Kastamonu, maden faciasını değerlendirdi;

Kastamonu, maden faciasını değerlendirdi

Geçtiğimiz hafta Bartın Amasra’da meydana gelen griuzu patlaması sonucu 41 işçimiz hayatını kaybetmişti. Facia sonrasında ihmaller gündeme geldi. Peki vatandaşlar bu konuda ne düşünüyor? Bu facia önlenebilir miydi? Türkiye’de insan hayatı ucuz mu? CNG Haber ve Açıksöz Gazetesi muhabirleri vatandaşlara sordu? Detaylar haberimizde…...

“1 HAFTA ÖNCESİNDE, ORADA SIZINTI OLDUĞU BİLİNİYORMUŞ”


Konuyla ilgili konuşan bir diğer vatandaş; “Öncelikle hayatını kaybeden, maden işçilerinin ailelerine sabır başsağlığı dilerim. Amasra Maden Faciası ile ilgili olarak bundan sonra önlem alınırsa  daha doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Eminim ki Amasra’daki maden faciası kader değil, sadece ihmal edilmiş. Çünkü, haberlerden öğrendiğim kadarıyla patlama yaşanmadan 1 hafta öncesinde, orada sızıntı olduğu biliniyormuş. Sızıntıdan haber etmişler, buna rağmen tedbir alınmamış . Bence bu maden faciasında bir tedbirsizlik var. Her şey Allah’tan gelir, ancak buna kader diyemem” dedi.

“TEKNOLOJİK OLARAK, BU ŞEKİLDEKİ MADEN FACİALARININ ÖNÜNE GEÇEBİLMELİYİZ”      

      

Dünyada bir çok maden işletildiğini dile getiren Gürbüz Akın Saygat, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi; “Teknolojik olarak, bu şekildeki maden facialarının önüne geçebilmeliyiz. Bence, yaşanan Grizu patlaması konusunda ihmalden ziyade  bence orada bir eksiklik var. Kimse bile bile orada patlamasına neden olmaz. Kasıtlı olabileceğini zannetmiyorum. Ama belki ihmal olabilir. Ben kendimi oradaki yetkililerin, çalışanların  yerine koyuyorum, kasıtın olduğunu zannetmem. Olayı kadere bağlamamak lazım. Evet, kadere inanıyoruz ama bile bile de lades olmaması lazım. Oradaki insanların da  bu kadar sorumsuz olabileceğine inanmıyorum. Ben de orada çalışıyor olabilirim. Artık bu  maden facialarının olmaması lazım. Bizim, ‘ Neden madenler ülkesi olan Amerika’da böyle maden facialarının olmuyor da bizde oluyor ‘  diye düşünmemiz lazım. Devletin bu olaya teknik olarak yaklaşması lazım. İnsan hayatı bu kadar basit olmamalı. İhmalkarlık varsa da sorumlu bensem dahil cezayı çekmeli.”

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BU TÜR KAZALARIN OLMAMASI İÇİN GEREKKEN BÜTÜN ÖNLEMLER ALINIYOR”


Maden facialarının ihmale dayalı olduğunu belirten İsmail Kocasüleyman;  “Amasra Maden Faciası daha önce Soma, Zonguldak’ta yaşanan diğer maden faciaları gibi ihmale dayalı. Çünkü bu tür kazalar önlenebilir şey. Gerçekleşen bütün iş kazalarının yüzde 98’i zaten ihmal ve gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklanan sonuçlar. Kendiliğinden oluşan kaza olmaz. Bizde her nedense maden kazaları gerçekleştikten sonra çok olağanmış gibi karşılanıyor. Ama gelişmiş ülkelerde bu tür kazaların olmaması için gerekken bütün önlemler alınıyor. Kazaları önleyecek teknolojilere sahibiz, neden kullanmıyoruz, kullanıldığı zaman bu şekildeki facialar engellenebilir.  “

“TÜRKİYE’DE İNSAN HAYATI UCUZ BİLE DEĞİL, BEDAVA”


Kemal Kargacıoğlu isimli bir diğer vatandaş da; “İhmal olduğu belli, işte Hükümetin tutumuna da görüyorsunuz. İçeride gaz kokusu var diyorlar, hala işçileri içeri gönderiyorlar, buna ne gerek var? İş bilmeyen insanları başa getirirsen olacağı budur. Türkiye’de insan hayatı ucuz bile değil bedava” ifadelerine yer verdi. (Banu Türkemnoğlu/Mizgin Kaynar)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum