
‘Planlarımız hazır’
Kastamonu Belediye Meclisi Mart ayı toplantılarının ilk oturumu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu başkanlığında Belediye Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirildi....
Toplantıda gündem maddelerine geçilmeden önce açılış
konuşması yaparak ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli
depremler hakkında konuşan Belediye Başkanı Vidinlioğlu; “Depremde çok sayıda
vatandaşımızı kaybettik. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. ‘Yangında,
depremde, selde ölenler şehitler hükmündedir’ diyor Peygamber Efendimiz.
İnşallah hepsi Allah katında şehit olarak kabul edilir. Yaralılarımıza acil
şifalar diliyorum. Bölgeye gidip, gördüm. Malatya’ya indikten sonra, 4,5 büyüklüğünde
bir depremle karşılaştım. Akabinde diğer bölgelere de gördüm. Tarif edilir bir
tablo değildi. Hatay’da ayakta düzgün bir bina yok. İslahiye çok kötü durumda.
Dünyada sık sık depremle karşılan ülkeler var. Aslında öldüren deprem değil de,
tedbirsizlikler. Her afet sonrasında hep aynı şeyler yaşanıyor ama bir süre
sonra hayat normalleşiyor. Aslında toplumun bütününü ilgilendiren bir konu.
Deprem sadece yapı denetim değil, deprem sadece müteahhit değil, deprem sadece
projeyi çizen, inşaat başında bulunan mühendis değil, hepimizin sil baştan
kendimizi de görmemiz etmemiz lazım. Hiçbirimiz bina alırken, bina sağlamlığı
derdinde olmuyoruz, çoğunlukla. Fakat bundan sonra bu konuyu mutlaka gündeme
getirmemiz lazım. Bu konuda hükümetinde atacağı kararlı adımlar var. Bu konu
hepimizin üzerinde konuşması gereken bir konu. Dolayısıyla bu konuda hiçbir
zaman siyasi içerik olmamalı. Siyasetin dışında bir konu bu. İnsan sağlığı
hepsinin ötesinde” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM
ŞUBE ŞEFLİĞİ KURUYORUZ”
Başkan Vidinlioğlu, yaşanan felaketin ardından herkesin ana gündeminin deprem olması üzerine pek çok şeyin yazılıp çizildiğine değinerek; “Kastamonu bu konuyu çokta savsaklamış bir il değil. Belediyemizin sivil savunma planı var, yine yangın operasyon planı var, yine belediye ana hizmet binasını koruma planı var, yine yangını önleme ve söndürme planı var, yine sel ve afet durumunda yapılması gerekenler ile ilgili planlarımız var. Dolayısıyla Kastamonu’da kim, nerede görev yapacak bunların planlanması var. Elbette hayatın içinde bunlar unutulabiliyor, bunu da sık sık hatırlatmak lazım. Bu anlamda gerekli çalışmalarımı bizde başlatıyoruz. Bunun startını verdik. Bu kapsamda İmar Müdürlüğümüz bünyemizde bir Kentsel Dönüşüm Şube Şefliği kuruyoruz. Bu Şube Müdürlüğü de hem Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odası ile bir protokol yapacak ve eski yapı stokunun belirlenmesini sağlayacağız. Bu konuda biz kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Nasrullah ile Kale arasındaki bir bölümü bitirmiştik ama bu yeterli değil. Geri kalanını da ivedilikle çözmemiz lazım. Fakat kentsel dönüşüm bir hükümet politikası olmalı ve bu il il hayata geçirilmeli. Çünkü bu belediye bütçeleriyle altından kalkılacak bir konu değil. Bir Afet Eylem Planı oluşturuyoruz. Yine Kastamonu Belediye olarak bir İmar Yönetmeliği hazırlayacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bunu da göndereceğiz. Burada hem alan taraması yapacağız, hem de tüm paydaşlarla konuyu bütün unsurlarıyla ele alacağız. Ulaşımı da ciddi bir şekilde ele almamız lazım. Ana arterlere 6 farklı yerden bağlantı içeren bir çalışmamız var. Yine alternatif güzergahlar gündeme gelmeli. Yine Belediye Başkanlığı olarak Afet Eylem Planı’nın uygulanabilirliğini kontrol edeceğiz. Batı Karadeniz’de AFAD ile işbirliği yapan ve bu konuyu protokol ile bağlayan tek belediye biziz. Bölgeye 65 kişilik ekibimiz ve iş makinelerimiz gitti. Bu personellerimiz bir eğitim almıştı. Onlardan da eksik aletlerin tamamlanması noktasında da bir liste istedim. En kısa zamanda da hem itfaiyeden, hem temizlik, park ve bahçelerden hem de gönüllülerden 8-10 tane arama-kurtarma grupları oluşturmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
“BU SÜRECİ BERABER
ATLATACAĞIZ”
Bölgeden Kastamonu’ya gelen depremzedelerin önce Allah’a sonra kendilerine emanet olduğunu söyleyen Vidinlioğlu şunları söyledi: “Kastamonu Belediyesi olarak bölgeye gönderdiğimiz yardım TIR’ı da yaklaşık 25 oldu. İlk hafta yapılan yardımlarla bu sürecin götürülmesi çok mümkün değil. Orada yapılacak o kadar çok şey var ki, en az 1 yıl bölgenin takviye edilmesi lazım. Onun için kampanyaları sürekli aktif tutmamız lazım. Şu anda oradan 3 bin 800 civarında kardeşimiz bölgemizde. Önce Allah’a sonra bize emanetler. Bu emanete hepimizin sahip çıkması lazım. Bu yaraların kısa sürede sarılması çok mümkün değil. Birbirimizin elinden tutup, kenetleneceğiz, bu süreci beraber atlatacağız”
“CAN HER ŞEYDEN
KIYMETLİ”
Sosyal medya üzerinden kat sınırlaması ile ilgili kendisine ulaşan mesajlar ile ilgili de konuşan Başkan Vidinlioğlu; “Revize İmar Planımızı, Meclis’ten yeni geçirdik. Hiçbir yerde ne emsal artışı yaptık, ne de kat artışı yaptık. Tabii bir deprem gerçeği ile de yüz yüzeyiz. Üniversitemizle bir işbirliği yaparak, Jeofizik ve Jeoteknik Mühendisliği Bölümleriyle; mikrotremör yöntemiyle zemin periyodları ölçülerek, bölgesel olarak kat tespitlerinin, Bakanlık tarafından zorunlu tutulması yönünde bir çalışma duyduk; bu çalışmalara bizde destek vermek amacıyla işbirliğine gireceğiz. Bu araştırmalar neticesinde herhangi bir şekilde kat yüksekliği fazla olan yerlerimiz varsa, orada da katları düşürmek asla imtina etmeyeceğiz. Çünkü hayat her şeyden önemli, can her şeyden kıymetli. Zaten böyle bir durum olursa, herkesin bunu anlayışla karşılayacağından benim zerre şüphem yok” diye konuştu.
GÜNDEM MADDELERİ OYLANDI
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun yapmış olduğu açıklamaların ardından toplantıda Memur Kadro İptal İhdas Cetvelleri görüşülerek karara bağlandı. Toplantının diğer gündem maddesinde ise Ömer Faruk Darende Huzurevi Görev ve Çalışma Yönetmeliği görüşülerek kabul edildi. Akabinde toplantıda Şeyhoğlu Konağı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 5 yıl süreyle tahsisi oybirliğiyle kabul edildi. Toplantının devamında Kastamonu Şeker Fabrikası Evsel Katı Atıklarının Transferi için protokol yapmak üzere Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’na yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Toplantıda son gündem maddesinde depremzedelerin su abonelik işlemlerinde güvence bedelinin alınmaması da oy birliğiyle kabul edildi.
“GELECEKTE
GÜNDEMİMİZ SU VE SAĞLIKLI GIDA ÜZERİNE OLACAK”
Başkan Vidinlioğlu son olarak toplantı sonunda üretim konusuna dikkat çekerek, “Köyden kente göçler beraberinde çarpık kentleşmeyi de beraberinde getirdi. Bu ne yazık ki ülkemizin gerçeği. Kastamonu bin 50 köy var. Yerleşim yeri kendi içinde bölündüğü için 4 bine yakın. Köy Kentler ile ilgili bundan sonra hızlı bir çalışma yapılabilir. Çünkü hem sağlık ocağı hem de okulun içinde olduğu bir köy modeli çok daha kabul edilebilir bir yöntem. 2 tane hanenin olduğu yere hizmet götürmekle, 100-200 hanenin olduğu yere hizmet götürme arasında çok ciddi fark var. Fakat bu dönüşüme hepimizin hazır olması lazım. Ne yazık ki, bir gerçeğimiz var. Kastamonu’nun 3-4 katı İstanbul’da. Kışları İstanbul’da ikamet ediyorlar, yazları köylerine geliyorlar. Şimdi de kaloriferli evlerde kışları geçirmek kolay olduğu için kışları şehir merkezinde kışı geçiyorlar, yazdan yaza köye gidiyorlar. Gelecekte gündemimiz sağlıklı gıda ve su üzerine olacak. Dolayısıyla sağlıklı tohumlarla, sağlıklı gübrelemeyle sağlıklı gıdaya ulaşabiliriz. Dolayısıyla bir kampanya başlatmak istiyorum. Ne kadar başarılı olur onu da bilmiyorum. Daha önceden de denenmişti. Keşke evsel atıklarımızı ayrıştırabilsek, gübre haline getirebilsek, çok daha sağlıklı bir gıda üretimini sağlamış oluruz. Toplum olarak bunun hepimizin gündemi haline gelmesi ve bu konuda hepimizin imeceyle üretimimizi böyle yapmamız gerekir. Bizim üretmemizden başka çaremiz yok. Biz ciddi bir tüketim toplumu olduk. Tükettiğimiz kadar üretmiyoruz. Üretmemiz lazım. Kendine yeten bir ülke olduğumuz dönemdeki gibi eskiyi yakalamamız lazım. Bunu da yaparken de, teknolojiyi verimli kullanmamız lazım” şeklinde konuştu. (
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.