7 bin konuta elektrik üretiyor;

7 bin konuta elektrik üretiyor

Kastamonu Mahalli İdareler Birliği tarafından işletilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, çalışmalarına tam gaz sürdürüyor....

Her gün yaklaşık 250 ton atığın toplandığı tesiste 7 bin konutun ihtiyacını karşılayacak kadar da elektrik üretiliyor.

 

Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, beraberindeki öğretmenleri ile birlikte  de Devrekani Sarıyonca Köyü’nde bulunan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği tarafından işletilen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne teknik gezi düzenledi.

 

Öğrencilere Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin çevre ve ilimiz açısından büyük bir öneme sahip olduğu bilgileri aktarılarak, tesisteki işleyiş ile düzenli depolama alanındaki çöplerden açığa çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretimi konularında bilgiler verildi.

 

Gezi kapsamında ilk olarak Çevre Mühendisi Zeynep Eyuboğlu ve inşaat teknikeri Erhan Halisoğlu tarafından öğrencilere, Kastamonu Belediyesi ve ilçe belediyelerince şehirlerden toplanan çöplerin yanı sıra İl Özel İdaresince, katı atık toplama hizmeti verilen köylerden alınan çöplerin transfer merkezleri aracılığıyla tesise getirildiği anlatıldı.

 

Ayrıca günlük ortalama 250 ton çöpün getirilerek depolandığı bilgisi verilerek tesisin 2015 yılından bu yana hizmet verdiği aktarıldı. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Sorumlusu Burak Görgülüoğlu, Tıbbi Atık Yönetimi hakkında öğrencilere bilgiler vererek, Kastamonu ve Çankırı illerindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında oluşan atıkların lisanslı araçlarla getirilerek tesiste sterilizasyon yönetimiyle bertaraf edildiğini söyledi.

 

Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi hakkında açıklamalarda bulunan tesis personellerinden Ediz Yamanoğlu ise günde ortalama 7 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılandığını söyledi.

 

Yamanoğlu açıklamasının devamında; “Elektrik üretim tesisi sayesinde binlerce evin elektriği çöpten karşılanıyor. 2018 yılında kurulan tesiste her gün 250 ton çöp bertaraf ediliyor. Bu çöpler ise elektrik enerjisine dönüştürülüyor” diyerek bu işlem sayesinde hem çevre kirliliğinin en aza indirildiğini hem de kentin ekonomisine katkı sağlandığını ifade etti.

 

Gezinin devamında öğrenciler, Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yapılan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni gezerek tesis sorumlusu Kimya Mühendisi Nisa Pınar Baysal ve Makine Mühendisi Adem Yüksel Biçicioğlu tarafından tesisin işleyişi hakkında bilgi edindiler. Baysal, “Düzenli depolama sahasındaki çöplerden sızan çöp sızıntı suyu tesisimize girerek membran biyoreaktör prosesi etkin olan ultrafiltrasyon ve nanofiltrasyon ünitelerinden geçerek arıtılmaktadır. Deşarj kriterlerine uygun hale getirilen çıkış suyu dereye deşarj edilmektedir” dedi.


 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum