Yakın illerde ‘şap’ alarmı!;

Yakın illerde ‘şap’ alarmı!

Hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Tokat ve Amasya’nın ardından Çorum ve Yozgat’ta da canlı hayvan pazarları tedbiren kapatıldı....


Bazı hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine önce Tokat’ta kent genelindeki hayvan pazarları kapanırken, ardından da komşu il Amasya’daki hayvan pazarları geçici olarak kapatılmıştı.

KASTAMONU’DA ŞU AN SORUN YOK

Çevre illerde yaşanan bu olumsuz durumun ardından Kastamonu’da ise tüm tedbirlerin alındığı ve şu an için herhangi bir olumsuz durum olmadığı öğrenildi. Yetkililerden alınan bilgilere göre ilimizde herhangi bir hastalık ya da hayvan pazarlarının kapanması gibi bir durum olmadığı belirtildi. Kastamonu’da hayvancılıkla uğraşan kesimin merakla beklediği konu üzerine gözler yetkililere çevrilirken, edindiğimiz bilgilere göre, başka şehirlerden gelen hayvanlara karşı gerekli uygulamaların ve tedbirlerin alındığı, gerekli sağlık raporlarının şehre girişlerde kontrol edildiği ve onun dışında da ilimiz açısından paniğe sebep olacak bir durumun olmadığı vurgulandı.

EN SON ÇORUM VE YOZGAT DA KAPATTI

Son olarak Çorum ve Yozgat’tan da canlı hayvan pazarlarının kapatılması kararı geldi. Çorum İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Erdem Kolabaş, kentte ve çevre illerde şap hastalığının yaygın olarak seyretmesi nedeniyle Çorum il merkezi ve ilçelerinde bulunan hayvan pazarlarının 1 Mart-22 Mart tarihleri arasında kapatılmasına karar verildiğini söyledi. Kentte hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi amacıyla yol kontrollerinin yapılacağını belirten Kolabaş, hayvan sahipleri ve yetiştiricilerin cezai müeyyideye uğramamaları için il içi ve il dışı hayvan nakillerinde bulundurulması gereken şartları olan hayvanların küpeli olması, il içinde nakledilen büyükbaş hayvanların pasaportlarının, küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin, iller arasında nakledilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların ise bu belgelerle birlikte veteriner sağlık raporu olması gerektiğini ifade etti. Çevre illerde görülen şap hastalığı vakaları nedeniyle Yozgat İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu tarafından alınan kararla, il genelindeki canlı hayvan pazarları süresiz olarak kapatıldı.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum