Kastamonu, hayat pahalılığı için ne diyor?;

Kastamonu, hayat pahalılığı için ne diyor?

CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri Kastamonu’nun nabzını tutmaya devam ediyor. Son zamanlarda pek çok sektörde, ürün fiyatlarına gelen zamlar vatandaşların zorlanmasına neden oluyor. Peki, Kastamonu'daki vatandaşlar, Türkiye'deki ekonomik durumu ve hayat pahalılığını nasıl değerlendiriyor? Detaylar haberimizde…...




"HERKESİN AYAKTA DURMASINI İSTİYORUZ, HAYAT ÇOK ZOR"

Türkiye'nin ekonomisi hakkında değerlendirme yapan Fatma Maden; "Ekonomi şuanda maddi durumu iyi olanlara çok güzel. Ama orta kesime ve daha düşük asgari ücretle çalışanlar için hayat gerçekten çok zor. Her sektörde fiyat artışı yaşandı. Özellikle gıda sektöründe; peynir,zeytin,yumurta, yağ bunlara çok zam geldi. Önceki aylara göre her şey yüzde yüzün üzerine çıktı. Allaha şükür bir şekilde geçiniyoruz çünkü evde olan herkes çalışıyor, boş duran yok. Geçinebilmek için çalışmak zorundalar.Geçinmek her zaman zordu bu kadar değildi. Çocuklarım çalıştığı için torunuma ben bakıyorum. Torunlarımı mutlu etmek için kendimiz yemiyoruz içmiyoruz onlara almaya çalışıyoruz. Her yönden kısıyoruz.  Daha lük yaşamıyoruz, daha lüks yemiyoruz. Çocuklarımı, torunlarımızı elimizden geldiğince gönüllerini hoş tutmaya çalışıyoruz. Bizler sadece kendimizi düşünmüyoruz, asgari ücret tek başına bir evi geçindirmek durumda kalan akrabalarımıza, komşularımıza yardım ediyoruz. Elden geldiğince az çok demeden yardım ediyoruz. Herkesin ayakta durmasını istiyoruz.Hayat çok zor" ifadelerine yer verdi.



"EN UYGUNUNU ALMAK İÇİN MARKET MARKET GEZİYORUZ"

Türkiye'nin ekonomisi hakkında konuşan Ayten Bekdemir; “Bu ekonomi karşında diyecek bir şey bulamıyorum. Bir ürünü en uygununu almak için market market geziyoruz.Ürünlerin fiyatına bakıldığı zaman geçen seneye göre 2 katına çıktığını görebiliyoruz. Eşimle ile ikimiz maaş aldığımız için yeme ve içme konuşunda yetiyor ama tek maaş ile geçinmek durumunda kalan bir sürü insan var. Torunlarım, çocuklarım varonları mutlu etmek için elim boş gitmezdim hiç, senede 2 tane şey alıyorsam şimdi 2 senede 1 ürün alabilirim."




"HEM GEÇİNEMİYORUZ HEM DE GENÇLER OLARAK İŞSİZLİK YAŞIYORUZ"

Türkiye ekonomisin şartlarından dolayı rahat geçinemediği dile getiren Metin Sinanoğlu;" Kastamonu'da 3 yıldan bu yana oturuyorum. Kastamonu'ya iş bulmak umuduyla geldim ama her genç gibi bende iş bulamadım. Gıda sektörüne, doğalgaz, elektrik her şeye zam geldi. Bunları saymak bitiremeyiz. Bu ekonomide birde işsiz kalıyoruz. Bunun sebebi ise asgari ücrete zam geldi, eleman çıkarmaya gideriyoruz diyoruz diyorlar. Hem geçinemiyoruz hem de gençler olarak işsizlik yaşıyoruz" şeklinde konuştu.




"BU YAŞLARDA EKONOMİYİ DERT EDİYOR OLMAMALIYDIK"




Türkiye'de yaşanan ekonomik dalga hakkında konuşan lise öğrencisi; “Ekonomi gerçekten çok kötü. Bundan iki sene önce her şey çok güzeldi. Asgari ücrete zam sözde zam yapılıyor, maaşlar arttıkça aynı oranda diğer şeylerde artıyor. Arabamız var ama benzinimiz olmadığı için binemiyoruz. Öğrenci halimizle geçinmeye çalışıyoruz. Bu yaşlarda ekonomiyi dert ediyor olmamalıydık. Bir ekmek neredeyse olmuş 5 lira nasıl geçinelim. Okul kantinlerine bakılırsa her şey 6,7 liradan başlıyor. Öğretmenlerimiz ders esnasında kullanacağımız bir şey istiyor, bunu ya alabiliyorsun ya alamıyorsun. Öğle aralarımızda döner yersek 30,35 lira. Ailelerimizden fazlaca harçlık alamıyoruz aldığımızda karnımı doyurmaya anca yetiyor. Başka bir şey alıyım deme lüksümüz olmuyor. Kış geldi bir kazak olmuş 350,400 lira. Durum böyle olunca kışlık alışveriş yapamadım.Bilmiyorum bu durum nereye gider? zamanilerledikçe daha kötüye gidiyoruz" dedi.



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum