100. yıla yakıştı;

100. yıla yakıştı

Kastamonu Barosu 100’üncü yıl Kuruluş yıldönümü kapsamında Hizmet Binası açılış programı düzenlendi....

Programa AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, çeşitli illerden gelen baro başkanları ve geçmiş dönem Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı yapmış avukatlar ile çeşitli kurum müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

DEMİR; “KASTAMONU BAROSU, ÜLKEMİZİN İNŞASINDA ÖNEMLİ BİR YER TUTMUŞTUR”

Kastamonu Baro Başkanı Özgür Demir, ilimiz barosunun Cumhuriyet ile yaşıt olduğunu kaydederek; “Bugün bu çok değerli topluluğa böyle bir meslek örgütünün, böyle bir hukuk kurumumun başkanı olarak hitap etmekten dolayı kıvançlıyım. Hepimizin bildiği gibi avukatlar; hukuk ilke ve kurallarının uygulanmasının teminatı, hukukun üstün kılınmasının yegane savaşçılarıdır. Barolar da aynı amaçlı hukuk örgütleridir. Buradan hareketle şehrimizde hukuk ve hakkaniyet değerlerinin cumhuriyetimizin dahi kurulmasından önce baromuzun kurulduğu 1920 yılında örgütlü olarak savunulmaya başladığını söyleyebiliriz. 1920 yılında kurulan Kastamonu Barosu, ülkemizin inşasında önemli bir yer tutmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan cumhuriyetimize ölçüt teşkil eden baromuzun tüm mensupları ve tüm camiamız bu hususta ne kadar övünse azdır. Baromuz, 100’ncü kuruluş yılında meslektaşlarımıza hizmet verecek bir binaya kavuşmuştur. Tabidir ki her doğum her üretim sancılıdır. Süreçte iç ve dış birçok sancı olmuşsa da bunların tamamı kalpten çalışmalarla bertaraf edilmiştir. 2012 yılında şu an aramızda bulunan Türkiye Barolar Birliğinin önceki başkanlarından Avukat Vedat Ahsen Coşar tarafından temeli atılan ve yine baromuzun önceki başkanlarından Avukat Sayın Seyfettin Civelekoğlu tarafından temelden çatıya inşa edilen baro hizmet alanımız 2016 yılında tamamlandı ve yapı kullanma izin belgesine bağlandı. Bu 4 yıllık süreç, yapımcı kooperatif ortakları meslektaşlarımın da önemli özverileri ile geçildi şu an sosyal tesisi, idari bölümü ve konferans salonu ile meslektaşlarımızın ve baromuzun önemli ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet alanına dönüştü. Bu vesileyle yapımda emeği geçen tüm meslektaşlarıma ve Türkiye Barolar Birliği’nin çok kıymetli başkan ve yöneticilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İZ BIRAKANLAR BAROMUZCA VE MEMLEKETİMİZCE UNUTULMAYACAK”

Kurumların hizmet verdikleri taşınmazla resmedildiğini bilmekte olduklarını dile getiren Demir; “Bu açıdan Kastamonu Barosu’nun şu an önünde bulunduğumuz taşınmazla tahayyül edildiği bir gerçektir. Bu bakımdan son derece modern ve kullanışlı bir tesisin açılışını gerçekleştirecek olmaktan dolay barom ve meslektaşlarım adına mutluyum. Aslında 2019 yılı başından beri faaliyete aldığımız ancak malum pandemi sürecinden ötürü açılışını gerçekleştiremediğimiz tesisimiz, bugüne kadar çok sayıda eğitim ve organizasyona ev sahipliği yaptı. Meslektaşlarımız, baromuzun hizmet alanından mesleğimizin kalitesine yakışır hizmet aldı. Bu vesileyle tesisimizi ilgi ve destekleri ile yaşatan tüm meslektaşlarıma da teşekkür etmek isliyorum. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği’nin çok değerli başkan ve yönetimi; baro binamızın yapımı teşrifi ve halihazırda yaşatılmasında son derece önemli katkılar verdi. Huzurlarınızda kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Yöneticiliğinde iz bırakanların baromuzca ve memleketimizce unutulmayacağının da altını çizmek istiyorum. Göreve geldiği günden itibaren özveri ve iyi niyetiyle barolarımıza hizmet eden Türkiye Barolar Birliği’mizin Değerli Başkan, Avukat Sayın Ramiz Erinç Sağkan nezdinde tüm yönetimine başarılı ve yararlı çalışmalarından ötürü ayrıca teşekkür ederim. Söylenecek çok söz olmakla birlikte ortaya çıkan eserin tüm lakırdılardan daha kuvvetli bir hatip olduğuna inanıyorum ve sözlerimi burada noktalıyorum” dedi.


CİVELEKOĞLU; “YARGILAMANIN ASLİ UNSURUYUZ”

Hizmet binasının yapımını gerçekleştiren Hukukçular Toplu İşyeri Kooperatifi Başkanı Avukat Seyfettin Civelekoğlu; “Adliyemizin şu anki yerine taşınmasından sonra Baro Başkanlığım dönemimde adliyemiz yakınında avukatlık ofislerinin yapılması istekleri üzerine, Hukukçular Kooperatifimizi kurduk. Baro’muz da Kooperatifimizin ortağı oldu. Bir süre sonra Barolar Birliği’miz, Baro’muzun Kooperatif ortaklığı devrini onaylayarak Kooperatifi’mizin ortağı oldu. Avukat meslektaşlarımızın, ortaklarımızın ve T.B.B’mizin katkılarıyla Hukukçular İş Merkezini inşa ettik. Savunma görevlerimizi burada yürütüyoruz. İş Merkezimizin 11’nci katı Türkiye Barolar Birliği’ne aittir. Baro’muza tahsislidir. Zemin katta düğün salonu olan iş yeri ile 2,3 ve 6 no'lu ofisler Kooperatifi’mize aittir. Baro katı T.B.B. Mimarlarının da görüşü alınarak amaca uygun şekilde projelendirdi. Konferans salonu, fuaye, kafeterya ve idari birim olarak baromuz ve meslektaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. İş Merkezimizin temelini dönemin T.B.B. Başkanı Sayın Vedat Ahsen Çoşar ile birlikte atmıştık. Şu an bizleri onurlandırdılar. Katkıları için çok teşekkür ediyoruz. Barolar Birliği’miz başta olmak üzere katkı veren tüm ortaklarımıza, Baro Başkanlarımıza avukat meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu mutlu günümüzde bizleri onurlandıran T.B.B. Başkanı ve yönetimine de teşekkür ediyoruz. Savunma mesleği hak arama, hukuksuzluklara, haksızlıklara karşı çıkma ve çözüm bulma mesleğidir. Hukukun üstünlüğü ilkesi, yargı bağımsızlığı, adil yargı sistemi, demokratik ülkelerin vazgeçilmezleridir. Bizler savunma mesleği yürütenleri olarak, hukuk kurallarının her alanda doğru uygulanmasını, hukukun toplumda egemen olmasını isteyen ve sağlamaya çalışan savunma mensupları, yargılamanın asli unsuruyuz. Savunmasız bir yargılama, adil bir yargılama asla olamaz. Toplumda adalete olan güven ancak bağımsız ve tarafsız yargıyla, bağımsız savunmayla sağlanabilir. Adalet devletin, savunma da adaletin temelidir” diye konuştu.

ÇOŞAR; “MESLEKTAŞLARIMIZA YAKIŞAN BİR BİNA OLMUŞ”

Türkiye Barolar Birliği’nin önceki dönem başkanlarından Avukat Vedat Ahsen Çoşar ise binanın temel halinden bugünkü haline gelmesini görmekten dolayı mutluluk duyduğunu söyleyerek; “Biz o dönemde Türkiye Barolar Birliği yönetimi olarak Kastamonu Barosu’nun yapılmasının arkasında durduk. Esas emek, bizim emeğimiz değil başta Seyfettin ve Özgür Başkan olmak üzere o dönem Kastamonu Barosu’nun bütün yönetimin emeğidir. Bu binaya katkı yapan herkese teşekkür ediyorum. Bu bina hem Kastamonu Barosu’na hem de avukat meslektaşlarımıza yakışan bir bina olmuş” dedi.

YURT; “KASTAMONU’MUZ TURİZM AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ MEMLEKETLERDEN BİRİSİ”

Kastamonu Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, birey hak ve özgürlüklerinin savunmasında yılmadan çaba gösteren hukuk sisteminin vazgeçilmezleri olan avukatlara yeni hizmet binasının hayırlı olmasını dileyerek; “Pandemi dolayısıyla ertelenen açılışın bugün Kastamonu Barosu’nun 100’ncü yaş kutlamasıyla birlikte gerçekleştirilmesinin de güzel olduğu düşüncesindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dışarıdan gelenler bilmeyebilirler ama Kastamonu’muz turizm açısından çok önemli memleketlerden birisi her türlü turizmi burada yaşayabilirsiniz. Kış turizmi var, yaz turizmi olarak 4 tane ilçemiz var sahili olan ve Türkiye’nin en uzun sahili olan Cide Sahili var. Doğa deseniz harika bir doğası var Kastamonu’nun. Kanyonları ve doğasıyla harika şirin bir memleket” ifadelerini kullandı.



ÇELİK; “HİZMET AÇISINDAN MEKAN ÖNEMLİDİR”

AK Parti Milletvekili Metin Çelik, mesleğe 1999 yılında ilimizde staj görerek başladığını anımsatarak; “2000 Kasım ayında da avukatlığa başladım. O dönemde Kastamonu Baro’muz Özel İdare İş Hanı’nda sadece küçük bir odada hizmet veriyordu. Bu geçtiğimiz yıllar içerisinde Kastamonu Baromuz her açıdan gelişim içerisinde oldu. Geri dönüp baktığımızda birçok yere taşındık, yerlerimiz değişti. Sadece bina anlamında söylemiyorum bunu mesleki gelişim anlamın da bu alanda yapılan çalışmalar bağlamında Kastamonu Barosu hep bir gelişim içeresinde oldu. Bugün güzel bir bina açışında birlikteyiz. 20 yıla aşkın bir süre, bugün bu açılışa vesile olan emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Hizmet açısından mekan önemlidir. Mesleğin gelişimi, meslektaşlarımızın sosyal faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından çok önemlidir. Bu açıdan bu binada, bu iş merkezi de hem bürolar hem de Kastamonu Barosunun hizmetini yürüteceği bina da son derece modern her ihtiyaca cevap verecek nitelikte olduğunu görmek beni de açıkçası çok memnun ediyor. Kastamonu Barosunun 103 yıllık mazisi aslında Kastamonu’yu çok iyi anlatıyor. Kastamonu çok eski tarihlerden bu yana bir yerleşim yeri, özellikle Selçuklu Beylikler Dönemi, Candaroğulları beyliği sonrasında Osmanlı’yla birlikte bir vilayet merkezi olarak hizmet etmiş, köklü bir mazisi olan bir ilimiz, bakıldığı zaman doğal güzelliklerimizle Türkiye de eşine az rastlanan şekildedir. Kastamonu’yu gezmeye, görmeye herkesi bekliyoruz” diye konuştu.

SAĞKAN; “BUGÜN YAPTIĞIMIZ SADECE BİR BİNA AÇILIŞI DEĞİLDİR”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Kastamonu Barosu’nun 100’nci yıl etkinlikleri kapsamında bir arada bulunmaktan çok büyük bir onur duyduğunu ifade ederek; “Aslında bina açılışları yıllarca baro faaliyetleri yürüten bu faaliyetlerin içerisinde yer alan bizler bakımından dışarıdan görüldüğünden çok daha fazla anlam ifade ediyor. Çünkü bugün burada tuğladan oluşmuş bir binanın açılışı değil bizim açımızdan bizi bir araya getiren unsur. Biliyoruz ki bu binada binlerce stajyer avukat hukuka, ahlaka mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağına yemin ederek mesleğe ilk adımlarını atacaklar. Biliyoruz ki binlerce avukat bu ülkede bu yeminle birlikte cumhuriyetin kurucu değerlerini ve hukukun üstünlüğünü savunmak için bu ülkede mücadele edecekler. O sebeple bugün yaptığımız sadece bir bina açılışı değildir. Bugün yaptığımız bu ülkenin çok ihtiyacı olan bağımız savunmayı o yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil edecek avukatların çıkacağı çok iyi şekilde yetişeceği yeminlerini edeceği ve simgesel olarak da savunmanın bağımsızlığını gösteren bir binanın açılışıdır. Ben tüm bu sebeplerle öncelikle 2012’de bu Türkiye'de ilk örnek olarak hayata geçirilen bu sistem dahilinde bu binanın hayata geçirilmesinde emek veren Seyfettin Başkanıma ve yönetim kurulu üyelerine daha sonra hizmetin sürekliliği ve devamı gerekçesiyle sebepleriyle bugün binayı açılış yapabilecek noktaya getiren çok kıymetli baro başkanlarıma, yönetim kurulu üyelerine ve dönemin başkanı kıymetli dostum, Özgür Başkanıma ve yönetim kurulu üyelerine şükranlarımı sunmak istiyorum. Tabii ki 2012’de bu temelin atılışında Türkiye Barolar Birliği’nin çok kıymetli başkanı Ahsen Başkanımızdan aldığımız o hizmet vermedi ki eşitlikçi tarafsız bakış açımızla biz de aynı şekilde hizmete sunulma aşamasında elimizden gelen desteği sunmaya, eksikliklerini gidermeye gayret ettik. Kastamonu Baro’muzun hangi ihtiyacı olursa olsun, Türkiye Barolar Birliği tüm bağlarımızın olduğu gibi Kastamonu Baro’muzun da yanında olacaktır. Ben tüm bu vesilelerle 102’nci kuruluş yıl dönümünde yüzüncü kuruluş yıl dönümünde kutluyorum ve hizmet binamızın başta Kastamonu Baro’muz olmak üzere tüm meslektaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Baro binası içerisinde kurdele kesilip konferans salonunda çeşitli illerdeki barolara plaket ve hediye takdimi gerçekleştirildi. Program, baro başkanlarının toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu. Akşam ise Baro Binası Zarafet Salon’da canlı müzik eşliğinde yemek programı düzenlendi.  


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum