“Şehir, eski canlılığının da ötesine geçirilecek”;

“Şehir, eski canlılığının da ötesine geçirilecek”

11 Ağustos 2021’de yaşanan sel felaketi nedeniyle en büyük hasarı alan Bozkurt ilçesinde, vefat edenler için anma programı düzenlendi. Düzenlenen programda konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı; “İlçedeki her metrekare şahitlik eder ki herkes elinden gelen her şeyi yapıyor. Yakın zaman içerisinde çalışmalar bitirilerek, şehrin eski canlılığının da ötesinde bir hale gelmesi sağlanacak” dedi....

Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlar için düzenlenen anma programına; İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, Kastamonu Valisi Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Mücahit Avkıran, Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, Abana Kaymakamı Salih Ağar, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan programda Nasrullah Cami Baş İmam Hatibi Kahraman Şekercioğlu tarafından Kura’n-ı Kerim tilaveti okundu.

YANIK; “BUNDAN HERKES EMİN OLSUN, GELECEĞİMİZ AYDINLIK”


Anma programında konuşan Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık; “Bizim için çok önemli bir gün, içinde acıyı barındıran gün bugün. Herkes bir yıl gibi bir süre zarfında geldiğimiz noktayı görmeli. Kışın ağır geçmesi, ikinci bir felaketin yaşanmasına rağmen çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte. İçme suyu ve kanalizasyon yağmurlama bitti, tedaş alt yapımız elektrik ve doğal gazın bitmesiyle alt yapıyı tamamlayarak üst yapıya geçeceğiz. Zaman zaman kamuoyunda vatandaşların moralini bozacak şeyler olabiliyor, 3-4 yıl içerisinde bitmez, bu tür moral bozucu konuşmalar olabiliyor, ama şunu bilin ki bu devlet güçlü bir devlet bu devleti yönetenler güçlü bir irade başta cumhurbaşkanımız olmak üzere. Doğalgaz ekim ayı içerisinde bitecek, diğer çalışmalar da bir yılı bulmayan bir süre içerisinde tamamlanacak. Bundan herkes emin olsun, geleceğimiz aydınlık. Bu devlet bu millet bunu başarabilecek güçte. Bakan Yardımcılarım, AFAD Başkanım TEDAŞ Genel Müdürüm buranın çok tozunu yuttunuz, sizleri yeniden burada görmekten mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum. Güzel Bozkurt’ta sizleri misafir etmek için sabırsızlanıyoruz. Bu vesile ile hayatını kaybetmiş vatandaşlara Allahtan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun, ailelerine Allah güç ve kuvvet versin” dedi.


ATICI; “ÇALIŞMALARIMIZ HIZLA DEVAM EDİYOR”


Bokzurt Kaymakamı Murat Atıcı ise Bozkurt ileçsinin her bir sokağının şantiye alanı gibi olduğunu belirterek; “İnşallah Allah’ın izniyle en kısa süre içerisinde teslimatları yapacağız. Sanayi sitesinden başlayıp, konutlarla birlikte işyerleriyle birlikte teslimatları yapcağız, dükkanlarınkini yapmaya başladık. İnşallah doğalgazıyla, alt yapımısıyla üst yapısıyla AFAD’ımızın, TOKİ’mizin, İller Bankası’nın, DSİ’nin bütün kamu kurum ve kuruluşların, köylerde Özel İdaremizin, Köylere Hizmet Götürme Birliğinin çalışmaları son hızla devam etmekte.  Allah devletimize milletimize zeval vermesin. İnşallah insanlık, ülkemiz, bütün dünya böyle afetlerden uzak durur. Sağlık içerisinde yaşarız. 11 Ağustos’ta rahmetli olan tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz, mekanları cennet olsun. Ailelerine sabırlar diliyoruz” dedi.

ÇELİK; “EL BİRLİĞİYLE, YARALARININ SARILMASI ADINA BÜYÜK GAYRET İÇERİSİNDE OLDUK”


Afet nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlar için Allah’tan rahmet dileyen AK Parti Milletvekili Metin Çelik; “Bir yıl önce hepimizi derinden yaralayan, hala hayatını kaybeden kardeşlerimizin acılarının taze oalrak yaşandığı o büyük afeti yaşadık. Afetin duyulmasının ilk anından itibaren başta Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımız, tüm Bakanlarımız, bakan yardımcılarımız, Genel Müdürlerimiz, AFAD Başkanımız, tüm kurumlarımız, belediyelerimiz, el birliğiyle bu büyük afetin yaralarının sarılması adına büyük bir gayret içerisinde olduk. Bizimle aynı dönemde Almanya’da da bir sel afeti yaşandı. Bizden yaklaşık 1 ay önceydi. 250’den  fazla insan hayatını kaybetmişti. Bizimkine yakın bir afetti orada yaşanan sel afeti. Ülkemizin, devletimizin büyüklüğünü Sayın Cumhurbaşkanımızın bu büyük afet karşısındaki iradesini, bu iki afeti karşılaştırdığımızda devletin bu noktadaki hareket kabiliyetini hızını, yardımların niteliğini, büyüklüğünü karşılaştırdığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Orada aylarca o bölgeye su ve elektrik verilemedi, enkazlar kaldırılamadı, arama kurtarma çalışmaları çok yavaş ilerledi. Burada ise bu iradeden dolayı hem arama kurtarma faaliyetleri anlamında hem de acil yardımların, büyük yara alan esnafımıza, evleri zarar gören vatandaşlarımıza ulaştırılması ve hemen akabinde de selin yaratmış olduğu afetten kaynaklanan hasarların giderilmesinin yanında bir an önce bu zarar gören mekanların, evlerin apartmanların işyerlerinin, bir an önce yapılması oradaki tahribatın çayın genişletilmesi gibi bir çok adımlar çok hızlı bir şekilde atıldı. Çalışmalar hızlıca ilerliyor” dedi.

“BOZKURT’UMUZU ÇOK DAHA GÜZEL GÜNLERE TAŞIYACAĞIZ”

Milletvekili Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü;  “Cumhurbaşkanımız buraya geldiklerinde doğalgaz müjdesini verdiler. Doğalgaz çalışması da hızla devam ediyor. İnşallah bu kış, Bozkurt’ta doğalgaz kullanılmaya başlanacak. Çalışmalara eşgdümlü bir şekilde devam ettik ve ediyoruz. İşçisinden, genel müdürüne, bakanlarımızdan bakan yardımcılarımıza, başta Sayın Cumhurbaşkanımıza gönülden teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun. Anlayışınız için sizlere teşekkür ediyorum. Bu zorlu süreci sizlerle birlikte geçireceğiz. Sizlerle birlikte inşallah Bozkurt’umuzu zarar gören tüm ilçelerimizi, bu sene de bir afet yaşadık onunla ilgili hasarlarla ilgili çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz ve Bozkurt’umuzu inşallah daha güzel günlere sizlerle birlikte taşıyacağız. Geçtiğimiz yıl yaşanan afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, hemşehrilerimize Allahtan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun.”

ÇAKIR; “DEVLET YÖNETİCİLERİ, BÜYÜK BİR ÖZVERİ İLE ÇALIŞTILAR”


Vali Avni Çakır, bölgenin son yılların en büyük sel afetine maruz kaldığını vurgulayarak başladığı konuşmasını şöyle devam ettirdi;“12 Ağustos itibariyle Cumhurbaşkanımızın desteğiyle tüm bakanlarımızla bakan yardımcılarımızla genel müdürlerimizle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çalışanlarıyla sahada destansı bir mücadele başlattık. 4 hafta gibi bir sürede Bozkurt’un tahribatını temizledik. Bu süreçte başta bakanlarımız olmak üzere sahada bulunan tüm kademeli devlet yöneticileri birbilerinden ayırt edilmeyecek şekilde büyük bir özveri ile çalıştılar. Aslında hedeflediğimiz tablonun bir miktar gerisindeyiz ama sizlerde gördünüz yoğun bir kış süreci geçirdik akabinde 27 haziran yaşadık, ama çalışmalarımız hızla devam ediyor ve yıl içerisinde söz verdiğimiz gibi işlerimizi tamamlayıp teslim edeceğiz. Sanayi sitesi bitti, onların teslim sürecine başlayacağız. Hükümet knağının inşaatı bitmek üzere. Spor sahaları bitme aşamasına geldi, okulumuzun inşaatı devam ediyor. Sahadaki tüm işlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir daha yaşanmaması için Ezine çayındaki hem temizlik tem de koruma duvarları devam ediyor. Allah böyle bir afeti bir daha hiçbir yere yaşatmasın, hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet diliyorum yakınlarına sabırlar diliyorum” dedi.

ÇATAKLI; “İLÇEDEKİ HER METREKARE ŞAHİT EDER Kİ HERKES ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYOR”


İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kaybettiğimiz canları anmak için buradayız. Dolayısıyla ne yaptığımız ne ettiğimiz üzerinde duracak değilim. Hem Süleyman Soylu Bakanımızın, hem de Murat Kurum Bakanımızın sizlere selamı var. Geçen yıl buraya geldiğimizde yukarıdaki petrol istasyonu önünde küçük minibüsler vardı. İnsanlar öyle bir telaşla o mnibüslere binmeye çalışıyorlardı ki zannediyorum hepsinin o anki ruh haline baktğımızda bir daha geri dönmeye niyetleri yoktu. Herkes ‘Artık Bozkurt gibi bir yer kalmadı’ diyordu. Ama çok şükür devletimizin bütün imkanları kullanılarak, yoğun bir çabayla sivil toplum kuruluşundan genel idare ilgili birimlere kadar, yerel yönetimlere kadar yoğun bir arama kurtarma çalışması yürütüldü. Arkasından da bugün buraya baktığımızda hiç tek tek saymaya lüzum bile görmeyecek şekilde bu ilçedeki her metrekare şahit eder ki herkes elinden gelen her şeyi yapıyor. İnşallah o zaman da sayın bakanlarımızın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, bütün yaraları saracak eskisinden daha iyi bir hale getireceğiz denilmişti. Çok şükür o aşamaya az kaldı. Yakın zaman içerisinde bitirilerek, şehrin eski canlılığının da ötesinde bir hale gelmesi sağlanacak. Ben bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Her şey bir yana, sabırları için kaybettikleri canlarına rağmen samimi ve dik durdukları için kaybettiklerimizin yakınlarına teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde  bu meşakkatli dönemde sabrettikelri için bütün Bozkurtlu kardeşlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından dua edildi. Akabindeİçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile Kastamonu il protokolü, Bozkurt ilçesinde devam eden çalışmaları yerinde inceledi. (Banu Türkmenoğlu/Özgür Kaya)



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum