Kastamonu halkı, turizmi öğreniyor;

Kastamonu halkı, turizmi öğreniyor

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Turizm Fakültesi tarafından yerel halkı turizm konusunda bilinçlendirmek amacıyla başlatılan "Yerel Halkın Turizm Bilincinin Geliştirilmesi ve Girişimcilik Kapasitesinin Artırılması" Projesi devam ediyor. Ağustos ayında başlatılan proje kapsamında, bugüne kadar toplamda 75 kursiyere eğitim verildi. Vatandaşlara turizm bilincini kazandırmayı amaçladığını belirten proje yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burhan Sevim, proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sevim, açıklamasında kursun 5 gün boyunca devam ettiğini ve 10 ayrı ders verildiğini açıkladı. Kursun ücretsiz olarak verildiğini vurgulayan Doç. Dr. Sevim, Ramazan Bayramı dönüşünde bir kurs daha verileceğini, kurs almak isteyenleri beklediklerini kaydetti....




“HALKIN TURİZM BİLİNCİNİ ARTIRMAYI HEDEFLEDİK”


KÜ Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burhan Sevim, projenin çıkış noktasını ifade ederek; "Kastamonu Üniversitesi, turizmde bir ihtisas üniversitesi. Yüksek Öğretim Kurumu'nun böyle bir projesi var. Ülkemizde nicelik olarak üniversitelerde bir sıkıntı yok ancak nitelik açısından sıkıntılar mevcut. YÖK de bazı üniversiteleri araştırma üniversitesi statüsüne getirelim, bazı üniversiteleri de bulunduğu bölgeyle ilgili ihtisas projeleri üretsin, bölgenin kalkınması için üniversite ne verebilir, bununla ilgili bir odak belirleyip o anlamda üniversitenin uzmanlaşmasını sağlıyor. Kastamonu'nun odağında da ormancılık ve tabiat turizmi yatıyor. Bununla ilgili de ek bütçe gönderiyor, personel desteği sağlanıyor. Bölgenin kalkınması adına da projeler bekliyor. Ben de gelir gelmez, koordinatörlüğümüz, rektörümüz, rektör yardımcılarımız dediler ki 'Hocam bir proje yapalım, üniversitemizin bu anlamda bir misyonu var. Tabi bu, tüm üniversitedeki fakültelerden beklendi ama bizim fakültemiz, işin bir ayağı turizm olduğu için, daha fazla ön plana çıktı. Arkadaşlarımızın çoğu projeler verdiler. Yürüyen projelerimiz var, biten projelerimiz var. Bu projemizin çıkış noktası da turizmi halktan bağımsız düşünmeyeceğimiz için onları da kapsayan onların turizm bilincini artırmaya yönelik bir proje olsun istedik ve böylelikle bu projeyi oluşturduk" dedi.


"BU İŞİ HALKTAN BAĞIMSIZ YAPMA ŞANSINIZ YOK"

2020 yılında bu yana Kastamonu'nun tanıtımı ve bilinirliği açısından ciddi bir yol kat ettiğini belirten Sevim; "2020'den bu tarafa Kastamonu ciddi bir yol aldı. Bilinirliği arttı, ziyaretçi sayısı arttı, yatırımlar arttı, yeni oteller yapıldı, kafe ve restoranlar açılıyor. Bu işi halktan bağımsız yapma şansınız yok. Projemizin de odağı bu oldu benim için. Halka rağmen bu iş yapılamaz. Halkta bu bilincin oluşması lazım. Girişimcilik ayağında bir de iletişim anlamında bilinç gerekiyor. Yani yerel halk turizme inanacak. Dolayısıyla bu işin sürdürülebilmesi için temel mantığımız bu oldu. Bu kapsamda bir eğitim müfredatı oluşturdum. Bu proje kapsamında 10 tane ders var. Genel turizmle başlıyoruz. Genel mutfak, temel servis, ön büro, kat hizmetleri, iletişim teknikleri, ev pansiyonculuğu, hijyen, girişimcilik ve kendi işini kurma dersleri var. Dedik ki 5 günlük süre içerisinde 10 dersi verelim kursiyerlerimizi sonunda da bir katılım belgesi verelim dedik. Ağustos ayı gibi projemize başladık resmi olarak. Normalde 8 ilçe belirlemiştim. Taşköprü, Tosya Cide, Pınarbaşı, Azdavay, Abana, Araç, İnebolu gibi Turizm potansiyeli yüksek olan ilçelerimizdi. Belediye başkanları ile kaymakamlarıyla görüştüm. Halk eğitim merkezleriyle, varsa kadın kooperatifleriyle, yerel eylem gruplarıyla görüştük. Afişler bastık el broşürleri bastık sağ olsunlar hepsi hem sosyal medyalarından hem belediye anonslarıyla bu projeyi duyurduk. Ancak ne yazık ki beklediğimiz talebi bulamadık. İlk eğitim grubumuz Tosya'dan gelmişti. Projeye başlarken hedefimiz 20'şer kişilik gruplardı. Beklendiği gibi olmadığı için bazı ilçeler birleşti. Ama gelenler çok memnun kaldı" diye konuştu.




"AMACIMIZ; EĞİTİMLİ KİŞİ SAYISINI ARTIRMAK"

Proje kapsamında verilen kursun ücretsiz olduğunu ve katılımcıların herhangi bir ücret ödemediğini de belirten Sevim sözlerini şöyle sürdürdü; "Proje kapsamında kursiyerlerimizin ulaşımı, konaklaması yemesi-içmesi projeye ayrılan bütçeden sağlanıyor. Kursiyerlerimiz bu kursu alırken herhangi bir ücret ödemiyor. Amacımız, buradan çıktığı zaman bir öğrencimiz bir girişim açtığında ya da gelen giden turist ile iletişim anlamında hiç olmazsa bu bilinci oluşturmaktı. 'Kastamonu'ya gittim geldim, çok iyi insanlar, beni çok iyi ağırladılar' denmesi çok önemli bir şey. Dolayısıyla amacımız bunu oluşturmaya çalışmak, eğitimli kişi sayısını artırmak. Üniversite sadece öğrencilerin gidip geldiği,  kimsenin haberinin olmadığı yerler olmaması gerekiyor. Fakülte olarak temel düsturlarımızdan bir tanesi de bu. Turizm Fakültesi olarak çok dışa açık bir fakülteyiz. Bizde de bilgi var, uzmanlık var, o zaman faydalansınlar. Devlet de bizleri bunun için göndermiş zaten buraya. Amacımız, sadece derse girmek değil. Dolayısıyla istiyoruz ki biz daha çok temasımız olsun."



"PROJENİN BAŞLANGICINDAN İTİBAREN 75 KURSİYERİMİZ DERS ALDI"

Doç. Dr. Burhan Sevim, son olarak şunları kaydetti; "Şu an dönütlerimiz çok iyi. Şu anda merkez ilçe ve küreden gelen 25 kursiyerlerimiz var. Bu hafta eğitim görüyorlar. Bu bizim 4 grubumuz. Projenin başlangıcından itibaren bu yana toplamda 75 kursiyerimiz bizden kurs aldı. Projenin bitimi itibarıyla de yüze ulaşmayı hedefliyoruz. Başvuru için afişler paylaştık duyurular yaptık. Web sitemizden başvuru yapılabilir. İsteyen afişler üzerinde benim telefon numaram var oradan arayıp bilgi edinerek başvurularını sağlayabilirler. Yaşı 18 üzeri herkes katılabilir. İstiyoruz ki bayram sonunda bir grup daha alacağız. İnebolu ve abana var şu anda hedefimizde. İnşallah oradan da güzel bir katılım bekliyoruz. Buyursun gelsinler burada ağırlayalım kendilerini, onlara da bir faydamız dokunsun." 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum