'EGEDES' 81 ilde hayata geçirildi;

'EGEDES' 81 ilde hayata geçirildi

Egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların tespiti için geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) 81 ilde uygulamaya girdi. Çevreyi kirleten araçlar sistem sayesinde birkaç saniyede tespit ediliyor....

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından sisteme ilişkin açıklama yaptı.

Kısa adı EGEDES olan Egzoz Elektronik Denetleme Sisteminin 81 ilde hayata geçirildiğini duyurdu. Uygulama sayesinde milli yazılımla donatılan cihazın okuduğu araç plakası egzoz sisteminden sorgulanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen egzoz gazı emisyon ölçümleri, ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Araçların egzoz gazı emisyon ölçüm işlemleri 2018'den itibaren Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile elektronik ortamda yürütülüyor, bu sayede ölçüm yaptırılan araçlara ait tüm veriler veri tabanında kayıt altına alınıyor. Proje kapsamında ASELSAN AŞ tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları geliştirildi.

İl müdürlüklerinin denetim araçlarına monte edilen söz konusu cihazlar, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte akışı aksatmadan otomatik tespit ediyor.

EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAMANIN CEZASI 2 BİN 815 LİRA

Elektronik ortamda takibin başladığı 2018'den bu yana 1 milyondan fazla aracın egzoz emisyon ölçümünün yaptırılmadığı tespit edildi.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personeli, sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım başlatabiliyor. 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası ise 2 bin 815 lira olarak uygulanıyor. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum