“Belediyecilik tarihinde bir benzeri yok”;

“Belediyecilik tarihinde bir benzeri yok”

Kastamonu Belediye Meclisi Temmuz ayı ilk toplantısı sonrasında konuşan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, sel afeti sonrasındaki yürütülen çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu....

Vidinlioğlu ifadelerinde belediye çalışanlarının bölgede üstün bir gayret gösterdiklerini ve en az 12-13 gün sürecek işi 24 saatte yaptıklarını belirterek; “Hiç olmayan yolu, 2 buçuk kilometreyi 24 saat dolmadan yapan bir ekibe sahibiz. Teşekkür ediyor ve gözlerinden öpüyorum. Belediyecilik tarihinde bunun bir benzeri yoktur. Onun için onların emeklerinin göz ardı edilmesine asla müsaade edemem. Bana her şeyi diyebilirler ama çalışanlarımıza kimse bir şey demesin. Çünkü gerçekten övgüyü de alkışı da hak ediyorlar” ifadelerine yer verdi. 




VİDİNLİOĞLU; “DERE COŞMUŞ GELİYORDU”

Kastamonu Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısının ilk birleşimi gerçekleştirildi. Yapılan toplantının ardından konuşan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, sel felaketi sonrası Kastamonu’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu yaptığı konuşmada 4 gündür yoğun ve ciddi bir çalışma içerisinde olduklarına vurgu yaptı. Özellikle belediye çalışanlarına ayrıca teşekkür eden Vidinlioğlu, sel sürecini şöyle anlattı; “İstanbul dönüşünde uyarı yapıldığını belirten Başkan Vidinlioğlu; “Çok ciddi bir yağışın olacağı onun için de tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi. 2-3 gündür de teyakkuz halindeydik, böyle bir şey bekliyorduk. Pazartesi Bozkurt’a geldim. Karaçomak Barajında kapakların bir miktar açılması gerektiği çünkü barajın doluluk oranının çok yüksek olduğu söylendi. Bana da Kastamonu’ya dönmem gerektiği belirtildi. O gece şehrin birkaç gündür uğraştığı Ilgaz isale hattı tamamen deforme oldu.  Salı sabahı bölgeye gittiğimde set alabalığın oradaki köprünün ortadan ikiye bölündüğünü gördük. Çatören’den bakalım dedik ama oradan da 50 metre öteye gidebildik. Dere coşmuş geliyordu. Dolayısıyla ne saha incelemesi yapabildik ne de başka bir şey yapabildik. Sadece suyun gürleye gürleye geldiğini gördük. Ondan sonra daha yukarıdan giderek bizim maslak altının, artıma tesisimizin olduğu bölgeye zor bela geldik ama orada da ne 50 metre öteye gidebiliyorsunuz ne maslak altının olduğu bölgeye çıkabiliyorsunuz.  Ne yol vardı ne başka bir şey vardı. 2 buçuk metre boruyu, su yarmış ve o boruları hallaç pamuğu gibi atmış. Öyle bir tablo. Dehşet bir manzara vardı. O manzara sonrasında direk Bozkurt’a gittim. Bakanımıza durumu izah ettim. Dedim ki; ‘Sayın Bakanım, Kastamonu merkezde çok büyük sıkıntı yaşamadık derken gece aldığımız haberle ben şok oldum. Sabah da gittim gördüm oranın halini. Bizim Ilgaz isale hattımız tamamen devre dışı. Bu hat 11 kilometre ama en az 5-6 kilometresinde muhtemel tahribat var. Şehrin yarısını ilgilendiren bir su hattı burası. 2 tane besleyen şebekemiz var. Birisi Karaçomak birisi Gürleyik Ilgaz isale hattı. Dolayısıyla şehrin yarısına su veremiyoruz.’ Koca şehrin yarısına su verememek önemli bir şey. Hemen İLBANK Genel Müdürümüz devreye girdi Bakanımızın talimatıyla. Genel Müdür Yardımcısı çağrıldı. Direk Kastamonu’ya tahsis edildi ve bugün öğlen gönderdik kendisine çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun” dedi. 

“BÖYLE BİR ÇALIŞMA BELEDİYECİLİK TARİHİNDE YOKTUR”

Belediye Başkanı Vidinlioğlu, Belediye çalışanlarının her birine ayrı ayrı teşekkür ederek şöyle konuştu; “Hiç olmayan yolu, 2 buçuk kilometreyi 24 saat dolmadan yapan bir ekibe sahibiz. Teşekkür ediyor ve gözlerinden öpüyorum. Bize dediler ki buranın toparlanması 3 aydan önce bitmez. 11 kilometre ve bilmiyoruz. 3 ay şehri susuz bırakmamızın imkânı yok. Set alabalıktan itibaren yolun belediyemiz ekipleri 24 saat dolmadan yaptılar. Bu belediyecilik tarihinde yoktur. Çünkü yol yok. Kepçenin üzerinde oturdular dereden taşıyıp yol yapmaya çalıştılar. Tabi iş bununla bitmedi. Yolu yaptık ortada boru yok. Buralarda 400’lük boru kullanılması lazım ama yok. Fabrikalar talebe göre üretim yapıyor. Ne yapabiliriz dedik. Bu kotu, Ümit Müdürüm ve İLBANK Genel Müdür Yardımcımız ‘Daha küçük çaplı bir boruyla biz bu işi en azından geçici olarak çözme iradesi gösterelim’ dedi. 225’lik boru dediğimiz diğer borunun yarısı kadar olan boruyla 2 buçuk kilometreden verdiğimiz için durumu kurtarabiliriz diye 225’lik borularla yaptık. Tabi bir de bunun kaynaklanması problemi var. 6 ya da 9 metrelik borular üretiliyor. Bu boruların da birbirlerine kaynak yapılması lazım. Bir borunun kaynak yapılması 35 ila 45 dakika arasında sürüyor. 2 buçuk kilometredeki 6-9 metre boruların bırakın 40 dakikasını 35 dakika üzerinden hesabını yaptığınızda bile günlerce sürecek bir mesai harcamanız lazım. 6 tane ekiple akşam saat 9’da yağmurun altında çadır kurarak kaynak ekipleri çalışmaya başladı. 24 saat gibi kısa bir sürede kaynak işini de bitirdiler. Oraya bir de üst tarafa arıtma kurduk. Şehre ya bu gece yarısı itibariyle ya da en kötü ihtimalle sabaha karşı asıl suyu vereceğiz. Peki, şimdi verilen su ne? O da bir mühendislik harikası Tersine türbülans dediğimiz bir yöntemle şehri susuz bırakmamak adına Olukbaşı’ndaki eski kuyumuzdan pompa ile suyu tersine pompaladık. Tersine pompalamayla da Ladakentin, Şehri Şahanenin ve Budamışın haricindeki hemen hemen her yere su verebildik. İnşallah yarın sabahtan itibaren daha tazyikli bir suyu Ilgaz hattından vereceğiz. Ilgaz’ın 11 kilometrelik hattı yapılması uzun zaman alacak. Yol yok tahribatın büyüklüğünü hala bilmiyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu tablo da açığa çıkacaktır. 11 kilometrelik hattın bile yapılması 40-45 milyon TL den dem vuruyor. Sağ olsun dün de Sayın Bakanımız; “Siz başlayın biz de gereğini yapacağız başkanım’ dedi.”


“2 GÜN SUYU İÇMEK İÇİN KULLANMAYIN”

Sular geldiğinden itibaren 2 gün boyunca suların kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Vidinlioğlu; “Sadece sevgili vatandaşlarımızdan tek bir şey rica edeceğim. Borular çok temiz olmayabilir. 2 gün kadar musluklarımızdan gelen suyu lütfen içme haricinde kullanalım ki sıkıntıya sebebiyet t vermeyelim. Çünkü yeni devreye giren borular var, boruların içinde birikenler var. 2 gün içme noktasında bu suyu kullanamayın” dedi.  


“BİLİM İNSANLARINI ŞEHRİMİZE DAVET EDECEĞİZ”

Yeni normalle ilgili yeni yol haritasının çizilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Vidinlioğlu; “En kısa sürede yeni normallerle ilgili gelecekle ilgili planlar yapabilmek adına çok daha fazla mesai harcanması gerekecek. Bilim insanlarından Kastamonu’ya mutlaka davet edeceğiz. Hepimizin aynı duyarlılıkta olması kazım. Hepimizin zihniyet dönüşümüne ihtiyacı var: Çünkü her gün hayatımızda bazı şeylerin değiştiğini görüyoruz. Eskiden abartılı olan leylerin şuan çok normal odluğunu yaşadık gördük. Geçen yıl Bozkurt’taki afette DSİ’nin ifadesi vardı.  ‘Son 500 yılın ölçümlerinde böyle bir debinin yok’ diye. Çok ciddi bir problem bu. Bu hafta yaşadıklarımızda bile 100 kilogram afet kabul ediliyorken, çoğu yerde mterkareye100 kilogramın üzerinde suyun düştüğünü gördük. Onun için bundan sonramızı yeni normallere göre planlamakta büyük fayda var” diye konuştu. 

“ONLARIN EMEKLERİNİN GÖZARDI EDİLMESİNE MÜSAADE EDEMEM” 

Başkan Vidinlioğlu son olarak, şunları kaydetti; “Değerli hemşehrilerime sabırlarından dolayı teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki ilk gün problemi çözelim fakat şundan emin olmalarını istiyorum bunu kendim için söylemiyorum çalışanlarımın emeğine saygı olarak söylemek istiyorum. En az 10-12 günü alabilecek mesaiyi, 3 güne sığdıran bütün ekibime tekrar tekrar teşekkür ediyorum.  Kimseyi mağdur etmemek adına yoğun mesai harcadığımızı lütfen bilsinler. Bütün çabamız onların yüzünün gülmesi için. Hizmet etmeye, elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.  Akıllara zarar bir durumdu. 24 saattir uyumayan arkadaşlarımız var. Dedim ki çok yoruldunuz iki dakika dinlenin: Dediler ki ‘Başkanım şurası bitsin iki lokma öyle yerim.’ Onun için onların emeklerinin göz ardı edilmesine asla müsaade edemem. Bana her şeyi diyebilirler ama çalışanlarımıza kimse bir şey demesin. Çünkü gerçekten övgüyü de alkışı da hak ediyorlar.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum