“6,5 milyon ton pancar üretimi bekliyoruz”
Şeker pancarı 60’ncı alım kampanyası, Kastamonu Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle başladı. Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, burada yaptığı konuşmasında 2022 yılı içerisinde 6 milyon 500 ton pancar üretilmesini beklediklerini söyledi....
Pancar alım törenine Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, Şeker-İş Başkanı Ali Çufadaroğlu, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kurum amirleri, çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.
KANTÜRK; “YATIRIMLAR
FABRİKAMIZ ÜRETİMİNDE OLUMLU KATKILAR SAĞLAYACAKTIR”
Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, fabrikalarına yeni yatırımlar yapıldığını söyleyerek; “Çiftçimizin yoğun emek sarf ederek bakıp büyüttüğü şeker pancarının bu sene de hasat zamanı geldi. Çiftçimizin yetiştirdiği pancar, işçimizin ellerinde şekere dönüşerek sofranızı tatlandıracak. Ülkemizin şeker ihtiyacını temin etmek için 1926 yılında Nuri Şeker ile başlayan şeker üretimi, bugün TÜRKŞEKER’in öncülüğünde 'Terli Üretimde Milli Değer’ sloganıyla devam etmektedir. Fabrikamızın temeli Rahmetli Başbakan Adnan Menderes tarafından atılmış ve ilk üretimini yaptığı 1963 yılından beri Kastamonu'ya ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam etmektedir. Kastamonu çiftçisinin yetiştirdiği pancar fabrikamızda halkımıza şeker, besicimize küspe, sanayicimize melas olmaktadır. Kastamonu Şeker Fabrikası yaptığı üretimle Kastamonu ve ülkemiz ekonomisine yıllık yaklaşık 650 milyon TL’lik katma değer fayda sağlamaktadır. Fabrikanız bu sene aldığı yaklaşık 25 milyon TL yatırım ödeneği ile özellikle rafineri kısmında ekonomik ömrünü, dolduran santrifüjler, eritme teknesi, şeker kurutma dolabı gibi ünitelerin değişimi yapılmıştır. Bunlardan santrifüjler yurtdışından temin edilmesine rağmen, yeni eritme teknesi ve yeni şeker tromeli TÜRKŞEKER bünyesinde Ankara Makine Fabrikası’nda imal edilmiştir. Bu yatırımlar fabrikamız üretiminde kalite ve kapasite olarak olumlu katkılar sağlayacaktır. Fabrikamızın ihtiyacı olan şeker pancar, fabrikamız ekim sahaları olan Kastamonu Merkez, Devrekani, Taşköprü ve Çankırı'dan temin edilmekte iken bu sene uzun yıllar sonra ilk defa Boyabat'ta da pancar ekimi yapılmıştır. Ancak bu miktar pancar fabrikamız kapasitesine yeterli gelmediğinden Ankara Şeker Fabrikası’ndan da pancar almaktayız” şeklinde konuştu.
“BİN 979 ÇİFTÇİMİZ
İLE 46 BİN 740 DEKAR ALANDA PANCAR EKİMİ YAPILMIŞTIR"
Fabrikanın bu yılki üretimlerine ilişkin bilgilendirmede bulunan Kantürk; “Öncelikle geçen yıl bölgemizde üretilen 200 bin ton bedeli ödenen pancar karşılığında çiftçimize 97 milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Kastamonu Şeker Fabrikası olarak bu sene 4 Ziraat Bölge Şefliğimiz aracılığıyla 107 köyde, bin 979 çiftçimiz ile 46 bin 740 dekar alanda pancar ekimi yapılmıştır. Bu ekimden tahmini olarak 257 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Ayrıca bu sene Ankara Şeker Fabrikası’ndan da 86 bin ton pancar gelecektir. Bu kampanya döneminde fabrikamızda; 315 bin ton pancar işlenerek, 42 bin ton kristal şeker, 13 bin ton melas, 80 bin ton yaş pancar Posası üretimi gerçekleştirilecektir. 2022/2023 döneminde bugüne kadar çiftçilerimize pancar bedeline karşılık ayni ve nakdi avans artı küspe bedeli olarak 96 milyon TL ödeme yapılmıştır” şeklinde bilgi verdi.
ÇUFADAROĞLU; “FABRİKAMIZDA
İŞÇİ SIKINTISI HAT SAFHADA"
Fabrikalarının yeni işçilere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Şeker-İş Başkanı Ali Çufadaroğlu; “Yıllar sonra ikinci defa özelleştirme sıkıntısı olmadan bir kampanya daha açıyoruz şükürler olsun. Şeker fabrikalarının ve şeker üretiminin devletimizin elinde olmasının, halkımız için ne derece değerli ve menfaatine olduğunu yöneticilerimizde anladı umuyoruz. Yıllar sonra bu yıl fabrikamıza çok güzel yatırımlar yapıldı, sebep olanlardan, vesile olanlardan Allah razı olsun. Bundan sonrasının, fabrikamız için daha güzel olacağını düşünüyorum. Açıklanan bin 450 TL’lik pancar fiyatının da, ben ayrıca bir pancar üreticisi olarak şu anki günümüz koşullarında, iyi bir rakam olarak düşünüyorum ve de önümüzdeki yıllarda pancarımızın artacağına inanıyorum, bir de tabi ki milletvekilimiz bu konuda bir şeyler söyler mutlaka ama bizim pancarımızın artması biraz da barajlarımızın tamamlanıp sulamanın yapılabilmesine bağlı. Obrucak ve Kınık önemli olanları. Diğer taraftan işçi konusunda çok eksikliklerimiz var. Fabrikamıza 2 yıl önce 110 tane işçi aldık ancak 2 yıldır bu alınan sayının fazlasını emekli ettik. Dolayısıyla fabrikamızda işçi sıkıntısı hat safhada, hükümetimizin de gündeminde olduğunu bildiğimiz başta mevsimlik işçilerimizin ve taşeron işçilerimizin bir an evvel kadrolarına kavuşması ve ihtiyacımız olan yeni işçilerin bir an önce alınması ricamızdır” dedi.
ARAT; "TÜRKŞEKER
YÜZDE 36,5’LİK PAZAR PAYI İLE ÜLKE ŞEKER SEKTÖRÜNDE LİDER KONUMUNDADIR"
Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat konuşmasında; “TÜRKŞEKER 15 şeker fabrikasının yanı sıra 2 alkol, 2 makine, 1 elektro mekanik aygıtlar fabrikası, 1 şeker enstitüsü ile 96 yıldır ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşları arasındadır. TÜRKŞEKER yüzde 36,5’lik pazar payı ile ülke şeker sektöründe lider konumundadır. Ülkemizin yıllık şeker ihtiyacı yaklaşık 2 milyon 700 bin ton olup, Türkiye’de halihazırda yıllık bir milyon 176 bin tonu TÜRKŞEKER’e ait olmak üzere toplam 3,6 milyon ton kurulu şeker pancarı üretim kapasitesine mevcuttur. TÜRKŞEKER üretimin yanı sıra yan ürün olarak elde ettiği melas ile etil alkol üretimi, kimya sanayi, maya, yem sanayi ve birçok sanayi sektörüne, yaş pancar posası ile de hayvancılık sektörüne yaptığı katkılarla ülkemizde tarımın, sanayiye entegrasyonuna en iyi örnektir. 2022 yılında şirketimiz tarihinin en önemli gelişmelerinden birisi gerçekleşmiş, TÜRKŞEKER’in yol haritası değişmiş, geleceğe yönelik çok önemli kararlar alınmıştır. 29 Nisan 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’nın kararı ile Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin sermayesinin tamamı özelleştirme kapsam ve programından çıkartılarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgilendirilmiştir. Böylece TÜRKŞEKER’in 21 yıldan fazla süren özelleştirme süreci sona ermiştir. 2022 yılında ise, şirketimize ait fabrikalarda, 35 ilde, bin 241 köyde, 28 bin 427 pancar çiftçisi tarafından bir milyon 40 bin dekar alanda pancar ekimi yapılmış olup, 6 milyon 500 bin ton pancar üretileceği tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.
"ÇİFTÇİNİN
GELİRİNİ ARTTIRMAK VE SERBEST PİYASA ORTAMINDA MAĞDUR OLMALARININ ÖNÜNE GEÇMEK"
Her zaman üreticinin yanında olacaklarını vurgulayan Arat; “TÜRKŞEKER’in geleneğinde her zaman pancar üreticisinin yanında olmak vardır. Bu gelenekten asla vazgeçmeyecek ve daima üreticilerimizin yanında olacağız. Biliyoruz ki şeker üretiminde ön koşul, önce hammaddeyi temin etmektir. Biliyoruz ki sizler varsanız, fabrikalar vardır. Her daim üretimin ve çiftçimizin yanında olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Şekerin tarlaya atılan tohumdan, vatandaşımızın sofrasına kadar uzanan meşakkatli yolculuğunda emeğini koyan herkesin başarıda hissesi vardır. Bizlerin en temel görevi çiftçinin gelirini arttırmak ve serbest piyasa ortamında mağdur olmalarının önüne geçmektir. Ayrıca halkımızın şekere ulaşımını güvence altına almaktır. Şeker arzında herhangi bir problemimiz bulunmamaktadır. Son 3 yıldır tüm dünyada mücadele ettiğimiz pandemi süreci ve halihazırda yaşanan savaş milli tarım ve gıdanın önemini bir kez daha göstermiştir. Tarım dünya ekonomilerinin ana sektörlerinden birisi olup, hem gelir kaynağı hem de gıda ihtiyaçlarını karşılaması bakımdan, diğer sektörlere göre desteklenmesi gereken, milli güvenlik meselelerinden en önemlilerden bir tanesidir. Yaşanan gelişmeler ülkelerin gıda güvencesi ve kendine yetebilirlik konusunda yeni stratejiler üretmeye yöneltmiştir. Küresel ekonomide geleceğe dönük risklerin ve belirsizliklerin sürdüğü, ülkeler arasındaki güç dengelerinin şekillendiği bir dönemde toplumumuzun ihtiyaç duyduğu şekeri üretmiş olmak, ülkemiz için de stratejik önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
VİNDİNLİOĞLU; "ÜRETMELİYİZ BAŞKADA ÇAREMİZ YOK"
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “Olmazsa olmazlardan bir tanesi de üretime verdiğini değer, üretime verdiğiniz katkıdır. Özellikle dünyada değişen şartlar, iklim değişiklikleri, yer yer ekilen ve biçilenlerinde değişmesinde etkili oluyor. Dolasıyla şartlar değiştikçe, çiftçilerimizin tercihlerinde de değişiklikler oluyor. Önümüzdeki dönemin konusu gıda olacak. Dolayısıyla Türkiye gibi özellikle kendine yetebilen birkaç ülkeden bir tanesi olan bir ülkede, bizim üretime daha çok kıymet vermemiz lazım. Çünkü bir takım şeylerden vazgeçebilirsiniz ama yemekten, içmekten vazgeçemezsiniz. Hayatta kalabilmemiz için bunlar olmazsa olmazlarımız. Onun için üretmeliyiz, üretmeliyiz, üretmeliyiz. Başkada çaremiz yok. Bu anlamda tabii sağlıklı üretim çok önemli. Özellikle suni gübrelerin çok arttığı bir dönemde, hormonal değerler bozuluyor. Eskiden çok daha sağlıklı bir toplum iken, bundan 10-15 sene öncesine göre hasta sayılarımızda nerdeyse 5-6 kat artış var. Özellikle tüketim konusunda da hepimizin hassas olması lazım. Hepimizin üretimi teşvik etmemiz lazım. Bu anlamda bizde sağlıklı sulama olsun diye Atık Su Arıtma Tesisimizi devreye soktuk. Özellikle bu havzadaki sulama noktasında tertemiz, sıfır riskli bir su ile çiftçilerimiz sulamalarını yapıyor. Bu anlamda bu üretime katkı vermek, çocuklarımızı bilinçlendirmek ve üretimi teşvik etme adına da her yıl atalık tohumlarımızı dağıtmaya devam ediyoruz. İnşallah bunu da arttırarak devam edeceğiz. Kuzeykent bölgesinde yaptığımız serada da çok ciddi üretim yapıyoruz. İnşallah bu üretim toplumun her safhasına sirayet eder. Her kurumla işbirliğine hazırız. Çok sıkıntılı süreçlerden ülke olarak geçiyoruz. Geçen seneye kıyasla bu sene birim fiyatlar çok çok iyi. Neredeyse 3,5 kat birim fiyatlarında artış var. Bu da hükümetimizde, devletimizin de tarımın yanında olduğunun bir nevi göstergesidir” diyerek kampanyanın hayırlı olmasını diledi.
BALTACI; "BU FABRİKA ÇALIŞSIN, BACASI TÜTSÜN DİYE YÜRÜDÜK"
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Hasan Baltacı; “Bugün 60’ncı kampanya dönemidir. Bir ülke tarihiyle bir ülkedir. Bir ülke tarihini anlatabildiği sürece ayakta durur. 60 yıl demek şanlı bir tarih demek, 60 yıl demek gurur dolu bir tarih demek, 60 yıl demek üretimle geçen bir tarih demek. Bu fabrikalar cumhuriyetin anıtlarıdır, bu fabrikalar ulusal bağımsızlığımızın sembolleridir. Mustafa Kemal Atatürk, ulusal bağımsızlığımızı kazandıktan sonra; ‘Savaş meydanında kazanılan zaferler, eğer iktisadi zaferlerle taçlandırılmazlarsa zamanla sönüp giderler’ dedi. Yani ‘Savaş meydanında kazanmış olduğumuz zaferi, ekonomik bağımsızlığımızı ele alarak garanti altına almalıyız’ dedi. İşte bu fabrikalar bu yüzden kuruldu. Uşak’ta, Kırklareli’nde, Kastamonu’da, Çorum’da, Amasya’da, Adapazarı’nda, Samsun’da, Balıkesir’de, Manisa’da kurulmasının sebebi hem bu illeri kalkındırmak, hem köylülere sahip çıkmak, hem işçinin umudu olmak, hem de ulusal bağımsızlığımızı garanti altına almak için kuruldu. Onun için bu fabrikaların çalışması çok önemli. Bizde özelleştirme sürecinde bu fabrikalar satılmasın diye çok emek harcadık, yollar yürüdük. Biz ‘Dönüşü yok satılacak’ diyenlerin yanında değil, ‘Her fabrika bir kaledir’ diyenlerin yanında durduk. Bu yolları yürüdük. Köylüler üretebilsin diye yürüdük. İşçiler işlesin diye yürüdük. Bu fabrika çalışsın, bacası tütsün diye yürüdük. Şeker üretilsin diye yürüdük. Şekerde Türkiye karaborsacıların eline düşmesin diye yürüdük. Şeker stokçuların elinde oyuncak olmasın diye yürüdük. 212 TL olarak şekerin çuvalı bin 200 TL’ye çıkmasın diye yürüdük. Bu yollarda attığımız adımlar, harcadığımız emek, topladığımız imzalar; size helal olsun bu ülkenin köylüleri, çiftçileri, bu fabrikayı açık tutanlara, Kastamonu’ya helal olsun” ifadelerini kullandı.
ÇELİK; “TÜRKİYTE’DEKİ ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ TOPLAM 20 MİLYON TONUN ÜZERİNDE”
Fabrikanın yeni kampanya döneminin hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “20 yılda Türkiye şeker üretiminde nereden nereye geldi gözden geçirelim. 2002 yılında Türkiye’de üretilen şeker pancarı miktarı toplam 16,5 milyon ton. Bu pancardan şeker üretimiyse toplam 1,6 milyon ton. Hamdolsun şuanda Türkiye’deki şeker pancarı üretimi toplam 20 milyon tonun üzerinde. 2020-2021 kampanya döneminde 23 milyon tonu bulmuştu. Şeker üretimi ise 1,6 milyondan 2020-2021 kampanya döneminde 3.1 milyon tonu bulmuştu. Geçtiğimiz yıl biraz düştü. İnşallah bu sene geçen yılın biraz daha üzerinde bir üretim miktarını bekliyoruz. Şeker pancarı üretiminde yüzde 30’dan fazla artış, şeker üretiminde ise yüzde 70-80 aralığında bir artışı ifade ediyor. Dekar başına üretim miktarı ise 2002 yılında 3,5 ton, şuanda dekar başına 6,5 tondan daha fazla. Tabi bunların sebepleri var. Dekar başına üretimin artmasının en büyük nedeni sulama imkanlarının artırılması olmuştur. Bir taraftan son yıllarda alınan nişasta bazlı şeker kotalarının indirilmesi yönündeki Cumhurbaşkanımızın almış olduğu kararla şeker pancarı üretiminde ciddi bir artışa neden olmuştur. Şuanda yüzde 10’dan yüzde 5’e, sonra yüzde 2,5’e nişasta bazlı şeker kotası indirilmiş, 2002 yılında yaklaşık 460 bin ton civarında olan nişasta bazlı şeker kotası şuanda 70 bin tona düşürülmüştür” dedi.
“TÜRKİYE’DE HİÇBRİ
ŞEKER FABRİKASI BİRİLERİNİN İDDİA ETTİĞİ GİBİ KAPANMAMIŞTIR”
Türkiye’de 20 yıl öncesine nazaran hem şeker hem de şeker pancarı üretiminde çok ciddi bir artış meydana geldiğini dile getiren Çelik; “Türkiye’de hiçbir şeker fabrikası birilerinin iddia ettiği gibi kapanmamıştır. Şuanda bütün şeker fabrikalarımız çalışmakta ve büyüyen Türkiye’nin güçlü ekonomisine katkı sunmaya devam etmekte. 2000 yılında alınan özelleştirme kararı ise geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımızın aldığı kararla şeker fabrikaları özelleştirmeden çıkarılmış ve Tarım Bakanlığımızla ilişkilendirilerek yoluna devam etmektedir. Bu yıl bizim fabrikamızda olduğu gibi fabrikalarımızın yenilenmesiyle ilgili adımlarımız devam ediyor. Bu yıl Kastamonu Şeker Fabrikası’nın makinelerinin yenilenmesi gerçekleştirildi. Bunun bedeli yaklaşık 25 milyon TL civarındadır hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bundan sonra da şeker pancarı üretiminde hem dekar başına olan üretimdeki artışı devam ettireceğiz, hem de bir taraftan sulama imkanlarını artırarak üretim alanlarını daha da genişletme çabası içerisinde olacağız” diye konuştu.
“SON BİRKAÇ AYDA
EKONOMİK DENGELENMENİN BAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ”
Dünyada yaşanan gelişmelere de değinen Çelik şunları dile getirdi; “Dünya son 3 yıldır çok ciddi gelişmelere sahne oluyor. Sağlık kriziyle başlayan ve bunun yaratmış olduğu özellikle enerji emtia ve hammadde fiyatlarının katlanarak artması neticesi olarak, dünyayı bir ekonomik krize, enflasyonist bir sürece sürükleyen bir dönemden geçiyoruz. Türkiye de bu süreçten etkilendi. Bu süreçte önce sağlık anlamında gereken her neyse bütün gücümüzle milletimizin yanında olduk. Sonrasında başlayan ve tüm sektörleri etkileyen süreçte tüm kesimlerin yanında olarak, bu enflasyondan daha az etkilenmeleri adına Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin almış olduğu önlemlerle birlikte, Türkiye’de son birkaç aydır ekonomik dengelenmenin başladığını görüyoruz. Artık enflasyondaki artış hızının yavaşladığını, önümüzdeki aylardan itibaren de enflasyonda ciddi düşüşler beklediğimizi ve ekonominin arık bu yönde ilerlemeye başladığını görüyoruz.”
“ÇİFTÇİLERİMİZİN
LEHİNE OLAN GELİŞMELERE DEVAM EDECEĞİZ”
Tarım noktasında desteklerin de yapıldığını dile getiren Çelik; “Tarım kesimine dönük Cumhurbaşkanımızın, tüm kurumlarımızın ve Bakanlıklarımızın aldığı önlemler sizlerin zaten bilgisi dahilinde ancak gerek TMO, gerek düzenleyici piyasayı regüle edecek kurumlarımızın aracılığıyla gerekse de Türk Şeker’in açıklamış olduğu pancar alım fiyatı anlamında çiftçilerimizin mennun olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız görüşme ve istişareler bana bunu söylüyor. Çiftçilerimizin lehine olan gelişmelere devam edeceğiz. Doğalgaz, enerji, hammadde ve petroldeki artışlar çiftçimizin girdi fiyatlarını da artırdı. Kullanmış olduğumuz gübre fiyatlarının artmasının nedeni dünyada 15-20 kata kadar artan doğalgaz fiyatlarındaki artıştır. Doğalgaz fiyatları 2021 başında 100-150 dolar seviyelerindeyken, 2 bin dolar seviyelerine, yani yaklaşık 20 kat artış olacak seviyeye geldi. Gübrenin yüzde 90 hammaddesi doğalgazdandır. Doğalgazdaki bu artış gübre fiyatlarını da artırmıştır. Ancak hükümetimiz bu alanda da destekleme fiyatlarını artırmak suretiyle taban alım fiyatlarını artırmak suretiyle çiftçilerimizi hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz korumak adına bu önlemleri almıştır. İnşallah bundan sonra da bu şekilde yolumuza sizlerle birlikte devam edeceğiz. İşleriniz bereketli olsun işçilerimize kolay gelsin kazasız belası bir kampanya dönemi diliyorum” dedi.
“BÜTÜN ENGELLEMELERE
RAĞMEN DEVAM EDECEĞİZ”
Çelik son olarak şu ifadeleri dile getirdi; “İnşallah el birliğiyle ilimizi, ilçelerimizi, ülkemizi büyütmeye güçlendirmeye, bütün engellemelere rağmen devam edeceğiz. Türkiye büyürken güçlenirken önüne hep engel çıkarılmıştır. Türkiye her 10 yılda bir darbelere maruz bırakılmış, yolundan döndürülmeye çalışılmıştır. Son 20 yıldır da yaşanan hadiseleri hepiniz biliyorsunuz. Dünya bir ateş çemberi, bölgemiz ateş çemberi, çevremiz ateş çemberi. Güneyimizde savaş, kuzeyimizde savaş, irandaki karışıklıklar, Yunanistan ve Kıbrıs üzerinde taşeron terör örgütleriyle birlikte üzerimize yüklenmeye ve Türkiye’yi yolundan çevirmeye çalışıyorlar. Ama Türkiye hem yerli ve milli savunma sanayi alanında yapmış olduğu atılımlarla artık terörle mücadelesini de hiç kimseye eyvallah etmeden kendi gücüyle yapmaya devam etmektedir" şeklinde konuştu.
ÇAKIR; “ŞEKER GİBİ SON DERECE STRATEJİK BİR ÜRÜN”
Tüm tarım arazilerinin ekilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Avni Çakır; “Şuan benim için çok keyifli bir an çünkü bende bir çiftçi çocuğuyum, şeker pancarı ekmedik ama onun dışındaki bütün ürünleri ektik ve hala da ekiyoruz. Şeker pancarı stratejik bir ürün olduğunu yaşadığımız süreçte hem ülkemizde hem de dünyada çok güçlü bir şekilde ortaya çıktı ve bununla alakalıda zaten devletimiz gerekli reaksiyonlarda üst seviyede gösterdi. Bugün fabrikamıza yapılan üst seviyedeki iyileştirme yatırımları bunun en güzel göstergesinden bir tanesidir. Diğer tarım ürünleri gibi şeker pancarına da verilen güzel bir fiyatlama çünkü bende kamuoyunda çiftçi kardeşlerimizle konuştuğum da genel anlamda bir memnuniyet olduğunu görüyorum, bunun bir göstergesidir. Bizlere düşen siyasetçiler, idareciler, devlet her kesimdeki amaç çiftçilerimizin meslek odalarımız bizlere düşen daha çok çiftçi kardeşimizin, daha çok arazi ile buluşması, ekilmeyen hiç bir arazi bırakılmaması. Bu anlamda ülkemizin, devletimizin diğer alanlarda olduğu gibi tarım ve gıdada da kendi kendine yetebilen güçlü bir hala gelmesidir. Şeker fabrikası bir taraftan şeker gibi son derece stratejik bir ürün üretimine vesile olurken, bir taraftan da her türlü atığıyla, üretimden arta kalan diğer ürünleriyle de başta hayvancılık olmak üzere birçok sektöre de payda sağlıyor, vesile oluyor” dedi.
“SADECE ŞEKER ÜRETİMİ
OLARAK DÜŞÜNMEMEK LAZIM”
İnsanları kırsalda tutmanın önemli olduğunu söyleyen Vali Çakır; “Şeker pancarı üretiminin, sadece şeker pancarı ve şeker üretimi olarak düşünmemek lazım bunun ötesinde bu olayın sosyolojik bir yönü de var. Bugün Türkiye'nin en önemli problemlerinden biriside düzensiz göç, kırsaldan kentte göçün olmasının temel sebeplerinden bir tanesi ekonomik ise bu insanlarımızı kırsalda ve köyde tutmamız lazım. Kırsalda tutmak içinse bu insanlarımızın taleplerini, sıkıntılarını çok iyi analiz edip, buna göre politikalar geliştirmemiz lazım. Bu insanların tarlasından, hayvanından, üretiminden her ne ise gerekli geliri de elde etmesini bir şekilde sağlamamız lazım ki sağlıklı şehirleşmeyi, sağlıklı nüfus planlamasının dengeli dağılımını daha doğrusunu bu coğrafyada bu şekilde gerçekleştirmiş olalım” ifadelerini kullandı.
“ŞEKER PANCARI EN
ÖNDEKİ ÜRÜNLERİN BAŞINDA GELİYOR”
Vali Çakır son olarak; “Kastamonu deyince ormancılık tamam, turizm tamam ama bunun yanında da hayvancılık ve tarımı da özellikle Orta Anadolu ve Karadeniz'de söz sahibi bir ilimiz. Her ne kadar Taşköprü'de sarımsak ön plana gelse de şeker pancarı hem başta merkezimiz, Devrekani nispeten Ağlı, Seydiler üretiminde en öndeki ürünlerin başında geliyor. Şuan üretim sahamızda beklenen rekoltenin 235 bin, 250 bin dolaylarında olduğunu Şeker Fabrikası Müdürü söyledi. Bu tabi ki fabrikamızın kapasitesinin altında, burada bize düşen görev inşallah devam eden özellikle gölet ve barajlarımızın yatırımlarında sıkı bir şekilde takip ederek en kısa sürede bunları devreye alarak önümüzdeki yakın olan bir süreçte sulama imkanlarımızı çok daha geliştirerek çok daha alanı şeker pancarıyla ve diğer tarım ürünlerin üretimiyle buluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.
ÖDÜL ALAN ÜRETİCİLER
Konuşmaların ardından pancarını ilk beş sırada getirenlere hediye takdimi gerçekleştirildi. Pancarını 1’inci getiren Bademci köyünden Muhammet Demir’e ödülünü Vali Avni Çakır, Bademci köyünden 2’nci getiren Ahmet Akarsu’ya ödülünü AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Bük köyünden 3’üncü getiren Mehmet Akgün’e Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kırha köyünden 4’üncü getiren Cemal Yılmaz’a Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Kırha Bademci köyünden 5’nci getiren Medet Yılmaz’a Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Burhan Tuzsuz hediyelerini verdi.
Yapılan hediye törenin ardından da dua, kurban kesimi ve protokol tarafından kurdele kesimi yapıldı. Daha sonra gelen pancarlar sırasıyla kantara, oradan da boşaltma havuzuna geçerek ilk pancar alımları gerçekleştirildi.
CHP’DEN TEPKİ
Hediye töreninde CHP Milletvekili Hasan Baltacı’ya ödül verdirilmemesi ve isminin okunmaması üzerine tören alanını CHP grubu terk ederek tepki gösterdi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.