Bitmeyen kabus: Gürültü Çağı;

Bitmeyen kabus: Gürültü Çağı

21. yüzyılda yaşanan sorunlardan biri de gürültü. 21. yüzyıl kimi çevrelerce gürültü çağı olarak da adlandırılıyor. Teknolojinin geişmesi, nüfusun artışı, araç sayısının artışı, şehirdeki ses kalabalığı günden güne yükseliş gösteriyor. Peki, gürültü çağının getirdiği sonuçlar ve buna karşı alınabilecek önlemler neler? CNG Haber olarak sizler için derledik....

Gürültü çağı olarak da adlandırılan 21. yüzyılda yaşamak bazı problemleri de beraberinde getiriyor.  Uyku problemleri başta olmak üzere, odaklanma sorunları, düşünmekte zorluk gibi pek çok problem insanların hayatında kalıcı hale geliyor. Yaşadığımız çağda artık nüfusun büyük bir bölümü şehirlerde ikamet ediyor. Kalabalık nüfus ve bu nüfusun ihtiyaçlarının getirdikleri sorunlar da beraberinde, trafik, insan sesleri, merkezi yerlerde müzik gürültüleri gibi pek çok sorunu gündeme getiriyor.

BU SORUNLAR HAYATIMIZI NASIL ETKİLİYOR?

Bilim adamlarının araştırmalarına göre gürültü insanlarda psikolojik sorunlara yol açıyor. Ayrıca ardından gelen stres bozuklukları da şehir insanı için durumu içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Ayrıca şehir merkezlerinde ve yerleşim alanlarında dahi yer alan tesislerin ve bunların klima odalarıyla birlikte yarattıkları diğer gürültüler de yaşanan sıkıntıları iyice tetikliyor. Bu durumlarda yaşanan uyku bozuklukları ise beraberinde daha ağır psikiyatrik rahatsızlıkları getiriyor.Bu sorunlar, sinir,stres, saldırganlık, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi sıkıntılarla insan sağlığınıolumsuz anlamda etkiliyor. Bu sorunlara karşı önlem almak ise artık sağlıklı bir hayatın gerekliliği haline geliyor.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi sürecinin getirdiği etkiler de göz önüne alındığında insanlar daha çok doğayla iç içe bir yaşamı tercih ediyor. Bunda şehri kalabalık gürültüsünden uzaklaşmak isteğinin de etkisi olduğu görülüyor.

“ZİNCİRLEME GİDİYOR”

Kastamonu sakinlerinden, Sibel Özkan konuşmasında, şu ifadelere yer verdi;“Komşularım özellikle geceleri alt kat ve yanındaki insanları hiçe sayıp, yüksek sesli rahatsız edici müzik açmaları ve bağırarak sesli konuşmaları beni rahatsız ediyor. Günün yorgunluğunun ardından sakinlik arıyoruz.Yoğun geçen günün sonunda yorgun düşüyoruz ve evimizde sakinlik arıyoruz. Bu sesler bizi inanılmaz derecede etkiliyor. Sabah erken kalkıp işe gidiyorum ve akşam uyumakta çok güçlük çekiyorum. Gün içinde sürücülerin gereksiz korna seslerine maruz kalıyoruz. Akşam dışarıda araba ile dolaşan gençlerin müzik seslerini biraz fazlaya kaçırmalarından dolayı gürültü kirliliğine sebep oluyor. Ve bu çevrede dolaşan vatandaşların ve ailesi ile gezmeye çıkan insanları da bu gürültüler rahatsız ediyor. Komşularım yüksek sesle müzik dinlediği ve bu rahatsız edici düzeye ulaştığı için kendi televizyonumun sesini duyamaz oluyorum. Bende duyamadığım zaman televizyonumun sesini açıyorum ve bu yüksek düzeye çıkarsa bu sefer alt komşumu rahatsız eder dereceye çıkıyor. Zincirleme olarak bu ses, bütün bina sakinlerine yansıyor.”

HAKLARINIZI BİLİN

Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre, apartmanda mesai günlerinde öğlen 13:00-15:00 saatleri olan öğle istirahati, gece saat 19:00 – 07:00 saatlerinde, pazar günü ve resmi tatil günleri tüm gün boyunca istirahat kabul edildiğinden gürültü yapılması yasaktır. Uyarılara rağmen komşularınız gürültü yapmaya devam ediyorsa, bu doğrultuda 112’yi arayarak, kolluk kuvvetlerine şikayet edebilirsiniz. Bu hak ise 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesinde şöyle belirtiliyor; “Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, idari para cezası verilir. Yani uyarılarınıza rağmen gürültü yaparak sizi rahatsız eden komşunuza, katlamalı olarak uygulanan idari para cezası uygulanıyor.

GÜRÜLTÜYE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?

Planlanan faaliyetten kaynaklanan gürültü düzeyinin, standartları aşacağı anlaşılırsa gerekli önlemler alınmalıdır. Ses ve gürültü kontrolü için üç temel yaklaşım bulunmaktadır. Bu yaklaşımlar ve kontrol yöntemleri şöyledir;

1- Gürültüyü kaynağında azaltmak. Planlama ve bakım ile gürültünün kontrol edilmesi, susturucu kullanılması, kaynakta malzeme ve tasarım değişikliği yapılması, titreşim yalıtımı, titreşen yüzeylerin titreşimi sönümleyici malzeme ile kaplanması gibi yöntemler gürültüyü kaynağında azaltma yöntemlerinden biri olabilir.

2-Gürültüyü yayılma alanında azaltmak. Gürültü kaynağının bulunduğu bölgenin ses yalıtıcı malzeme ile ayrılması, alıcı ile kaynak arasındaki mesafeyi artırmak, ses bariyeri kullanılması, gürültünün yayılma alanında kontrolü gibi yöntemler, gürültüyü yayılma alanında azaltma yöntemleri arasında yer alabilir.

3- Gürültünün algılandığı noktada önlemler almak. Gürültüden etkilenen kişileri ses yalıtımı yapılmış bölgelere almak, kulak koruyucusu kullanmak gibiyöntemler, gürültünün algılandığı noktada alınan önlemler arasında sayılabilir. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum