Tarıma dayalı OSB, ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayacak;

Tarıma dayalı OSB, ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Devrekani Tarıma Dayalı, İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi İstişare Toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Güray Koçak Toplantı salonu'nda yapıldı....

 Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunması sonrasında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görevli Neriman Delge sunumunda yapılan  toplantıya Devrekani Kaymakamı Ahmet Coşkun, Devrekani Belediye Başkanı  Engin Altıkulaç, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Ütopya Müşavirlik Firması Hüseyin Aliosmanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yrd. Nida Sinsi, Kastamonu Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bayram Pehlivan, Kastamonu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK)İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Kastamonu Veterinerler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Veteriner Hekim Fazlı Deligözoğlu  başta olmak üzere diğüer davetliler katıldı.

TANRIKULU: "ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ YATIRIMLARINDAN"

İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu yaptığı açılış konuşmasında, "Ben göreve başlayalı 3 ay oldu. 3 aylık süreçte gerçekten de çok güzel gelişmelerden bir tanesi bence en büyük gelişmelerden bir tanesi; ihtisas organize sanayi bölgesiyle tanışmamız oldu. Bölgenin, ilin ve hatta ülkemizin en önemli yatırımlarından bir tanesi olacağı aşikar. İnşallah, 2-3 ay sonrasındaki temel atmayla birlikte de bu büyük yatırımı ilimizde başlamış olacağız"dedi.

ALTIKULAÇ: "DEVREKÂNİ'NİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK"

Devrekasni belediye Başkanı Engin Altıkulaç'da yaptığı konuşmasında, "Yaklaşık 4 yıl önce Devrekani ilçesinde kurulması planlanan Organize Hayvancılık Bölgesi'nde çalışmalar başlamıştı. Çok şükür, şu aşamada proje ihalelerini yaptık. Yakın bir zamanda  proje ihalelerinin onaylanmasının akabinde, bölgede yapım işine inşallah başlayacağız.

Yoğun bir şekilde süreci takip ettik ki;  organize hayvancılık bölgeleri için dört yıl gibi sürede bu aşamaya getirebildik. Bazı şeyler ben söylemeden geçemeyeceğim, bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesinde, bu sürecin başlangıcında katkısı olan çok değerli arkadaşlarım var, o arkadaşlarıma da ilçem adına şükranlarımı arz ediyorum.

Yılbaşı itibariyle yatırım programına alındı. Ülkemizde şuana kadar onaylanmış 30 adet Tarıma Dayalı İhtisas bölge var. 19 tanesi hayvancılıkla alakalı. 2018 yılında kuruluşuna başladık. bin 290 dekar alanda yapılaşma sürecek.

Bir önceki istişare toplantısında bölgede en verimli nasıl bir yapılanma olabilir diye sektör önderi, il genelinde bize yol gösterebilecek katılımlarla istişare edildi. Hayvancılıkta ve tarımda, baştan yapılacak küçük bir hatanın telafisi, kısa zamanda kendisini göstermiyor.

Toprağa bir tohum atıyorsunuz, iyi tohum veya kötü tohum,  neredeyse bir sene sonra görebiliyorsunuz. Bizim faaliyete geçirmeye çalıştığımız organize hayvancılık bölgesi de böyle. Yarın gerek üst yapı gerek genel yerleşim planında gerekse de diğer yapılaşma alanlarında bir yanlış yapıldığı zaman bedeli büyük olur düşüncesiyle istişare halinde ilerlemeye çalışıyoruz.

Proje ihalesini,  Sakarya'da faaliyet gösteren Ütopya şirketimiz aldı. Bu 1,5 aylık zaman zarfı içerisinde bu projeyi de çok sahiplendiklerini gördüm. İyi bir aşamaya kısa bir zamanda geldik.  88 veya 87 civarında işletmemiz olacak. 100, 250 ile 500 ve üzeri başlık işletmeler şeklinde planladık. Bunun yanında; daha önceden Devrekani ilçemizde kurulan iki tane büyük işletmemiz vardı. Gökkale ve Sanfa Tarım işletmeleri; onlar bizim bölgemizde hayvancılığa lokomotif oldular. Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde TDİ OSB konusunda; o bölgede yapılacak işletmelerin lokomotif görevini üstleneceklerini duyumunu aldık. Bu da bizi çok fazla sevindirdi.

Bizim OSB'yle  alakalı yatırımları şekillendirirken; Dünya'nın ve Türkiye'nin değişen koşullarını da göz önüne alarak hareket ediyoruz. İşletmeler kurulurken, yenilenebilir enerji  kaynaklarını da aktif hale getireceğiz.  Çatılarda Güneş Enerji panellerinin kullanılmasını mutlaka gündeme getireceğiz.

Dünya'yı bekleyen üç tane problem var. Gıda, Enerji ve Su sıkıntısı. Bizler, su sıkıntısıyla alakalı da bir adım atmak istiyoruz.  Orada oluşturulacak yağmur suyu kanallarıyla eğer yapabilirsek, su hasadını da yapmak istiyoruz.

Bölgemizdeki çiftçinin de çok büyük menfaatinde olacak. Gerek arazinin değerlenmesi, gerek üretilen ürünün pazar bulması anlamında bölgeye çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Hiç bir zaman sadece Devrekani özelinde gerçekleşecek bir proje olarak görmüyoruz. Şuan bu toplumun içerisinde Kastamonu'nun 19 ilçe tarım müdürü ve ziraat odası başkanları var. Hep beraber istişare edelim de doğruyu bulalım da Kastamonu'nun tamamına hitap eden bir bölge olsun istiyoruz.

Bakanlıkla ve daire başkanlığıyla sürekli irtibat halindeyiz; bize söylenen;  Ağustos ayı gibi yapım ihalesinin bitirilip, yer tesliminin yapılacağı yönünde bir temayül var. İhaleye çıkılabilmesi için gerekli nakit ücret de Tarım Bakanlığı'nda bloke edilmiş durumda, bununla alakalı da bir problemimiz yok.

Sadece hayvancılıkla ilgili işletmeler değil, sektörel anlamda da sanayi kuruluşları da bölgede yer alacak. Biyogaz tesisimiz  olacak ki; ülkede kurulan 19 tane hayvancılıkla alakalı OSB'nin neredeyse tamamında var.

Ful kapasiteyle çalışılması durumunda Devrekani ilçesinin  elektrik ihtiyacının tamamını  Biyogaz yöntemiyle elde edeceğiz" ifadelerini kullnadı.

 

COŞKUN: "50 YIL SONRAKİ İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK"

Son konuşmayı yapan Devrekani Kaymakamı Ahmet Coşkun ise, "Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas OSB, hız kesmeden yoluna devam ediyor. Bugün burada istişare toplantısında bir araya geldik. Genel hatlarıyla genel yerleşim planlarımız  hazırlanmış, taslak planlarımız genel hatlarıyla belirlendi. Bugünkü toplantıda da son halini vermeye çalışacağız.  İnşallah, ilçemiz ve ilimiz adına güzel bir proje; bundan 50 yıl sonrasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde proje olacak" dedi.

ALİSOMANOĞLU: "HİÇ BU KADAR HEYECANLANLA KARŞILAŞMADIK"

Yapılan konuşmaların ardından ÜTOPYA Mühendislik Yetkilisi Hüseyin Alisomanoğlu da Devrekani Tarıma Dayalı, İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi hakkında yaptığı sunumlu açıklaması ile katılımcıları bilgilendirdi.

Aliosmanoğlu yaptığı konuşmasında şunları söyledi, "Yaklaşık 20 yıldır organize sanayi konularında ihtisaslasmış bir firma oldukları bilgisini vererek; "Biz çokça sayıda organize sanayi bölgesinin kuruluşuna tanıklık ettik. Devamında proje hizmetleri sunduk. Ben burada şunu söylemek istiyorum, Başkanımızın da söylediği gibi 45 gün oldu biz sözleşme yapalı. Ben bu konuyla ilgili  altıncı defa Kastamonu'ya geliyorum. Çalıştığımız hiçbir ilde bu kadar yaygın, bu kadar herkesin benimsediği, sahip çıktığı bir heyecanla karşılaşmadık. Bundan dolayı ben hem yönetim kurulumuzu hem bu konuda  bugüne kadar emeği geçen herkese emeğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu tür organize sanayi bölgeleri bırakın ilçeleri, bırakın illeri, ülkemizin kaderini değiştirecek projelerdir. Bugüne kadar kurulmuş 30'a yakın organize sanayi bölgesi var ama inanın sayısı çok daha fazla artacak ve artması gerektiğini düşünüyorum. Sunumumu şu şekilde planladım.  Öncelikle araziyi tanıyalım hem sizlerin gözüyle de araziyi görelim istiyorum. Üzerinde biz alternatif 5 tane plan çalıştık. Arazimiz topoğrafya anlamında çok kolay bir arazi değil eğer sahaya girenler varsa. Biz farklı varyasyonlar çalıştık ve 5 tane plan çalıştık üzerinde. En son bugüne kadar yaptığımız planlardan ortaya çıkmış olan tecrübemizi aktaracak ve Bakanlığımızın da uygun görmüş olduğu bir plan üzerinde fikir birliğine vardık. Toplantımızı amacı istişare, sizlerin görüşleri, katkıları bizler için önemli. Evet, biz belki bu işi teknik olarak biliyoruz ve planlama ile proje anlamında bu hizmetleri verebiliyoruz ama bu işi pratikte daha fazla uygulayabildiğimiz için sizin vereceğiniz katkılar ve destekler daha önemlidir"





Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum