“En büyük sıkıntımız eleman”;

“En büyük sıkıntımız eleman”

Kastamonu’da unlu mamül işletmecisi olan fırıncılık sektöründen uzun zamandır geçimini sağlayan Ramazan Demirci, sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu. Demirci son dönemde çalıştıracak eleman konusunda çok zorlandıklarını ve geriden yeni nesil elemanın yetişmediğine değinerek, bu konuyla alakalı ellerinden gelen ne ise yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Demirci açıklamasında; “1965 yılından bu yana fırıncılık ve unlu mamüller üzerinde çalışan 3 kuşaktan bu tarafa gelen ve esnaflık yapmaya çalışan esnaf olarak şu anda bizim için en büyük sıkıntı eleman sıkıntısı” ifadelerine yer verdi....

DEMİRCİ; “BU KONUYLA İLGİLİ SÖYLEMLERDEN ACİL EYLEMLERE GEÇİLMESİ GEREKİYOR”

Fırıncı Ramazan Demirci eğitim sistemi ve ailelerinde bu konuya yönelmesi gençlerin fırıncılık sektörüne teşvik edilmesi gerektiğini söyleyerek; “İnebolu Gazibey fırınları olarak Kastamonu’da hizmet vermekteyiz. Şu an 3 şubeyle hizmet veriyoruz, gönül ister ki 5-10 şubemiz olsun fakat bu şartlar altında daha fazla ilerleyemeyeceğiz, bu konuyu hep beraber tartışıp değerlendirip eksiklerimizi tamamlamamız gerekir, bizler esnaflar olarak devletimizle beraber çalışmaya hazırız, her türlü desteği vermeye de hazırız. 1965 yılından bu yana fırıncılık ve unlu mamüller üzerinde çalışan 3 kuşaktan bu tarafa gelen ve esnaflık yapmaya çalışan esnaf olarak şu anda bizim için en büyük sıkıntı eleman sıkıntısı. Örneğin biz 6 kardeş idik, 6 çocuklu bir ailenin iki çocuğu olarak fırıncılık yapmaktayız. Ama şu anda fırıncılık mesleğini yeni nesilden yetişerek yapacak kimse yetişmiyor. O yüzden gerek eğitim sistemimizde olsun, gerek ailelerimizde olsun, bizim mesleğimizle ilgili yetkililerden destek bekliyoruz. Bu konuyla ilgili söylemlerden acil eylemlere geçilmesi gerekiyor. Bizim mesleğimiz çok eski bir meslek, biliyorum ki Kastamonu’da ve Türkiye genelinde bu konuyla ilgili birçok sıkıntılı esnafımız var. O yüzden acilen eleman sıkıntılarının çözülmesi gerekiyor, devletimizden zamanında bizim yanımızda olmasını bekliyoruz. Hem işçi konusunda, hem almamız gereken destekler konusunda, tedbirleri zamanında almamız gerekiyor. 2013 yılından bu tarafa Kastamonu’da hizmet veriyoruz 10 elemanla başladık ve neredeyse 70 elemana kadar çıktık, şu anda en çok zorluk çektiğimiz nokta eleman bulma sıkıntısı. O yüzden bu konuyla ilgili yetkililerden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“KASTAMONU’DA BÜYÜK BİR EĞİTİM ALANI AÇILMALI”

Demirci konuyla alakalı olarak devletin esnaf ve öğrencilerle birlikte olup eğitimden başlayarak bu konunun üzerine düşüp çözüm yolu bulması gerektiğin dile getirirken şu ifadelere yer verdi; “Özetle talebim şudur ki; Örneğin Kastamonu ilimizde, ilçeleri de kapsamak şartıyla, tersane gibi büyük bir eğitim alanı açılmalı. Bu eğitim alanının içerisinde, unlu mamüller sektörü, tekstil sektörü, özellikle turizm sektörü, Kastamonu için gereklidir. Daha sonrasında çeşitli meslek dallarında, sanayiden berberine kadar ortak bir yer açılıp, bu yerde esnaflarla birlikte pratik yapmak için, eğitim verilmek için çalışmalar yapılmalı. Öğrencilerimizde bu yerden, okullardan direkt buralara kaydırılmalı, ne kadar eksiğimiz varsa tespit edilip ona göre meslekler ayakta durabilecek şekilde oralara personeller aktarılmalı. Aksi durumda korkarım ki 10 sene sonra ne çalıştıracak eleman kalacak, ne çalışacak fırın kalacak, ne çalışacak sanayi kalacak işler her geçen gün daha kötüye gidiyor. Bir esnafın camında 3 aydan beri garson ilanı duruyorsa 3 aydan beri oraya eleman gelmiyorsa çalışmak istemiyorsa hem şartlar değerlendirilip düzeltilmeli hem de bu konular değerlendirilip birlikte çözüm bulunmalı, gerçekten büyük sıkıntı var.”

“İLİMİZİN TANITIMINA ÖNEM VERİLMELİ”

Demirci son olarak şu ifadeleri dile getirdi; “İl dışından gelen misafirlerin turizmin kalkınması adına karşılayacak bir komite gerekiyor. Örneğin kale bölgesine gidildiğinde misafirleri yönlendirecek kimse, ya da herhangi bir şey yok, türbelerin yakınlarında yardımcı olabilecek bir merkez yok. Oralarda ufak ofisler kurulup, hem gelen misafirleri karşılamak hem de ufak ikramlarda bulunarak gelişim göstermesi sağlanabilir. Aynı zamanda Kastamonu’nun her kısmı tanıtılıp misafirlerin mutlu şekilde şehirden ayrılması sağlanmalı ki sirkülasyon artsın. İlimiz turizm için çok kıymetli ama tanıtım olarak maalesef sıfır. Tanıtım işine önem verilmeli ilgili ve yetkili kişiler oralara yerleştirilip, eksiklerimiz tamamlanmalı bu konuyla ilgili çalışmalar yapılmalı” diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum