“Adalet, kalkınmanın da lokomotifidir”;

“Adalet, kalkınmanın da lokomotifidir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni’ne katıldı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni’ne katıldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kura çekerek görevlerine başlayacak olan 1.008 adli yargı hâkimi ve cumhuriyet savcısı ile 7 idari yargı hâkimi tebrik etti.


Erdoğan, 24. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Adalet, mülkün temeli olduğu kadar sosyal barışın, refahın, istikrarın, kalkınma ve büyümenin de lokomotifidir. Temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmadığı, adaletin sağlanmadığı, adalete güvenin zedelendiği bir toplumda, siyasi iradenin ekonomik kalkınma ve ilerleme yönünde yapacağı hamleler de eksik kalmaya mahkûmdur” dedi.

“YARGI SÜREÇLERİNİ HEM BASİTLEŞTİRDİK HEM DE HIZLANDIRDIK”

6 sene önce teröristler tarafından makamında kalleşçe şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere adaletin tecellisi uğrunda çalışırken vefat eden, şehit düşen yargı mensuplarına Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Buradaki her bir kardeşimin, Şehit Mehmet Selim Kiraz’dan devraldığı adalet sancağını çok daha yukarılara taşımak için gayret göstereceğine inanıyorum. İnşallah biz de, bu süreçte hiçbir sıkıntı yaşamadan görevinizi en iyi şekilde yapabilmeniz için sizlere gereken her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”

Son 19 yılda bu amaç doğrultusunda “adliye kapısını adaletin kapısı” hâline getirmek için tarihî nitelikte birçok adım attıklarını da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İktidara geldiğimizde 9 bin 349 olan hâkim-savcı sayısını neredeyse 2,5 kat artırarak mahkemelerimizin yükünü hafiflettik. Aynı şekilde mahkeme sayısını adli yargıda yüzde 84, idari yargıda yüzde 38 çoğaltarak, yargı süreçlerini hem basitleştirdik, hem de hızlandırdık. İnfaz koruma memurlarının yıpranma paylarından mübaşirlerimizin genel idare hizmetine alınmasına, hâkim ve savcılarımızın özlük haklarından çalışma şartlarına kadar her alanda önemli iyileştirmelere gittik” şeklinde konuştu.

“ADALET TERAZİSİNİN DOĞRU TARTMASI KADAR ADALETİN GECİKMEMESİ DE ÖNEMLİDİR”


Yargı mensuplarının görevlerini huzur ve güven içinde yapabilmelerini temin için hiçbir fedakârlıktan çekinmediklerini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hepimiz şu gerçeği gayet iyi biliyoruz. Adalet, mülkün temeli olduğu kadar sosyal barışın, refahın, istikrarın, kalkınma ve büyümenin de lokomotifidir. Temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alınmadığı, adaletin sağlanmadığı, adalete güvenin zedelendiği bir toplumda, siyasi iradenin ekonomik kalkınma ve ilerleme yönünde yapacağı hamleler de eksik kalmaya mahkûmdur. Suriye başta olmak üzere, yakın coğrafyamızda yaşananlar; adaleti, temel hak ve özgürlükleri, hukuku ve insani değerleri hiçe sayan ülkelerin ayakta kalamayacaklarını acı bir şekilde göstermiştir. Adalet terazisinin doğru tartması kadar adaletin gecikmemesi de önemlidir. Hep söylediğimiz gibi ‘geciken adalet, adalet değildir.’ Bu ilkeden hareketle göreve geldiğimizden beri adalet mekanizmalarının etkin çalışması ve adalet sisteminin hızlı işlemesi için çaba harcıyoruz” dedi.

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum