Muhtarlara ÇKS uyarısı;

Muhtarlara ÇKS uyarısı

Kastamonu Ziraat Odası tarafından üreticiler için doğrudan destek konusunda muhtarları bilgilendirmek amacıyla Kebeci Kafe ve Restaurant Salonu’nda toplantı düzenlendi....

İl Tarım Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu burada yaptığı açıklamasında; “Bu sene itibarıyla ÇKS başvuruları 1 Ekim’de başladı ve 31 Aralık’ta sona erecek. Yani 4 aylık bir süreç var. Bitkisel üretim, mazot, gübre desteklerinden yararlanmak isteyenler ÇKS başvuruları yaptırmak zorunda çünkü desteklemelerden ancak bu şekilde yararlanılıyor. Dolayısıyla 31 Aralık’ta sona erecek süreç bizler için önemli” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, şube müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ve oda yönetimi, Türkiye Muhtarlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şatırgil, muhtarlar ve diğer davetliler katıldı.

Konuşmaların ardından soru ve cevaba geçildikten sonra toplantı sona erdi.

BUTUR; “TMO’NUN KASTAMONU’DA KALICI OLMASI İÇİN ÇALIŞMAMIZ OLACAK"

Dualarla başlayan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni bir sisteme geçtiğini ve işlemlerin artık e-Devlet üzerinden yapılabildiğini kaydederek; “Aralık ayının sonunda herkesin dosyasının yapılmış olması gerekiyor. Haziran ayına kadar normalde devam ediyor ama ona rağmen arkadaşlarımız ya unutuyordu ya da ihmal ediyordu. Süreç kısa olduğu için yine böyle bir şey yaşanabilir endişesi ile bu sistemden yararlanmak için muhtarlara da çok önemli görevler düşüyor. Bu noktada süreç ile ilgili çiftçileri bilgilendirmek lazım. Afetler yaşıyoruz, bilim adamları da artık küresel ısınmadan kaynaklandığını söylüyor. Burada TARSİM sigortası çok önem arz ediyor. Bu noktada sizlere yine önemli görevler düşüyor. Uzun süre emek veriyoruz ürüne, ama hasat zamanı bir dolu veya farklı bir afet oluyor bütün emekler heba oluyor. Her yıl hemen hemen yaşanıyor. Bu konunun önemini anlatmak lazım. Bu sigortanın mecburi olmasını da talep ettim. TMO’ya iyi bir buğday alımı yapıldı. Önümüzdeki yıllarda TMO’nun ajansını Kastamonu’ya kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Bakan yardımcımız ile görüştük, en önemli talebimiz de bu oldu. TMO’nun Kastamonu’da kalıcı olması için çalışmamız olacak. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için bizlere ve sizlere çok görev düşüyor” dedi.

TANRIKULU; “ZİRAAT ODASI’NA ÜYE OLMAYANLAR DESTEKLEMELERDEN FAYDALANAMAZ”

Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu da, bakanlığın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularıyla ilgili bir dizi yenilikler getirdiği bilgisini vererek; “Buradaki en önemli husus, ÇKS 1 Eylül’de başlar, 1 Haziran’da sona ererdi. Yaklaşık 10 aylık bir süreç vardı. Çiftçilerimiz rahat bir şekilde 10 aylık süreçte dosyalarını halleder, biz de sisteme işlerdik. Bu sene itibarıyla ÇKS başvuruları 1 Ekim’de başladı ve 31 Aralık’ta sona erecek. Yani 4 aylık bir süreç var. Bitkisel üretim, mazot, gübre desteklerinden yararlanmak isteyenler ÇKS başvuruları yaptırmak zorunda, çünkü desteklemelerden ancak bu şekilde yararlanılıyor. Dolayısıyla 31 Aralık’ta sona erecek süreç bizler için önemli. Bunu ehemmiyetle köylerdeki vatandaşlara iletip uyaralım. Yılbaşından itibaren bu başvurular kesinlikle kabul edilmeyecek, aksi takdirde herhangi bir desteklemeden yararlanılamayacak. Bakanlığın bir başka yeniliği ise başvurulardaki kolaylığı, çiftçilerimiz ekim alanında herhangi bir değişiklik yoksa başvurusunu e-devlet üzerinden yapabilir. Yalnız çiftçiler herhangi bir gerek kiralamada gerekse de ürün değişikliğinde tekrar bunun başvurusunu il, ilçe müdürlüklerine ve Ziraat Odası’na yapmak zorundalar. Yılbaşından sonra yeni bir alan aldıysanız sadece buna izin var. Başka bir müsaade yok. Bu işlemlerde Ziraat Odası üyeliği de aktif olmak zorunda yoksa yine desteklemelerden faydalanılamaz” ifadelerine yer verdi.

ŞAP NEDENİYLE KAPATILAN TAŞKÖPRÜ HAYVAN PAZARI TEKRAR AÇILACAK

Taşköprü’deki şap olayıyla ilgili de bilgilendirmede bulunan İl Müdürü Tanrıkulu; “Allah’a şükür orada problemi yayılmadan çözdük. Taşköprü Hayvan Pazarı da artık açılacak. Kuzyaka tarafından da bir şarbon vakası vardı, orada da bir sıkıntımız kalmadı ama bu süreçlerde yaşadığımız bazı olaylar var. Bu tür zamanlarda giriş ve çıkışı yasaklıyoruz. Bu konuları biraz daha önemsemenizi istiyoruz. Hastalığın yayılma olasılığı ve insanların zarar görme ihtimalleri çok yüksek. Herhangi bir durum Sağlık Müdürlüğü’nce veya hastanelerde tespit edilmişse mutlaka bize de bildirilsin, çünkü hayvandan bulaşma ihtimali olduğu için biz orada gerekli çalışmaları yaparız” diye konuştu. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum