Kastamonu Lezzetleri, birbiriyle yarıştı;

Kastamonu Lezzetleri, birbiriyle yarıştı

21-27 Mayıs Türk Mutfağı etkinlikleri kapsamında Kurşunlu Han Otel’de yemek yarışması düzenlendi....



Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile hazırlanan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Türk mutfağının çeşitli lezzetlerinin olduğu yemek yarışması gerçekleştirildi. Ana yemekte 24, tatlı ve zeytinyağlılarda 15’er, çorba da 12 olmak üzere toplam 66 yarışmacı katılım gösterdi.

Yarışmaya Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu,  Vali Yardımcıları ve İlçe Kaymakamları, çeşitli kurum müdürleri ve protokol üyeleri, STK Başkan ve Yöneticileri, İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Aşçılık Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Huriye Zafera ve Elif Yıldız ve öğrencileri Selin Orhan, Buse Nur Bahadır ve Sercan Mantuz, yemek yarışmasına katılanlar ve davetliler katıldı.

ŞENOĞLU; “KASTAMONU MUTFAĞI, GASTRONOMİ TURİZMİNDE İDDİALI BİR NOKTAYA GELECEK”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu yaptığı açılış konuşmasında, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında bir araya gelindiğini belirterek; “Türk Mutfağı geçmişten günümüze uzanan yolculuğu boyunca temas ettiği çeşitli kültürler ve kazandığı deneyimlerle büyük bir hazineye dönüşmüştür. Türk Mutfağı bu tarihi birikimin ve insan-coğrafya ilişkisinin sonucu olarak ortaya çıkan, başlangıçtaki yaratıcılığını kaybetmeden malzeme ve yöntem çeşitliliği ile kırsaldan saraya kadar uzanan eşsiz tatların kültürüdür. Kastamonu'nun binlerce yıllık geçmişe sahip olması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması, mutfak kültürünü derin kılmıştır. Bu derinlik tarımsal faaliyetlerle ilişkili olarak yemek çeşitliliği, beşer durumlarla ilişkili olarak da yemeklerin adlandırılmasından, pişirme yoluna, sofra araç gereçlerinin bakır ve ahşap olarak üretimine kadar gitmiştir. Bunun yanında yörede yetiştirilen tarım ürünleri de geleneksel lezzetlerin ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır. Böylesine zengin birikime sahip Kastamonu mutfağının, ilgili kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin özellikle son yıllarda yaptıkları çalışmalar, gösterdikleri çaba ve gayretlerle, yakın gelecekte çok daha bilinir ve tanınır olacağına, böylece diğer turizm alanlarında olduğu gibi, son yılların yükselen trendi Gastronomi Turizmi konusunda da daha iddialı bir noktaya geleceğine yürekten inanıyorum. Bugün Türk Mutfağı Yemek Yarışmasını gerçekleştiriyoruz. Sayın Valim her konuda olduğu gibi Türk Mutfağı Haftası etkinlilerine de desteğinizden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


VİDİNLİOĞLU; “KASTAMONU TÜRKİYE’NİN TA KENDİSİDİR”

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ilimizin hemen hemen her alanda son dönemde ciddi bir atak içerisinde olduğuna işaret ederek; “Bizim de bu konudaki en iddia alanlarımızdan bir tanesi yemek kültürümüz. Geçmişten bugüne hem Selçuklu hem Osmanlı hem de Cumhuriyetimiz için olmazsa olmaz bir şehiriz. Dolayısıyla da bu kültürü ziyadesiyle yaşatmışız. Değişik lezzetleri tattık ve her ilçemizden farklı lezzet geldi. Kastamonu’ya geldiğim de hiç yemediğim lezzetleri yedim. Kara çorbayı, ekşili pilavı sonrada tattım. Bunlar Taşköprü’müzde bilinen lezzetler değildi. Demek ki bu anlamda bizim ortak bir çalışmaya ihtiyacımız vardı. 3-4-5 Haziran’da bir Türk Dünyası Günü etkinliği yapacağız. Özelikle Kastamonu gibi kadim bir şehrimizin soydaşlarımıza ev sahipliği yapması ve bu anlamda da bir ilke imza atması tabii beni ziyadesiyle mutlu eder. Oradan gelecek lezzetleri de birlikte tadacağız. Ben, Turizm Fakültesi öğrencileriyle birlikte bütün Kastamonu’yu öğrencilerimizle birlikte tarayacağız ve unutulmaya yüz tutmuş bütün lezzetlerimizi kayıt altına alacağız. Çünkü bizim 812 çeşit ürünümüz var. Bu anlamda bir ilki yaptık kastamonudogal.com’dan yöresel tüm ürünlerimizi, hanımların el işlerini tabii aynı zamanda ahşap ürünlerimizi satışa sunduk. Bu anlamda biz sizlerin yanınızdayız. Ürettiğiniz her şeyi pazarlama noktasında biz elimizle değil gövdemizi bile taşın altına koyarız. Siz yeter ki üretin. Bizim burada kendimizin farkında olmamız lazım.  Ben her zaman söylüyorum Kastamonu sadece Kastamonu değildir, Kastamonu Türkiye’nin ta kendisidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin mayasıdır, özüdür. O yüzden biz yerelden genele doğru atılım yapma durumundayız. Bu konuda da bize her türlü proje ve fikrinizi getirebilirsiniz, iş birliğine hazırız. Öyle zannediyorum ki Kastamonu için artık level atlama zamanı geldi de geçiyor. Sizlerle birlikte daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum. Böyle bir organizasyondan da tabii çok mutlu olduk. Bundan sonra Kastamonu’nun lezzetlerini tanıtma noktasında el birliğiyle devam edeceğiz. Yeter ki biz kendimize inanalım ve güvenelim” ifadelerini kullandı.

ÇAKIR; “ÇOK DAHA MUTLU VE ZENGİN KASTAMONU MUTFAĞI BİZİ BEKLİYOR”

Vali Avni Çakır konuşmalarında tattığı her yemeğin çok lezzetli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu; “Kastamonu’ya yaklaşık bir sene önce göreve başladım, sürekli 800’den fazla yöresel ürünümüz falan var diye biz de sürekli söylüyoruz ama bu ete kemiğe bürünüp, üretilip misafire sunulmadığı zaman, siz ne kadar söylerseniz söyleyin çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Bunu pişirip, sunmanız ve yaşatmanız lazım. Salona girdiğimiz de şu görsel şov, gerçekten de Kastamonu’nun gastronomi konusunda, yerel lezzetler konusunda ne kadar zengin bir il olduğunun göstergesidir. Et, kebap kolaydır bunları her yerde yaparsınız ama diğer mutfakları, bizim geçmişten kalan lezzetleri yaşatmak öyle kolay değil. Sunum, görsellik harika. Bu sene farklı olarak ara sıcakları da koyduk. Ben şahsen Kastamonu’yu ara sıcak konusunda biraz fakir gördüm, burası Karadeniz memleketi, her tarafımız yeşillik, yaylalarla dolu ama maalesef biz, Orta ve Doğu Karadeniz kadar bu yeşilliklerden ara sıcak, meze yapma konusunda biraz fakiriz. Gördüm ki bu konuda bizim potansiyelimiz var ve bizde üzerimize düşen rolü yapacağız ve zenginleştireceğiz. Tatlıda özellikle hamur tatlılarında oldukça güçlüyüz onu da gördük. Yemekler de çok iyiydi, çorbalarda Kastamonu yine çok zengin mutfak onu da gördük. Kastamonu mutfağının zenginliği ile Türk mutfağının zenginliği ile Türk kadınının hüneri ile tekrar gurur duyduk, sizleri tekrar tebrik ediyorum. İnşallah farklı organizasyonlarda bunların devamını hep beraber getireceğiz. 21-27 Mayıs Türk mutfağı haftası, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan riyasetinde Türkiye çapında etkinlikler yapılıyor. Kastamonu olarak biz de bu konu da güçlü bir program hazırladık. Çok daha mutlu ve zengin Kastamonu mutfağının bizi beklediğini biliyorum” diye konuştu.

DİLİMEL; “JÜRİMİZ, DERECEYE GİRENLERİ SEÇMEKTE ZORLANDI”

Programda konuşan Kurşunlu Han Otel Genel Müdürü Cem Dilimel de; “Birbirinde güzel 66 ürün kıyasıya yarıştı. Güzel bir program oldu. Yarışmaya giren tüm yiyecek ürünler aslında hepsi birinciliği hak eden ürünler. Jürimiz de dereceye girenleri seçmekte zorlandı. Tüm yarışmacılarımız büyük heyecan yaşadı. Önemli olan bu etkinliğe katılmaktı. Tüm katılımcılarımızı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bizde mansiyon ödülü kazananlara Kurşunlu han olarak ikramımız olacak” dedi.

Konuşmaların ardından jürinin mansiyon ve ilk üçe girenlere ödülleri verildi. Mansiyon hariç diğer ürün çeşitlerinde ilk ikiye girenlere de para ödülü verildi. Dereceye giremeyen yarışmacılara katılım belgesi ve jüri heyetine de Vali Avni Çakır tarafından plaket verildi.

Toplamda 66 yarışmacı katılım gösterdiği yarışmada, 4 kişilik jüri heyetinin kazananı belirlerken; Çorbalarda ‘Arabaşı’ çorbası ile Rabia Soydaş, arasıcaklar da ‘Vişneli Yaprak Sarma’ ile Selcan Munduz, Ana yemek de ‘Eli Böğründe’ ile Gonca Doğan, tatlı da ise ‘Çekme helva yatağında üryani soslu armut’ ile Sümeyye Mutlu birincilik ödüllerini kazandı. Program, ödül töreninin ardından fotoğraf çekimi ile son buldu. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum