Grip aşısında ‘sistemsel’ sıkıntı var;

Grip aşısında ‘sistemsel’ sıkıntı var

Grip mevsimi yaklaşmasıyla birlikte insanlar kendilerini korumanın yollarını arıyor...

Grip mevsimi yaklaşmasıyla birlikte insanlar kendilerini korumanın yollarını arıyor. Gripten korunmanın en etkili yolu ise her yıl düzenli olarak grip aşısını yaptırmak. Bu yıl da hızla devam eden pandemi nedeniyle Covid-19 aşısı kadar grip aşısı da özellikle risk grupları için hayati önem taşıyor. Yaklaşık 2 yıldır Türkiye ve dünyada grip enfeksiyonlarının çok fazla görülmediğini, ancak bu yıl okulların açılması ve tedbirlerin azaltılmasıyla grip vakalarında artış beklendiğini söyleyen uzmanlar, özellikle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan kişileri grip aşısı olmaları konusunda uyarıyor.

Bu yıl 2 buçuk milyon doz grip aşısı Türkiye’ye geldi. Tedarik edilen aşıların 500 bin dozu 85 TL’ye satışa sunulurken, riskli gruplara verilen ücretsiz aşı hakkı ise henüz sistemde tanımlanmadı.

 

YILMAZ; “BU YIL GRİP AŞISI TALEBİNİ KARŞILAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan 26’ncı Bölge Kastamonu Eczacılar Odası Başkanı Orkun Yılmaz; “Eylül ayında 2 bin 500 grip aşısı dozu ülkemize giriş yaptı. Bu miktar 2019 yılının hemen hemen ülkeye giriş yaptığı aşı miktarı kadar. Dolayısıyla bu yıl biz talebin karşılanacağınıdüşünüyoruz. Bu 2 milyon 500 bin doz aşının yaklaşık 500 bin dozu hastalarımızın ücretli alabildiği yani Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geri ödemesi olmayan grip aşıları. Bunu hastalarımız eczanelere gelip, ad, soy ad ve TC’si ile kullandığımız otomasyon sistemine giriş yaptırarak, aşısını alıp sağlık ocağına giderek yaptırabiliyor. Geriye kalan 2 milyon dozlukSGK tarafından ödemesi olan grip aşıları şuan maalesef beklemede. Sağlık Bakanlığı, kendileri tarafından mı halka dağıtılacağı yoksa eczaneler tarafından mı temin edileceği konusuna henüz karar verilmedi. Geçen yıl eczanelere gönderildi ve biz ücretsiz bir şekilde verdik. Üzerimizden sisteme girerek verdik.Ancak şuanda 90 yaşındaki bir hastamız kronik rahatsızlığı da olsa aile hekimine gittiğinde sistemde grip aşısı çıkmıyor. 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanlar yukarıdan aşağı sıralanıyor. Şuan sistem tamamen pasifte, dağıtım noktasında karar bekliyoruz. Aşı var ancak dağıtım başlamadı” dedi.

“SİSTEM BİR YILI DOLDURMADAN, AŞI İÇİN ONAY VERMİYOR”

Grip aşısının bu sene Türkiye’ye geldiği ilk günlerde sistemde aşı noktasında bazı sıkıntılar olduğunu da belirten Yılmaz;  “Aşının geldiği ilk günlerde bir sıkıntı ile karşılaştık. Hastamız, geçen yıl Ekim ayındagrip asışını olmuş, bu yıl da Eylül ayında yazdırmış. Hastamız eczaneye gelip aşısını istediğinde, ‘Sistemde daha süreniz gelmedi’şeklinde yazı çıkıyor.SGK tarafından 12 aylık süre belirlenmiş. Yani aşısını 2020 yılının Ekim ayında yaptıran bir hasta, 2021 yılının Ekim ayında bu aşısını alabiliyor. Yani bir yılı çevirmesi gerekiyor. Ben de Sosyal Güvenlik Kurulu ile Ankara’da görüşme yaptım. ‘Geçen yıl zaten grip aşısı sorunu vardı geç yapılabildi. Ayrıca bunun koruyuculuğu 12 ay değil. Siz geçen yıl yapılanları pasifize edin yani silin meduladanki hasta mağdur olmasın’ dedim.  Hasta hekime gidiyor, grip aşısını yazdırıyor ama eczaneye geldiğinde sistemde daha yılını doldurmamış olduğu için bu aşıyı alamıyor. İlk 2-3 gün bu şekilde çevirdiğimiz hastalarımız oldu. Tabi biz bunu SSK Ankara İl Müdürlüğü’ne söyledikten sonra onlar da bir üst kurula söylediler, hala cevap bekliyoruz. Ancak şimdi tamamen tıkandı. Sağlık Bakanlığı’nın kara vermesini bekliyoruz” dedi.

“GRİP AŞILARI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR”

Grip aşısının Kovid-19 semptomlarını yavaşlattığı konusuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Eczacılar Odası Başkanı Yılmaz; “Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için grip aşıları koronavirüse karşı etkili olabiliyor. Koronavirüste bağışıklık sistemimizin güçlü olabilmesi lazım ki en az zararlı etkiyi versin. Dolayısıyla bilim insanları böyle bir tartışma içerisine girdiler. Grip aşıları, sadece insanlarımızı, gripten nezleden korumanın yanında bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Her yıl düzenli olarak aşı yaptıranlar hastalarımın bağışıklık sisteminin güçlendiğini gözlemledim.Özellikle kronik hastalar, 65 yaş üzeri ve kronik hastaları olan hastalarımıza öneriyoruz. Bilim insanları da zaten bunu bu şekilde beyan ediyor” dedi.


“GRİP AŞILARININ ÜCRETSİZ OLMASI TARAFTARIYIZ”

TTB’nin grip aşısının herkese ücretsiz olması gerektiğini belirten açıklamaları olduğunu Türk Eczacıları Birliği’nin bu duruma nasıl baktığı sorusuna ise Orkun Yılmaz şöyle yanıt verdi; “Sağlık hizmetlerinin sosyal devletin vazgeçilmez görevlerinden biri olduğunu her yerde söylüyoruz. Dolayısıyla sağlığa erişimde vatandaşın cebinden fazla para çıkmasını istemiyoruz. Tabi ki grip aşılarının ücretsiz olması taraftarıyız. Bir şekilde devletimizin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun süspanse etmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer ki devlet vatandaşına düzenli aşı yaparsa bunun ilerisinde daha az hastalanacağı için ASM’lere ve hastanelere gitmeyecek ya da ilaç tüketmeyecek. Aslında devletimiz de bu noktada kara geçecek. Olayın bir de bu tarafından bakmak lazım. Koruyucu sağlık hizmeti olarak düşünmeliyiz. Nasıl ki biz çocuklarımıza, bebeklerimizekızamık, tetanos, boğmaca gibi hastalıkların aşılarını yaptırıyoruz, grip aşısını da böyle düşünmemiz gerekiyor. O sebeple devletin grip aşılarını ücretsiz yaparsa hem toplum sağlığı açısından hem de ekonomik anlamda kara geçeceğini düşünüyorum.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum