İlahiyat’ta en ‘Fayda’lı ilk ders;

İlahiyat’ta en ‘Fayda’lı ilk ders

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından 2022-2023 Akademik Yılı için resmi açılış töreni ve ilk ders programı Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi....

Yeni eğitim-öğretim yılının ilk dersini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda verdi.


Programa KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Yılmaz, akademisyenler, idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış programı İlahiyat Fakültesi öğrencisinin Kur’an tilaveti ile başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan KÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Nadir Özdemir, Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın ilahiyat alanında duayen hocalardan biri olduğunu ve açılış dersini vermek üzere Kastamonu Üniversitesi’nde ağırladıklarını belirtti.

Özdemir konuşmasının devamında öğrencilere seslenerek, kampüs ve şehirdeki programlara katılmalarını ve bütün programlardan bilgi ve feyz alınması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Özdemir’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür ise, Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın “siyer ve megâzî” alanındaki çalışmaların en seçkin isimlerinden biri olduğunu belirtti.

Yurdagür konuşmasının devamında, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski dekanlarından İslam Tarihi Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın yılların birikimi ve engin deneyimlerini paylaşmak üzere Kastamonu’ya geldiğini sözlerine ekledi.

FAYDA: “İSLAM KADAR MÜSAMAHA GÖSTEREN BİR DİN YOKTUR”

Konuşmaların ardından ‘Hz. Peygamber’in Müslümanların Hayatındaki Yeri’ başlıklı açılış dersini vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Mustafa Fayda, “Resullah’ın şahsına ‘büyük’ kelimesi kâfi gelmez. Efendimizin hayatı her yönüyle, Kur’an’ın esasıdır. Amelleri de hayattaki esasıdır” dedi.

Kur’an-ı Kerim’in niyet ve amellere göre yaşama hususunda bir rehber olduğunu belirten Fayda, “Cenab-ı Hakk’ın, Peygamber Efendimizin ahlak ve şahsiyetinin önemli noktalarına medh ü senâda bulunduğunu görüyoruz. Peygamber Efendimizin sevgisi için bizden önce hocalarımızın yazdıklarını okuyoruz. Onlar da Peygamber Efendimizi canımızdan çok sevmemiz gerektiğini söylerler” ifadelerini kullandı.

Hz. Peygamber’in "tezkiye" görevine de dikkat çeken Prof. Dr. Fayda, bunun "insanların hak dini yaşamaya uygun bir kıvâma, olgunluğa ulaştırılması" anlamına geldiğini vurguladı.

Kur’an-ı Kerim’in her okunuşunda farklı bir noktaya dikkat çektiğini söyleyen Fayda, “İslam dini kadar dünyada başka din mensupları ile bir arada yaşayabilen ve müsamaha gösteren bir din yoktur. Bunu Osmanlıda da çok açık bir şekilde görüyoruz. Bu anlamda da bizim dinimiz çok özel bir önem ve konuma sahiptir” dedi.

Programın sonunda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür tarafından açılış dersini gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Fayda’ya teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum