Mikroçip uygulamasında son tarih 31 Aralık;

Mikroçip uygulamasında son tarih 31 Aralık

Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılarak kayıt altına alınması uygulamasında son tarih olarak belirlenen 31 Aralık'a sayılı günler kaldı. Çip takılan hayvanlar kimliklendirilecek, taktırmayan hayvan sahiplerine ise yaptırım uygulanacak.Deri altına uygulanan mikroçipler sayesinde hayvan ve sahibine dair önemli bilgilere PETVET sistemi üzerinden ulaşmak mümkün olacak....

MİKROÇİP İLE EVCİL HAYVANLAR GÜVENDE

Mikroçipin takması yönünde olduğunu söyleyen  İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz; “Sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanların kaynağının birçoğu sokağa bırakılan evcil hayvanlardan oluşuyor. Mikroçip sayesinde evcil hayvan sahiplenmenin sorumluluklarını yerine getirmek zorunda. Alınankedi veya köpek sokağa bırakıldığında, sahipsiz olarak bir yerde yakalandığında sahibinin kim olduğu bilinecek. Ona göre de idari para cezası uygulanacak ve yaptırımlar yapılacak. Hayvanların sağlık kayıtları da mikroçipler sayesinde tutulacak” dedi.

HAYVAN SAĞLIĞINA ZARARLI DEĞİL

Sağlığa zararlı olmadığını vurgulayan Yavuz;“Mikroçipler tamamen hayvanın sağlığına zarar vermiyor, malzemeden üretilmiş bir yapı. Çiplerin hayvan sağlığı ile ilgili hiçbir problemi yok. Kürek kemiği denilen kemiklerin arasından yapılıyor. Deri altına ve birkaç saniyede uygulanıyor. Bu uygulama ne bölgesel olarak ne de genel sağlık durumuyla ilgili hiçbir problem oluşturmuyor. Kullanılan aparatlar ise zaten enjektörün içerisinde bulunuyor ve tek kullanımlık”.

MİKROÇİPTAKTIRMAYAN 3 BİN 623 TL İDARİ PARA CEZASI VERECEK

Yaptırmayanlara para cezasını uygulanacağını dile getiren Yavuz;“31.12.2022 tarihinden sonra 6 aylığa kadar olan hayvanların kayıtları devam edecek. 6 aylıktan büyük olup çiplettirmeyenleri yeniden değerlenme oranıyla beraber 3 bin 623 lira idari para cezası bekliyor. Serbest veteriner hekime gittiklerinde hizmet alamama gibi bir durum olmayacak. Sağlık hizmeti alınacak ancak orada bir tespit olacak. Bizim de hayvan sahiplerine tavsiyemiz muhakkak taktırmaları yönünde” diye konuştu.
 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum