Kastamonu’nun havası kirli mi?;

Kastamonu’nun havası kirli mi?

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından yayınlanan “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” raporuna göre, Kastamonu, 41 mikrogram (µg/m3) kirlilik değeri ile ulusal mevzuatın üstünde bir hava kirliliğine sahip...

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından ülkemizdeki hava kirliliğinin boyutunu gözler önüne seren “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” yayınlandı. Rapora göre, 2020 yılı verileri baz alındığında Kastamonu’nun 41 mikrogram (µg/m3) kirlilik değeri ile ulusal mevzuatın üstünde bir hava kirliliğine sahip olduğu görünüyor.

THHP tarafından bu yıl dördüncüsü yayımlanan raporda, Türkiye’nin 2020 yılı hava kirliliği konusunda detaylı istatistikler yer alıyor. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre de, 40 µg/m3 değeri aşan iller, hava kirliliğine sahip olduğu söylenirken; Kastamonu’da hava kirliliği 41 µg/m3 değeri taşıyor. İlimiz hava kirliliği konusunda Türkiye ortalamasının altında yer alsa da, ulusal mevzuatın üstünde bir hava kirliliğine sahip. Öte yandan, komşu illere bakıldığında ise Çankırı’da 44 µg/m3 hava kirliliği bulunurken, Karabük’te 51, Sinop’ta 52, Bartın’da 53 ve Çorum’da ise 58 µg/m3 hava kirliliği değeri bulunuyor. Kastamonu, çevre illere bakıldığında daha iyi durumda olsa da, kirlilik boyutunda tehlikeli iller arasında… 


HAKKARİ VE BİTLİS’TE HAVA TEMİZ

Rapordaki veriler ışığında Türkiye geneli duruma bakıldığında ise bazı illerde günlük yeterli sayıda hava kirliliği ölçümü yapılmadığı görünüyor. Ancak ortadaki verilere göre, en az hava kirliliğine sahip iller 15 µg/m3 değer ile Hakkari ve 17 µg/m3 ile Bitlis olduğu belirtiliyor.

HAVASI EN KİRLİ ŞEHİR MUŞ OLDU

Hava kirliliğinin Türkiye’nin 12 şehrinde bir sorun haline geldiği belirtilen raporda, Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara’daki 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde yüksek hava kirliliği gözlemlendiği ifade edildi. 2020 yılında hava kalitesi en düşük çıkan iller ise Iğdır, Ağrı ve Muş olduğu kaydedildi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum