"İmkansız yoktur, sadece zaman alır";

"İmkansız yoktur, sadece zaman alır"

Türkiye’nin serebral palsili uzay mühendisi Turgay Karakaş, Tema Koleji’nde birinci dönem kapanış dersi verdi. Tema Koleji Kastamonu Kampüsü’nde gerçekleştirilen kapanış dersinde Karakaş, “İmkansız diye bir şey yoktur, sadece biraz zaman alıyor” temasıyla konuşma gerçekleştirdi....

Karakaş, çocukluk yıllarını ve hayal kurmanın önemini öğrencilere aktararak başarıya ulaşmanın sırlarını öğrenciler ile paylaştı. Halk arasında beyin felci olarak bilinen “serebral palsili” olarak dünyaya gelen Karakaş, 6 yaşına kadar konuşamayıp yürüyemedi. Karakaş’a 5 yaşında iken doktor konuşamadığı için zihinsel engelli teşhisi koydu.  Karakaş’a daha sonra ise 6 yaşındayken annesinin ve ablasının öğrettiği çarpım tablosunu ezberlediği ve ablasının tüm okuduğu şiirleri hafızasına kazıdığı için bu defa da üstün zeka teşhisi konuldu.

“ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ BÖLÜMÜ’NÜ TÜRKİYE 25’İNCİSİ OLARAK KAZANDIM”

Dengesini sağlayıp gökyüzüne baktığında 9 yaşında olan Karakaş, yıldızların geometrik şekli hoşuna gittiği için uzay ile ilgili mesleğe o gün karar verdiğini belirterek; “O yıllar mühendislik önemli bir şeydi. Çocukların yarısı mühendis olmak istiyordu. Ben de uzayla mühendisliği birleştirip ‘Uzay mühendisi olacağım’ dediğim zaman ilkokuldaki bütün arkadaşlarım kahkahayla gülmüşlerdi çünkü öyle bir mühendislik yoktu. Ben de üniversite dönemime kadar olan süreçte hep uzay mühendisi olmayı hayal ettim. Üniversite sınavında Türkçe hocamın bana dediği cümle aklıma geldi ‘Türkçe dersini yapamayan diğer dersleri nasıl yapacak?’ ben de kafamdan hesap yaptım ve hiç Türkçe sorusu çözmemeye karar verdim. Ankara’da yaşadığım için Ankara’da seçebileceğim 2 bölüm vardı. Biri Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, diğeri de ODTÜ Uçak ve Havacılık Mühendisliği vardı. Yıldızları tercih ederek Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nü Türkiye 25’incisi olarak kazandım. Sonraki süreçte de yüksek lisansımı Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri’nde tamamladım. Doktora mı da yine aynı yerde yaptım. Ondan sonra da savunma sanayisinde çalışmaya başladım” diye konuştu.




“ÇALIŞTIĞIN ZAMAN BUNUN KARŞILIĞINI ALIYORSUN”

TÜBİTAK SAGE’de 17’nci yılını doldurduğunu belirten Karakaş; “Bütün projelerde aktif olarak rol almaktayım. Buraya da çocukların hiçbir şeyi engellememesi, hayalleri uğruna savaşmaları ve imkansız diye bir şey olmadığını anlatmak için geldim. İnsanlar sizin tipinize bakarak maalesef ön yargılı yaklaşıyorlar. O yüzden insanların ne dediğini çok fazla önemsemeyin, kendinize güvenin ve kendinize bir hedef belirleyin. Sizi yargılayan, engelleyen olacak. Hiç birine yüz vermeyin, kendinize güzel bir hedef seçin ve o hedef doğrultusunda ilerleyin. Bu ilerlememeyi ben en kolay olan çalışmak ile yaptım. Hayatın en kolay şeyi çalışmak. Hiç kimseyle uğraşmıyorsun, derslerine çalışıyorsun. Hiç kimseye bir şey ifade etmene gerek yok. Sadece çalışıyorsun ve çalıştığın zaman da bunun karşılığını alıyorsun” diye konuştu.

"ÜLKENİZ İÇİN, BAYRAĞIMIZ İÇİN ÇALIŞIP VE ÜLKEMİZİ BELİRLİ BİR SEVİYEYE ÇIKARMAYA ÇALIŞALIM"

Öğrencilere Türkiye’de kalmalarını ve ülkeleri için çaba göstermelerini isteyen Karakaş; “Yurt dışına çıkan çok sayıda arkadaşlarım var. Onlara saygım var ama ikinci, üçüncü sınıf olmak için gitmeyin. O ülkelerin verdiği refahı gelin Türkiye’de hep beraber yapalım. Yeni bir yüzyıl var önümüzde Cumhurbaşkanı yeni yüzyıl programını açıklarken yüzyılın bilim insanı olarak beni lanse etti.  Büyük onur duydum ama bir o kadar da omuzumdaki yükler çoğaldı. O yüzden buradan bir kere daha sesleniyorum,  ileride üniversiteden mezun olduktan sonra ülkeniz için, bayrağımız için çalışıp ve ülkemizi belirli bir seviyeye çıkarmaya çalışalım” dedi.



"EN FAZLA 10 YIL SONRA UÇAN ARABALARI GÖRECEĞİZ"

Gelecekteki önemli bölümlerden bahseden Karakaş; “Birincisi uzay,  ikincisi yazılım mühendisliği. Üçüncüsü ve en önemlisi kontrol mühendisliği. Şu anda kontrol mühendisliği diye bir bölüm yok, zamanında mekatronik mühendisliği diye de bölüm yoktu. Onu da YÖK’e önermiştim, şu anda mekatronik  bölümü var. Teknoloji uzay, teknoloji yazılım, teknoloji kontrol mühendisliğine gidiyor. Araba kendini başına park edebiliyor. Hep kontrolcüler ile yapılıyor. En fazla 10 yıl sonra uçan arabaları göreceğiz. Şimdi benzinle çalışan arabalar bitiyor, elektrikle çalışanlara geçiliyor ve çok hızlı bir şekilde enerji değişiyor. O zaman enerji mühendisliği bölümü de olması gerekiyor. Gelecek buraya doğru kayıyor” diye konuştu.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum