‘Kültür ve Tarih Müzesi’ önerisi;

‘Kültür ve Tarih Müzesi’ önerisi

Kastamonu Belediye Meclisi’nin Haziran ayı ilk olağan toplantısı, geçtiğimiz akşam Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt başkanlığında gerçekleştirildi....

Toplantının ilk gündem maddesinde Akmescit Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Belediye Başkanlığı’na ait olan ve 2017 yılında 5 yıllığına Türk Ocakları Kastamonu Şube Başkanlığı’na tahsis edilen konağın, tahsis süresinin sona ereceği, bu sebeple 5 yıl süreyle tahsis süresinin uzatılması talebi görüşüldü. Söz konusu talep meclis oylamasına sunularak oy çokluğuyla kabul edildi.

HZ. PİR CAMİİ’NİN YUKARISI TRAFİĞE KAPATILACAK

Gündemin ikinci maddesinde Hisarardı Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan ilgili parsellerin, belediye adına tahsis alınması konusu görüşüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Vekili Mehmet Yurt; “Buranın mülkiyeti Özel İdare’ye ait. Kuzeykent’teki spor okuluyla ayırdığımız yeri takas yapacaktık. Fakat tapu bir hata yaptı. Tapunun metrekare yüzölçümünü şahsın metrekaresi bulunan yer, maalesef tamamını Özel İdare’nin üstüne geçirdi. Onun için biz burada mahkemeliğiz. Daha doğrusu Özel İdare mahkemelik. Biz de burayla ilgili herhangi bir işlem yapamıyorduk. Başkanımızın da dediği, Hisarardı İlkokulu’nun olduğu yeri otopark yapmak ve Hz. Pir’in olduğu yerden yukarı geçişleri engelleyip orayı otopark olarak kullanmaktı. Bunun için Vakıf gecikeceğinden dolayı bugün bu tahsis yönündeki kararı almak zorunda kaldık. Çünkü mahkeme süreceğinden dolayı biz de işlerimizi bir an önce yapalım diye ondan dolayı tahsisini istedik. Fakat burada bina yapmayacağız. Sadece otopark olarak kullanacağız. O yolu trafiğekapatacağız. Okulun durumuyla ilgili bir karar vermedik ama şuanda herhangi bir şey yapamıyoruz. Çünkü tapu ancak bize geçtiğinde bir şeyler yapabileceğiz” dedi. Tahsis talebi oylamaya sunularak meclisin oybirliğiyle kabul edildi.

YURT; “TÜRK DÜNYASI RENKLERİ, KADİM ŞEHRİMİZ KASTAMONU’DA DALGALANDI”

Mehmet Yurt, toplantının ardından 3-5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Türk Dünyası Günleri etkinlikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Türk Dünyası’nın kalbinin Kastamonu’da attığını ifade eden Yurt konuşmasını şöyle sürdürdü; “28 ülke ve özerk bölgeden gelen kardeşlerimizle buluşmanın mutluluğunu yaşadık. 3 gün boyunca Türk Dünyası renklerini, kadim şehrimiz Kastamonu’da dalgalandı. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcımız Sadri Durmaz’a, Valimize, Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, Türk yurtlarından gelen Bakanlarımıza, siyasi partilerimizin yöneticilerine ve tüm misafirlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Programlara büyük ilgi gösteren kıymetli hemşehrilerimize yerel ve ulusal basın mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanımız Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun da dediği gibi, önümüzdeki süreçte daha güzel organizasyonlarda buluşmak üzere gerçekleştireceğiz. Rabbim, birlik ve beraberliğimizi daim kılsın. Gerçekten 3 günü dolu dolu yaşadık. Herkesten Allah razı olsun. Gerçekten güzel bir destek verdiler. Burada bir emek var. Belediye başkanımız başta olmak zere tüm belediye başkanlarımız çokça emek verdiler. Onun için çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum.”

TİNGİROĞLU; “DEĞERLERİMİZİN SERGİLENECEĞİ BİR KÜLTÜR VE TARİH MÜZESİNE İHTİYAÇ VAR”

Mehmet Yurt’un konuşmasının ardından İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Tingiroğlu tarafından meclise önerge sunuldu. Önergede; “Şehirler, tarihi ve kültürü ile tanıtılabilir, geleceğe de tarihimiz ve kültürümüz ışık tutar. Kastamonu var olduğu günden bugüne kadar göç vermiş ancak göç almamıştır. Bu nedenle de tarihimiz ve kültürümüz dejenere olmadan bugüne kadar gelmiş Kastamonu’muzun geçmişten günümüze kadar olan zaman içerisinde tarım alet ve edevatları, kılık kıyafetleri, ev araç ve gereçleri, tekstil ve dokuma ürünleri bakırcılıktaki üretimde kullanılan malzemelerin imalatı bunun yanında doğal biti örtüsü ata tohumları ve bunlardan elde edilen yazlık ve kışlık ürünleri ve bu ürünlerin elde edilmesinde kullanılan araç ve gereçlerin kısacası tarihimiz ve kültürümüz son zamanlarda yok olma eğilimindedir. Gelecek nesillerimize bu değerlerimizi aktarabilmek için bir tarih ve kültür müzesine ihtiyaç vardır. Bu değerlerimizin sergilenebilmesi için bir konağın düzenlenerek müze haline getirilmesi şehrimiz için çok önemlidir. Belediye Başkanımız sayın Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun bu konuya ne kadar değer verdiğinin bilincindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Kastamonu Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün bünyesinde bu değerlerimizin teşhir edilecek bir ünitenin açılmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verildi.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi İzzet Serhat Köylü söz alarak; “2019 seçim kataloğunda İstiklal Müzesi’nin Tarih Müzesi adlı bir seçim projemiz mevcuttur. Mevcut Osmanlı Sarayı’nın olduğu yere bu projeyi defaatle açıklamamız üzerine Galip Bey sözünü vermişti. Teşekkür ederim Mehmet Bey’eböyle bir önerge verdiği için ama seçim kataloğumuzda bu proje vardı” dedi.

“BU MÜZE BİR GELECEK NESİLLERE IŞIK TUTACAKTIR”

Konu üzerine söz alan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Tingiroğlu; “İlimizde müzeler var ama geçmişteki atalarımızın kullandıkları, kenarda köşede kalmış, alet edevatlarının sergilendiği, gelecek nesillere bu aletlerin teknolojinin olmadığı dönemlerde nasıl kullanılabildiğini anlatmak amacıyla burada toplanarak bir ışık tutacağı düşüncesiyle bu önergeyi vermiş bulunuyorum” dedi.

Bu önergenin bir sonraki meclis toplantısında görüşülmesi oylamaya sunularak oy birliğiyle kabul edildi.  




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum