Mantara dikkat;

Mantara dikkat

Kastamonu’da son dönemde görülen aşırı yağmurların ardından güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte mantar sezonu da açılmış oldu. Vatandaşlar sosyal medya hesaplarından kanlıca mantarı paylaşımıyla sezonun açıldığını işaret ediyorlar....

Her dönem yaşanan mantar zehirlenmeleri ve mantar toplarken kaybolma vakalarına dikkati çeken uzmanlar, vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin mantar çeşitliliği yönünden son derece zengin olduğuna işaret eden uzmanlar, bu nedenle mantar tüketiminin oldukça yaygın olduğunu ifade ediyor.

“2 İLA 6 SAAT ARASINDA SEMPTOMLAR KENDİNİ GÖSTERMEYE BAŞLAR”

Doğada farklı niteliklerde zehir içeren mantarların bulunduğuna dikkati çeken uzmanlar, şunları dile getirdi; “Zehirli mantarların tüketilmesinden sonra 2 ile 6 saat arasında semptomlar kendini göstermeye başlar. Bazı vakalarda 24 saati bile bulmaktadır. Bu, mantarın çeşidine ve içerdiği zehrin niteliğine göre değişiklik gösterir. İki saat sonra genellikle sersemlik hali, uykuya meyil, görme bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma ve terleme şikayetleri oluyor. Altı saat sonra ise genellikle ishal, bulantı, kusma, çarpıntı, terleme, karaciğer ve böbrek fonksiyonu bozukluğu hatta ölümle sonuçlanan vakalarla karşılaşabiliyoruz.”

“CİDDİ ZEHİRLENMELER, ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR”

Mantar zehirlenmelerinin çok ciddi vakalarda karaciğer nakline kadar gidebildiğini vurgulayan uzmanlar; “Ciddi zehirlenme olduğunda maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle özellikle doğada bilmediğimiz mantar türlerinden uzak durmamız ve bunları tüketmememiz büyük önem arz ediyor” dediler.

“HALK ARASINDA BAZI YANLIŞ KANILAR VAR”

Zehirli mantarlarla ilgili halk arasında bazı yanlış kanıların olduğunu belirten uzmanlar, şunları kaydetti; “Örneğin, mantarın pişirildiğinde zehrinin kaybolacağı ya da mantarın yoğurtla tüketildiğinde zehirlenmeye yol açmayacağı gibi yanlış bilgiler var. Eğer bir mantarın içerisinde zehir varsa bu zehirden kurtulmak mümkün olmaz. Pişirmekle, güneşte bekletmekle ve yoğurtla yemekle mantar zehirlenmesinin önüne geçemeyiz. Bazı mantar türleri o kadar zehirli ki çok iyi tanıdığınız mantar içerisinde 1 tane bile farklı, zehirli mantar türü karışacak olsa, diğer mantarla pişirip yediğinizde zehirlenmeyle karşılaşabilirsiniz. Çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.” (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum