu. En fazla ihracat “değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubunda gerçekleşti.

Şubat ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 5 milyon 777 bin dolar ile “değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubu yer almaktadır. Bu ürün grubunu 3 milyon 546 bin dolar ile “kürk hariç, giyim eşyası imalatı” ürün grubu ve 654 bin dolar ile “bina doğramacılığı ve marangozluk ürünlerinin imalatı” ürün grubu takip etti. Şubat ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 34 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

İthalat ise 59 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatın ilk üç sırasında 1 milyon 733 bin dolar ile “dokuma” ürün grubu,1 milyon 283 bin dolar ile “maden, taş ocağı ve inşaat makineleri imalatı” ürün grubu ve 1 milyon 196 bin dolar ile “motorlu kara taşıtlarının imalatı” ürün grubu yer almaktadır.

İHRACATTA İSPANYA, İTHALATTA İTALYA İLK SIRADA

Şubat ayında Kastamonu’dan 46 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 2 milyon 493 bin dolar ile İspanya yer almaktadır. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 2 milyon 4 bin dolar ile Birleşik Krallık olurken üçüncü sırada 1 milyon 532 bin dolar ile Güney Kore yer aldı.

Şubat ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 1 milyon 869 bin dolar ile İtalya yer almaktadır. İkinci sırada 1 milyon 264 bin dolar ile İsveç ve üçüncü sırada 1 milyon 196 bin dolar ile Kırgızistan yer alırken, Şubat ayında Kastamonu’ya 41 farklı ülkeden ithalat gerçekleştiği açıklandı. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum