Kırmızı ette, kara günler!
2 yıl boyunca koronavirüs pandemisinin ardından bir de 6 Şubat’ta meydana gelen şiddetli depremlerin darbe vurduğu hayvancılık sektöründe et fiyatları son bir ayda yüzde 30 arttı. Son günlerde ortaya çıkan şap salgınının da artışı daha fazla tetiklemesinden endişe edilirken Tarım ve Orman Bakanlığı et ithalatı için düğmeye bastı....
Yaklaşan Ramazan ayı sebebiyle de vatandaşlar sofralarına
kırmızı et koyabilmek adına fiyatları takip etmeye devam ediyor.
GÖK: “HER ŞEYE
YÜZDE 200 ZAM GELDİ, AMA ET FİYATLARINDA YÜZDE YÜZ BİLE OLMADI”
Kastamonu Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gök, aşırı artan maliyetlere göre et fiyatlarındaki artışın normal seyrinde olduğunu dile getirerek; “Fiyatlara baktığımızda tüketiciye göre yüksek, üreticiye göre düşük. Türkiye’deki tüm girdi maliyetlerine baktığımız zaman geçen yıl 170 liraya aldığımız yem bu yıl 350 lira. Her şeye yüzde 200 zam geldi, ama et fiyatlarında yüzde 100 bile olmadı. Geçen yıl Şubat ayında et kesim fiyatları 100 liraydı, şu anda 180 lira, buna oranladığımız zaman fiyatlar ortada. Maliyetler çok yüksek, şu anda besi maliyeti, yem, saman yüksek. Saman 3 bin 200 lira Kastamonu’da, girdileri bu şekilde” dedi.
“İHTİYAÇ VARSA
MUTLAKA İTHAL HAYVAN GELECEKTİR”
Son dönemdeki şap hastalığı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Gök; “Hastalık dolayısıyla bütün pazarların kapatılması bize göre iyi oldu. Çünkü; bölge bölge kapatıldığı zaman hayvan geçişi oluyordu, ama şu anda Türkiye genelinde kapatıldığı zaman bu olmayacak. Daha temiz, daha iyi olacak böylece. Zaman zaman bizden hayvan ihracatı olurken, ithalat konusu da bakanlığın bir çalışması ihtiyaç varsa, sayı yeterli değilse mutlaka ithal hayvan gelecektir” diye konuştu.
PEHLİVAN:
“BESİCİLİKTE İŞÇİLİK VAR, ELEKTRİĞE GELEN ZAM, GİRDİ MALİYETLERİ, MAZOT GÜBRE
3’E 4’E KATLADI”
Kastamonu Damızlık ve Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Bayram Pehlivan ise, et fiyatlarındaki son gelişmelerle ilgili şunları ifade etti; “Fiyatların düşmesi için girdilerin inmesi lazım. Yurtdışından hayvan ithalatı var, bu kesimlik hayvan ya da karkas olursa belki etkileyebilir ama bu seviyede kalır gibi geliyor. Niye yükseldiğine bakacak olursak, geçen senelerde çok ucuza hayvan kesildi. 3-4’üncü aydan 10-11’inci aya kadar besiciler zarar etti neredeyse, bu da et ve süt fiyatlarına enflasyonun etkisi. 2021’in Aralık ayındaki asgari ücret ile şu andaki asgari ücrete baktığımızda neredeyse 3 katına çıktı. Et fiyatlarına aynı tarihler aralığında baktığımız zaman 3 katı normal gibi görünüyor aslında. Besicilikte işçilik var, elektriğe gelen zam, girdi maliyetleri, mazot gübre 3’e, 4’e katladı. Geçen yıl bir süre yerinde kaldı ve ardından birden yükselmesi göze battı. Fiyatlar 3 aşağı 5 yukarı belki değişebilir aşırı oynama olmaz. Maliyetler her geçen gün artıyor.”
BUTUR: “İSTİKRARIN
OLUŞMASI HER ANLAMDA ÇOK ÖNEMLİ”
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur da, fiyatlarda istikrar olması gerektiğini dile getirerek; “Öncelikle hayvan pazarlarının komple kapanması çok doğru. Hastalığın ilimizde yok denebilecek kadar az olduğu görülse de neticede farklı illerden hayvan nakilleri var ve bu yayılımı daha da çok arttıracağı için pazarların kapatılması doğru. İnşallah kısa sürede aşısı yapılarak hastalığın önüne geçilir. Biz hep şunu istiyoruz; vatandaşın para kazanacağı bir yerde fiyatlar durmalı, istikrar oluşmalı. Vatandaş önünü görmeli tabii bu da arz talep meselesi ile alakalı, fiyatların belli bir yerde durmasını bizde istiyoruz. Bir esnaf nasıl önünü görmek ister, bu sektördeki insanların da bir yıl sonra hayvanını kaça kestireceğini bilmesi lazım. İstikrarın oluşması her anlamda çok önemli. Belki bu işlerin düzelmesi kısa sürede olmaz ama uzun vadede her şeyin yoluna gireceğini düşünüyorum. Sebebi de şu; süt para etmedi geçmişte, ineklerin birazı kesime gitti ama şu anda süt para ediyor vatandaş damızlığını elinde tutuyor, yani ana oluyor dana olacak gibi bu da çok önemli. Ben bunu bakanlık düzeyinde toplantılarda da söyledim damızlığın geçmişte önemi pek yoktu şimdi damızlık oldukça önemli bir hal aldı” şeklinde konuştu.
İthal hayvanın da etkisinin olabileceğini söyleyen Butur; “Bu tabi birden tezgahlara yansımaz. Besiye girecek hayvanlar gelecek dışarıdan, belli bir süre beslenecek ve ondan sonra o hayvanların eti tezgahlara düşecek” dedi.
SARIYAKUP: “ANA
GAYEMİZ İNSANLARA UYGUN FİYATA ET YEDİRMEK”
Sarıyakuplar Kasabı işletmecisi Salim Sarıyakup ise, vatandaşa uygun fiyata et yedirmek istediklerini söyleyerek; “23 yıldır işletmemizde faal durumda çalışıyoruz. Büyük deprem sonrasındaki fiyat değişimleri bazı düğmelere basılması ile ortaya çıkan hadise. Karkas kesim fiyatları 135 lira seviyesinde iken bir anda 180 liraları gördü. Biz 135 liraya karkas alımını yaparken böyle bir deprem felaketinin yaşanmasının ardından bazı kesimler fırsatçılık yaparak et fiyatları ile oynadılar. Ama o günün şartlarında günlük 100 kilogram et satıyorsak, şimdi 50 kilogram et satıyoruz. Fiyatlardaki değişiklikten ötürü, insanlar alamıyor ki, geliri-gideri belli. Vatandaş et almak için 200 lira ayırdıysa 300 lirayı görünce alamıyor, yarım kiloya düşürüyor, 50 liralık, 100 liralık almaya dönüyor iş. Bu fiyatların yükselmesi ekonomiye de zarar, ambalajı kağıdı vs. düşünüldüğünde. Belli büyük firmalar var, bunlardan bir tanesi geçen hafta taze vakumlu eti 200 liradan satıyordu. Kesimi 200 lira istenirken bu büyük firma nasıl oluyor da bu eti 200 liradan satabiliyor. Şöyle bir durum var; halk olarak bir hafta et yemesek, kasaplar olarak marketlerde dahil olarak bir hafta et satılmasa ne olur, hiçbir şey olmaz. Üreticiyi bir nebze protesto çünkü; yeme zam gelmiş olsa hak verebilirim. Yeme gelen zam 1 lira, etin üzerine koydukları fark 3 lira. Fark kadar fark koysalar eyvallah. Bizim ana gayemiz insanlara uygun fiyata et yedirmek. Karkas et 180 liraya çıktığında geçen hafta 235 liraya çıkarmıştım kıymayı. Bu hafta daha uyguna dana buldum, 228 liraya geri düşürdüm. Biz kimsenin fazla parasını istemiyoruz, bize düşen ekmeğe razıyız. Halkımızın da bu konuda bilinçli olması lazım. Fiyatları bir araştırsınlar, fiyat farkları çok var. Şap hastalığı konusunda da devletimizin aldığı önlemlere sonuna kadar katılıyorum. İnşallah Ramazan’da insanlara uygun fiyata et yedirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.