Teknoloji bağımlısı mıyız?;

Teknoloji bağımlısı mıyız?

Teknolojinin ve çağın gelişimiyle cep telefonları artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Tüm dünyayı küçük bir ekranda toplayan telefonları hayatımızdan çıkarmak artık mümkün değil.Uzmanlar ise telefonla vakit geçirme sürelerinin azaltılması gerektiğine vurgu yapıyor. Peki, Kastamonu halkı günde kaç saatini telefonla geçiriyor? Kendilerini teknoloji bağımlısı olarak görüyorlar mı? Telefon bağımlılığının önüne geçilebilmesi için ne tür adımlar atılmalı? CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri bunu vatandaşa sordu. Detaylar haberin devamında......





"İNTERNETTE BAKTIĞI HAYATLARA ÖZENİYOR VE KENDİNİ BU ŞEKİLDE TATMİN ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Teknolojiyle günlük olarak 8 saat vakit geçirdiğini dile getiren Rümeysa Erzum; "Okuldan eve geldiğim zaman çoğunlukla telefona bakıyorum. Kendimi teknoloji bağımlısı olarak hissetmek istemiyorum ama sanırım öyleyim. Bu devirde telefonsuz, internetsiz zaman geçmiyor. Hiç kimse mutlu olamıyor ve internette baktığı hayatlara özeniyor ve kendini bu şekilde tatmin etmeye çalışıyor. Bağımlı olmamak ve bunun önüne geçmek için bu dönemde hiç bir şey yapamayız. Çoğunlukla insanlar sosyal aktiviteye artık girmek istemiyor. Kendilerini başka insanlara açıklamak istemiyorlar.Telefonla vakit geçirdikleri zaman daha mutlu olurlar" ifadelerine yer verdi.



"GEÇLER ARTIK BİZE AYAK UYDURMUYOR, KÖTÜ ALIŞIYORLAR"

Yaşından dolayı hiçbir teknolojik aleti kullanmadığını ve buna gerek dahi duymadığını dile getiren Abidin Demirci; "Tuşlu telefonum var. Emekli olmadan önce mecburi olarak kullanıyordum. Kimisi için arar, kimisi para için arardı. Emekli olduktan sonra, telefonu evde bırakıyorum öyle dışarı çıkıyorum, eve gidince bakıyorum arayan varsa geri dönüyorum onun dışında elime almıyorum. Torunlarım sürekli telefonla oynuyor, bundan rahatsız oluyorum ama ne fayda. İlkokul'a giden torunum var, gözlük almış. Bu ne demek oluyor sürekli telefona baka baka gözlerini bozmuş. Büyükleri olarak annesine, babasına söylüyorum bir şey bulup beni geçiştirerek bildikleri yoldan yürümeye devam ediyorlar. Artık bende karışmıyorum, karıştığım zamanda bir şey ifade etmiyor.Ellerine telefonu alıyorlar sohbet falan eden yok eskisi gibi.Geçler artık bize ayak uydurmuyor, kötü alışıyorlar. Eskiden babamızı dedemizi gördüğümüzde samimiyet vardı. Artık o işler bitti" dedi.



"KİTAPLARI BİLE GİDİP ALMIYORUZ, TELEFON ÜZERİNDEN OKUNMAYA BAŞLANDI"

Günde 24 saatin hemen hemen 6,7 saati telefon ile geçirdiğini ifade eden Umut Apari; "Teknoloji hayatımızın bir parça olduğu için kendimi teknoloji bağımlısı olarak görüyorum. Son zamanlarda artmasının sebebi ise öncelikle başlayan pandemi , pandemi sürecinde insanlarda teknoloji ye aşırı derece maruz  kaldı buda  bağımlılık yaptı. Daha sonrasında ise bu alışkanlık devam etti. Çocuklar da başladı, yeni nesil yani 'Z' kuşağı zaten elinden düşürmüyor. Bu şekilde daha çok yaygınlaşarak hayatımızın bir parçası oldu. Eskisi gibi sosyal akviteler de kalmadı. Kitap okuma alışkanlığı bile artık zevk vermiyor. Kitapları bile gidip almıyoruz, telefon üzerinden okunmaya başlandı. Bunun için ne önlem alınırsa alınırsın başarı olunmaz" 


 

 

"TEKNOLOJİ, İÇ BENLİĞİNDEKİ MEDENİ CESARETİNİ ÖLDÜREN BİR ŞEYDİR"

Teknoloji ile günlük olarak maksimum 1 buçuk saat geçirdiğine değinen Hüseyin Yıldız; "Adroid telefonların yada akıllı telefonların içeriklerinde yer alan sosyal medyanın insanların birbirlerinden uzaklaştırdıklarının düşünüyorum. İnsanlar gerçek hayatta tatmin edemeyeceği şeyleri yada karşısındaki insana söylemeyeceği duyguları online olarak adroid dünyada söylemeyi tercih ediyorlar. Bu bazen iyi niyetli olabilir ama bazen de eleştiri fazlaca kaçırabiliyor yada rahatsız düzeyine gelebiliyor. Bu insanların kendi içlerinde iç benliğindeki medeni cesaretini öldüren bir şeydir". şeklinde konuştu.






 

 

 

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum