Kastamonu ‘Aronya’ ile tanışıyor;

Kastamonu ‘Aronya’ ile tanışıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca; tarımsal yeniliklerin çiftçilerimiz başta olmak üzere hedef kitlelere ulaştırılıp benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla; Araştırma Enstitüleri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin işbirliğinde, yenilik yayım projeleri hazırlatılıp uygulanıyor....

Bu kapsamda Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından sunulan “Köye Dönüş İçin Aronya Gibi Bir Nedenim Var" yenilik yayım projesi de onaylanarak uygulamaya konuldu.

Projenin tanıtılması ve yaygınlaştırılması kapsamında proje paydaşları olan Sarıkonak Kadın Kooperatifi ve Hanönü Kadın Girişimciler Derneğinin ev sahipliğinde bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Bilgilendirme toplantılarına; Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, şube müdürleri, ilçe müdürleri, Kastamonu Üniversitesinden öğretim görevlileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, üniversite öğrencileri ve çiftçiler katıldı.

TANRIKULU: “TARIM, KÜRESEL BOYUTTA STRATEJİK BİR SEKTÖR HALİNE GELDİ”

İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, programda yaptığı konuşmada; “Günümüzde nüfusun gıda ihtiyacını karşılaması, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı tarım, küresel boyutta stratejik bir sektör haline gelmiştir. Teknolojinin son derece gelişmiş olduğu günümüz koşullarında, vazgeçilmez gibi kabul edilen birçok unsurun, sürdürülebilir gıda temininden daha öncelikli olmadığı yaşanan tecrübeyle görülmüştür. Ülkemizin coğrafi yapısı, zengin ve verimli bir tarımsal üretim için büyük avantajlar sunarken stratejik konumu da dünya tarımı için önemli bir köprü işlevi görmektedir. Tüm bu ifade edilen hususlar dikkate alındığında tarım sektörüne yapılacak yatırımlar ülkemiz ekonomisi ve ihtiyaçlarının karşılanması bağlamında öncelik taşımaktadır. Bu bağlamda ilimiz ve ülkemiz için bu projeler yapılmaya devam edilecek ve desteklenecek” ifadelerine yer verdi.


Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Uğur Ertop ise; “Meyveler içerisinde özellikle üzümsü meyvelerin doğal antioksidanlar bakımından zengin olduğu ve yüksek antioksidan kapasitesine sahip oldukları bilinmektedir. Dünyadaki tüketim miktarlarının son yıllarda ki artışı, iç ve dış ticarette üzümsü meyvelerin önemini artırmaktadır. Tüm bu olumlu gelişmeler ışığında, 2022 yılında, bakanlığımıza sunmuş olduğumuz 'Yenilik Yayım Projeleri' kapsamında 2 yıl süreli olarak (2023-2024) 'Köye Dönüş İçin Aronya Gibi Bir Nedenim Var' proje başvurusu yapılmış ve bakanlığımızca kabul edilerek bu yıl ilimizde demonstrasyon bahçelerinin kurulması ve yaygınlaştırılması için çalışmalara başlanmıştır” dedi.

Daha sonra Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman Delge tarafından ilimizde yapılan Aronya Projesi Yayım Faaliyetleri kapsamında neler yapıldığı ve Aronya bitkisi hakkında, Gıda Mühendisi Hicret Serra Çetin Aronya meyvesinin işlenmesi ve katma değerli ürün haline getirilmesi hakkında, Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Özdemir ise kooperatifçilik hakkında bilgilendirme sunumları yaptı.

Toplantının son bölümü soru-cevap şeklinde devam ederek program sonlandırıldı.​

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum