Üniversite’de Önemli İş Birliği Protokolü;

Üniversite’de Önemli İş Birliği Protokolü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde başlatılan, Genç İstihdam teması kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliğinde bölgede yer alan gençlerin beceri ve yeteneklerini geliştirmek ve bölgede BTK Akademi aracılığıyla yazılım hareketi, Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Salonu’nda düzenlenen imza töreni ile gerçekleştirildi....

İl Valiliklerinin koordinesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin işbirliğinde yapılması planlanan Yazılım Hareketi programı geleceğin mesleği i olan yazılım ile ilgili farkındalık oluşturulması ve TR82 Bölgesi’nde yazılım alanında uzman eğiticilerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen törene, Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kastamonu, Çankırı, Sinop Rektörleri, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu, Çankırı, Sinop İl Milli Eğitim Müdürleri, BTK uzmanları ve diğer davetliler katıldı.Törende, Vali Avni Çakır, BTK Başkanı, Genel Sekreter, İl Milli Eğitim Müdürleri hazırlanan protokolü imzaladı.

GENÇ: “HEDEFİMİZ, GENÇLERİN ÜRETİM SÜREÇLERİNE AKTİF KATILIMININ SAĞLANMASI”

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, yaptığı açılış konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonundaki gençlerin istihdamının artırılmasına yönelik faaliyet ve programlar yürütmekte olmanın mutluluğunu paylaştığını dile getirerek; “Ülkemiz, genç nüfus yoğunluğu bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin işgücüne kazandırılması, gençlerin becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi ve gençlerin üretim süreçlerine aktif katılımının sağlanması ekonomik ve sosyal kalkınma açısından oldukça önemlidir. Dünyada özellikle son yıllarda yaşanan teknolojik dönüşüm, işgücü piyasasını, üretim süreçlerini ve iş yapma biçimlerini değiştirmektedir. Bunun sonucunda farklı beceri ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Kalkınma Ajansları tarafından 2022-2023 döneminde yürütülecek faaliyetler kapsamında genç istihdamının artırılması ve genç girişimciliğin sağlanması temel amaçtır. Gençlerde yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma bilincinin oluşturulması, gençlerin geleceğin işlerinin gerektirdiği beceriler ile donatılması, gençlerin becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi ve gençlerin üretim süreçlerine aktif katılımının sağlanması en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Kalkınma ajansları, Genç İstihdamı Teması kapsamında Beceri Geliştirme Programları, İstihdam Garantili Eğitim Programları, Genç Girişimcilik Destek Programları yürütmekte ve desteklenen projelerle de genç istihdamını teşvik etmektedir” ifadelerini kullandı.

TOPAL: “BİLİM ALANINDAKİ TALEP HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yazılım hareketi protokolünün hayırlı olmasını dileyerek; “Sektörle ilgili gelişmeleri takip ederek sektörde yol gösterici olmak ve yeni projeler üretmek için yaptığımız çalışmaların en değerli yönlerinden biri öğrencilerimizin dijital dünyaya kurdukları ilişkinin teması niteliğini arttırmak. Bir taraftan öğrencilerimiz internetin avantajlarını nitelikli bir şekilde yararlanmasını temin ederken aynı zamanda sanal dünyanın olumsuzluklarına karşı korumak ve bu sektörde var olabilmelerini sağlamak önemli bir amaç olarak her birimizin karşısında durmakta. Günümüz teknoloji dünyasındaki özelikle iş sahaları çeşitlenmekte ve bilim alanındaki talep her geçen gün artmakta. Bu manada artık gerek kamuda gerekse özel sektörde daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Geniş çaplı yatırım yapan şirketler kendileri için üretim sistemleri tasarlayabilecek çalışanlar talep etmekte ve kamu kurumları da artık yüksek teknolojik tabanlı girişimlere daha çok destek vermektedir. Tüm bunları karşılamanın yolu ise gelecek nesilleri bilgisayar bilimleri ve kodlamayla buluşturmaktan geçiyor” dedi.

 “YENİÇAĞIN MİMARI OLMAYI HEDEFLEYEN ÜNİVERSİTEMİZ”

Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin çağın gerisinde kalmadan, yeni çağın mimarı olmayı hedeflediğini belirterek, çalışmaların bu minvalde devam ettiğini vurguladı. Bu projede yazılım hareketini başarıyla bitiren öğrenciler için Kastamonu Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçen TEKNOKENT imkanlarını da hatırlatan Topal; “Geleceğin en önemli mesleklerinden biri olan yazılım alanında duyulan ihtiyacının karşılanması amaçlanan bu projeyle yazılım hareketi sahasında projelerin artarak deva etmesini umuyorum. Üniversitelerimizde bulunan akademik kadro ve yeterli altyapılarımız sayesinde öğrencilerimize büyük bir fayda sağlayacağına inandığımız bu projeyle Üniversitemiz ve diğer paydaş üniversitelerde, protokol kapsamında eğitime katılacak öğrencilerimize ve eğitimcilere gerekli kolaylıklar sağlanacak” diye konuştu. 

KARAGÖZ; “KENDİ MERAKINIZLA ÖĞRENEBİLECEĞİNİZ BİR PLATFORM SAĞLIYORUZ”

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagöz; “Bugün İl Müdürlüklerimiz ile Rektörlerimizle, Valiliğimizin ciddi destekleriyle inşallah bu bölgede yazılım hareketini başlatıyoruz. Bu yazılım hareketiyle kendi merakınızla gidebileceğiniz, kendi merakınızla öğrenebileceğiniz bir platform sağlıyoruz. Bu platform akabinde bir değerlendirme, sertifikalandırma getirecek. Biz şu anda Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile de çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızla yapacağımız çalışmalarla birlikte bu almış olduğunuz sertifikalar katılım değil, artık sizin resmi olarak ‘Evet, bu kişi veri tabana noktasında uzmandır’ veya ‘Yapay zeka konusunda uzmandır.’ Diyebileceğimiz konuma doğru sizler için bir gayret içerisindeyiz. KUZKA ile sizleri buluşturup eğitimi aldırdıktan sonra bu sefer yüz yüze eğitim var. Yüz yüze eğitimlerin sonunda da sizlere belki bir istihdam kapısı açacak bir yolun başlangıcındayız inşallah” dedi.

ÇAKIR: “ÖZELLİKLE SAVUNMA SANAYİSİNDE HARİKA DESTANLAR YAZILDI”

Vali Avni Çakır, konuşmasında Milli teknolojinin son 10 yılda gelişim gösterdiğini dile getirerek; “ Son 10 yılda hem bakanlıklarımızda, hem toplumsal hayattaki hızlı değişim dönüşüm ile hem de Türkiye’nin bu konudaki söz söyleme kudretinin artmasıyla oldu. Son 10 yılda milli teknoloji hamlesi arttı. Özellikle savunma sanayisinde harika destanlar yazıldı. Bunların temeli de yazılıma geliyor. Bilgiye sahip olma, teknolojiye sahip olma. Bunların sayesinde Türkiye, bugün Dünya’da söz söyleme için güçlü konuma geldi. Bugün teknoloji alanında çalışan gençlerimiz, insansız hava uçağı yapacağız desinler kesinlikle inanırım. Türkiye gerçekten bunu becerebilecek kabiliyette.Daha öncesinde bir şey yapmak istediğimizde ne gerek var, oradan buradan alırsınız, daha ucuza alırsınız ama Allah’a şükür her alanda maliyeti ne olursa olsun çünkü teknoloji bu. Bir alanda söz sahibi olmak istiyorsanız bunun maliyeti olmaz. Maliyette döndü dolaştı şimdi güvenliğe geldi. Bunun maliyetinin karşılığı kesinlikle olamaz. Bunu birçok sektörde en iyi şekilde gerçekleştirdik.” dedi

“BTK, BİZİM TÜRKİYE’DE GÖZ BEBEĞİMİZ KURULUŞLARIN BAŞINDA GELİYOR”

Vali Çakır ayrıca BTK’nin Türkiye’deki göz bebeği kuruluşların başında geldiğini vurgulayarak;“Farklı zamanlarda Sinop, Çankırı ve Kastamonu olarak toplantılar düzenleyelim. Dünya’da artık göğüs göğse topla tüfekle savaşlar olmuyor. Cephelerde savaşlar olmuyor. Bundan sonrada olmayacak. Artık savaşlar masada kuruluyor, masada başlatılıyor. Sistemine gireceksin, Hava Savunma Sistemlerini felç edeceksin, uçağını havada iken düşüreceksin, alt yapı sistemini çökerteceksin, bankacılık sistemlerini çökerteceksin. Savaşlar artık bu şekilde oluyor. Artık gelecekte bunlar var. Bu yüzden teknolojide yerini alırsanız Dünyadaki yerinizi de alırsınız. Ama cep telefonunda olamazsanız ancak kenardan izlersiniz. Bence Türk gençliğinin en güçlü alanlardan olduğu yerlerden bir tanesi teknoloji, bilgisayar, yazılım, donanım. Bu anlamda ben çok ümitliyim. Çok kaliteli gençlerimiz var. Bu konuda teknolojiyi çok iyi takip eden, gençlerin önünü açan çok güzel kurumlarımız var. Lütfen sizlerde işinizin, mesleğinizin kıymetini bilin. Vazifenizin farkına varın ve bu sahnede yerinizi alın” İfadelerini kullandı. 




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum