Galip Hocayla üç yıl;

Galip Hocayla üç yıl

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun göreve gelişinden bu yana üç yıl geçerken; Kastamonu'da her zaman en fazla tartışılan kurum olan Kastamonu Belediyesi'nin üç yıllık sürecini sizler için derledik....

Pandemi ve sel afeti başta olmak üzere sıkıntılı bir dönemde Belediye Başkanlığı görevi yapan Galip Vidinlioğlu, bir taraftan bütçeye karşı mücadele verirken, diğer taraftan da halkın memnuniyeti için çabalasa da zaman zaman eleştiri oklarının hedefi oldu.

2019 yılının Mart ayında Belediye'nin bütçesinin yüzde 40'ının harcandığı bir belediyeyi devralan Galip Vidinlioğlu; bütçe noktasında ciddi sıkıntılar yaşasa da; bakanlıklarla kurduğu iyi ilişkiler sayesinde gerek kredi kullanımı gerek yatırım gerekse de hibe noktasında başarılı adımlar attı.

NASIL BAŞKAN OLDU?

Önceki dönem Belediye Başkanı Tahsin Babaş'la kıyasıya bir mücadeleye giren MHP Belediye Başkan Adayı Galip Vidinlioğlu,  MHP İl Başkanı Yüksel Aydın'la yakaladıkları rüzgara MHP Teşkilatlarını bütünleştirerek arttırdı ve tüm teşkilatın birlik olduğu seçim mesaisini yüzde 49,55 oy alarak tamamladı.

Kastamonu'da oy kullanan her iki seçmenden birinin oyunu alarak ciddi bir başarı elde eden ve 1 Nisan sabahına Belediye Başkanı olarak uyanan Galip Vidinlioğlu, üç yıldır görevine devam ediyor.

NELERİ VAAT ETMİŞTİ?

Galip Vidinlioğlu, 31 Mart 2019 öncesinde hazırladığı seçim kampanyasında   Huzurlu Kent Kastamonu, Modern Kent Kastamonu, Sosyal Kent Kastamonu, Üreten Kent Kastamonu, Kültürel Kent Kastamonu, Fırsat Kenti Kastamonu, Çevreci Kent Kastamonu ve Teknik Kent Kastamonu’dur. Bu başlıklar altında Kent Master Planı, Tarihsel Dönüşüm Master Planı, Kentsel Dönüşüm Master Planı ve Turizm Master Planı başlıkları altında vaatlerini sıralamıştı.

 

Toklu Tepe'deki alan için Toklu Tepe Kule ve Mesire Alanı projesiyle heyecan uyandıran Vidinlioğlu, Kuzeykent Kent Park, Kongre Kültür Merkezi, Vatan Park, Şerife Bacı Aile ve Toplum Yaşam Merkezi, Şelale Kafe, Kuzeykent Gençlik Merkezi, Yaşam Kompleksi, Modern Kent Müzesi, Mahalle Konakları, Aşevi, Oyuncak Kütüphanesi, Ücretsiz Wi-Fi noktaları, Kastamonu Belediyesi Mesleki Eğitim Merkez,  İstiklal Müzesi, Eğitim Konakları, Kent Kütüphanesi, Spor Kompleksi, Kastamonuspor Futbol Kamp Alanları, Tek tip tabela uygulaması, Modern Kurban Kesim Tesisi, KASTABİS, bisiklet yolları gibi çok sayıda vaatle halkın karşısına çıkmıştı.

 

NEYİ YAPAMADI?

Geride kalan üç yıllık süreç içerisinde ise,  Kongre Kültür Merkez, Şerife Bacı Aile ve Toplum Yaşam Merkezi, Modern Kent Müzesi, Aşevi,  İstiklal Müzesi, tek tip tabela uygulaması, kamp alanları, KASTABİS, bisiklet yolları, spor kompleksi gibi bir çok projesi de seçimin ardından henüz gerçekleşmeyen projeler arasında yer aldı.

Toklu Tepe Seyir Kulesi ve Mesire Alanı için ise projelerin hazırlandığı öğrenilirken, projenin bu dönem içerisinde tamamlanması bekleniyor.

'Ben verdiğim her sözü tuttum' ifadelerini sık sık kullanan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun, önümüzdeki iki yıllık süreçte bu projelerden hangilerini hayata geçireceği merak konusu olurken; vaatlerin katalogda kalıp kalmayacağını hep birlikte göreceğiz.

GES PROJESİ NE OLDU?

Kastamonu Belediyesi proje ekipleri tarafından hazırlanan ve TEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne sunulan GES Projesinin onaylandığı açıklanmıştı. Gerçekleşmesi durumunda belediyenin elektrik giderinde yüzde 30'luk tasarruf sağlayacak proje rafa kalkmış gibi görünüyor.

Belediyeden alınan bilgiye göre ise daha önce 'Onaylandığı' açıklanan projenin alanı genişletilerek yeniden başvuru yapılacağı öğrenildi. 

TELEFERİK MUAMMA

31 Mart seçimleri öncesinde yapımı neredeyse tamamlanan Teleferik Sistemi için referanduma gideceğini vaat eden fakat başkan seçildikten sonra yaptığı araştırmalar neticesinde durumun hukuki olarak mümkün olmadığını açıklayan Başkan Vidinlioğlu, Teleferik Projesinin Kastamonu'nun iki yakasına saplanmış hançer olduğunu söylemişti. Geride kalan üç yıllık süreçte konuyla alakalı bir sonuca varılamazken,  şehirdeki teleferik direkleri de şehrin görünümüne ciddi zarar veriyor.  Firmayla Belediye arasında yaşanan durumlardan sonra da durum hukuki boyutta ele alınıyor.

 

PARK YASAĞINA GERİ ADIM

 Kastamonu Belediye Başkanlığı,  Haziran 2019'da ana cadde üzerine yapılan parklar nedeniyle trafikte yaşanan aksamaları gidermek amacıyla düğmeye basmıştı. Bu doğrultuda Cevizli Park ile Gazipaşa İlkokulu önüne kadar olan alanda her iki taraflı anayol üzeri parklanmalar yasaklanırken, uygulamanın ömrü ise kısa sürdü. Bir süre Zabıta Ekipleri tarafından organize edilen uygulama daha sonra ise pratiğe dökülmedi ve Kastamonu'da özellikle iş giriş ve çıkış saatlerindeki trafik yoğunluğu hala çözülemedi.

NEYİ BAŞARDI?

Zor bir süreçte göreve gelen ve daha görevinde ilk yılını tamamlamadan Pandemiyle karşı karşıya kalan Kastamonu Belediyesi, Yaklaşık 7 milyon TL’nin üzerine bir bütçeyi pandemi ile mücadele için ayırdı.

Pandemi sürecinde hijyen ve dezenfektan noktasında ciddi özveri gösteren Kastamonu Belediyesi;  Galip Vidinlioğlu'nun seçim katalogunda yer alan  Mahalle Konakları projesinde ilk adımı atarken, Oyuncak Kütüphanesi ve Çocuk Bakımevi projesini de Kastamonu Entegre'nin destekleriyle hizmete açtı. Diğer taraftan Yaşlı Bakım Merkezi'ni de hayırsever desteğiyle hizmete açmayı planlıyor.

KENT KART MİLAT OLDU

Türkiye'nin bir çok ilinde uygulanan fakat Kastamonu'da ise 2021 yılının sonu itibariyle hizmete giren Kent Kart uygulaması, hem şoförler için hem de Kastamonu halkı için büyük bir kolaylık sağladı.

KASMEK FARK YARATTI

Diğer taraftan şehrin farklı noktalarında Ücretsiz Wİ-Fİ noktaları oluşturulurken,  Kastamonu Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi de, en çok ilgi duyulan ve takdir edilen projeler arasında yer aldı. Özellikle yakın zamanda gerçekleştirilen Yeşilcam Konseri, Kastamonululardan tam not alırken, Başkan Vidinlioğlu da konserin en kısa sürede tekrarlanacağını söylemişti.

Kastamonudoğal.com'la yöresel ürünlerimizin dışa açılması noktasında ciddi bir adım atan Kastamonu Belediyesi; Sosyal Belediyecilik anlamında da hali hazırda devam etmese de 'Yeni Doğan Bebek Bakım Setleri' projesiyle de son elde ettiğimiz verilere göre 569 aileye destek oldu.

400 MİLYON TL'LİK KATKI

Bakanlıklarla ortak yürütülen proje kapsamında ise  Atık Su Arıtma Tesisi, Millet Bahçesi, dere ıslah çalışması, sokak sağlıklaştırma, kentsel dönüşüm ve başka devam eden diğer projeleri kapsayan; şehre yaklaşık 400 milyon TL’lik katkı yapıldı.

 

ENVANTERE EKLEMELER

Bu  süreçte Belediyeler Birliği'nden 220 bin TL değerindeki Vidanjör hibesi  alan Kastamonu Belediyesi; envanterine Binicili Yer Yıkama Aracı, Yer Yıkama Makinesi, Su Tankı, Cenaze Aracı, finişer ve otobüs gibi toplamda 18 adet araç ve iş makinesi alımı yapıldı ve toplamda hizmet araç sayısı 151 olurken,  iş makinesi sayısı da 22 oldu.

ATALIK TOHUM

Kastamonu Belediyesi'nin sosyal projeleri kapsamında vatandaşlara dağıttığı atalık tohumlar da ilgi gördü. Binlerce fidan Kastamonuluların balkon ve bahçelerini süslerken, bu projeyle birlikte de organik ürünlerin elde edilmesi hedefleniyor. İki yılda yaklaşık 100  bin atalık tohum vatandaşlarla buluşurken, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne yapılan teknolojik yatırımlar sayesinde de bu yıl 100 bin atalık tohum daha üretilmesi ve dağıtılması bekleniyor.

ATIK SU ARITMA YAKINDA...

Kentsel Dönüşüm Projeleri ve Kuzeykent Mahallesi'ndeki Millet Bahçesi'nin yapımı noktasında da öncüler arasında yer alan Kastamonu Belediyes'nin en önemli projeleri arasında da Atıksu Arıtma Tesisi yer alıyor.  Avrupa Birliği'nin yüzde 85'ini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yüzde 6 finansmanını sağladığı proje kapsamında Kastamonu Belediyesi de yüzde 9'luk bir finansman üstleniyor. Dev projenin ise kısa süre içerisinde resmen hizmete girmesi bekleniyor.

YERİN ALTINA YATIRIM

Kastamonu'da uzun yıllardır aynı alt yapının kullanılmasından dolayı özellikle son yıllarda yaşanan su kesintileri can sıkarken; Kastamonu Belediyesi de bir taraftan alt yapıyı geliştirmek için çaba gösteriyor ve diğer taraftan da meydana gelen arızaların en kısa süre içerisinde düzenlenmesi için mücadele veriyor.

TOSYA YOLU RAHATLADI

Alt yapıya yaklaşık 25 milyon liralık bir yatırım yapan Kastamonu Belediyesi, özellikle Budamış Mahallesi'ni adeta baştan yaratıyor. Diğer taraftan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Tosya Yolu'nda düzensiz imarlaşmadan kaynaklanan alt yapı sıkıntıları sebebiyle de bölge halkı mağduriyet yaşarken,  30 milyon TL'lik bir kaynakla bir kısım alt yapısının tamamlandığı bölgenin Kuzey bölgesi ise henüz yatırım kapsamına alınmadı.

DÖRT BAŞKAN YARDIMCISI GİTTİ

Geride kalan üç yıllık süreçte; üç Belediye Başkan Yardımcısı da görevinden istifa etmişti.  Başkan Vidinlioğlu'nun yönetimindeki Belediye'de Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenen Necdet Karahsanoğlu, Nuray Çolak, İsmail Hakkı Özcebeci görevlerinden istifa ederken, Serkan Bahçacıoğlu ise görevden alınmıştı.

 

SONRADAN GELEN FATURALAR CAN YAKTI

Başkan Vidinlioğlu, Nisan 2019'da yaptığı basın açıklamasında Kastamonu Belediyesi'nin borcunun toplamda 78 milyon 490 bin TL olarak açıklamıştı. Ekim 2020'de düzenlediği 18 aylık faaliyet raporunda ise belediyeye sonradan gelen faturalarla birlikte kısa borcun 89 milyon TL'ye  uzun vadeli borcun ise 55 milyon TL'ye yükseldiğini belirten Vidinlioğlu, Aralık 2021'de ise bu borcun 140-145 milyon liralara yükseldiğini ve ödemelerin ardından da yaklaşık 110 milyon TL borç kaldığını belirtmişti.

Diğer taraftan Mart 2022 itibariyle de Kastamonu Belediyesi yetkililerinden talep ettiğimiz güncel borç miktarına ulaşamadığımız için Başkan Vidinlioğlu'nun konuyla ilgili olarak Aralık 2022'de yaptığı açıklamaları referans gösteriyoruz''

NİSAN 2019: ''78 MİLYON 490 BİN TL BORÇLA DEVRALDIK'

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, göreve gelir gelmez Nisan 2019'da düzenlediği basın toplantısında  önceki dönemden 62 milyon 167 bin TL kısa vadeli borç ve 16 milyon 323 bin TL uzun vadeli borç olmak üzere toplam 78 milyon 490 bin 859 TL borçla belediyeyi devraldıklarını söylemiş ve bu borcun 5 milyon 234 bin 659 TL’si kısa vadeli ve 13 milyon 459 bin 246 TL’si de uzun vadeli olmak üzere toplam 18 milyon 693 bin 905 TL banka kredi borçları, 32 milyon 835 bin 83 TL’si esnafa olan borçlar, 3 milyon 506 bin 442 TL’si yüklenicilerden alınan nakit geçici ve kesin teminatlar, 5 milyon 809 bin 359 TL’si çeşitli emanetler, 10 milyon 744 bin 463 TL’si vergi borçları, 1 milyon 529 bin 111 TL’si sigorta primi borçları, 2 milyon 46 bin 906 TL’si diğer kamu idarelerine olan borçlar, 2 milyon 864 bin 581 TL’si uzun vadeli taksitlendirilmiş vergi borçları olduğunu ifade etmişti.

89 MİLYON KISA VADELİ, 55 MİLYON TL UZUN VADELİ 

Ekim 2020'de düzenlediği basın toplantısında ise ''İlk etapta tespit edilen kısa vadeli borcumuzun 62 milyon TL olduğunu ancak geçmiş döneme ait faturaların da gelmeye devam ettiğini söylemiştik.  Bu kapsamda 2019 yılını 89 milyon TL kısa vadede ödenmesi gereken borç miktarıyla kapattık. Acil ödenmesi gereken 42 milyon TL’lik tutarın 18 milyon 500 bin TL’sini ödedik. 2019 sonu itibariyle 89 milyon TL olan kısa vadede ödenmesi gereken borcumuzu 67 milyon TL’ye indirdik. 2019 yılsonu itibariyle 39 milyon TL olan uzun vadeli borcumuz ise Ağustos sonu itibariyle 55 milyon TL’dir.''

ARALIK 2021: '140-145 MİLYON TL BORÇ VARDI'

Diğer taraftan da  Aralık 2021'de düzenlediği '32 Aylık Hizmet Süreci'ni değerlendirdiği basın toplantısında ise; ''2019 yılı içinde yine 89 milyon kısa vadede bir borç yükü ile belediyeyi aldık ve totalde de yaklaşık 140-145 milyon TL olan bir borç vardı. Bu kadar güçlükle karşılaşmamıza rağmen 32 ayın sonunda öz kaynaktan yaklaşık 183 milyon liralık yatırım harcaması yaptık.  totalde telaffuz ettiğim 140-145 milyon TL’lik borcu yaklaşık 110-111 milyon TL’ye kadar çektik'' ifadelerine yer vermişti.

 

 

 

 

GALİP HOCANIN BAŞKANLIK SERÜVENİ

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde bir dönemlik aranın ardından Milliyetçi Hareket Partisi'nin belediyeyi tekrar kazanmasında büyük rol oynayan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, seçim sürecinde ekibiyle birlikte yaptığı mesainin meyvesini Nisan ayına başkan olarak girmesiyle alırken; geride kalan süreç içerisinde ise Kastamonu Belediyesi, her dönemde olduğu gibi bir çok tartışmanın odağı oldu.

Sosyal ve Kültürel Faaliyetlerde ciddi adımlar atan ve belediyenin müdürlüklerinin kurumsallaşması noktasında da inisiyatif kullanan Galip Vidinlioğlu,  geride kalan üç yıllık süreçte bir çok projede iz bırakırken; seçim öncesinde vaat ettiği projelerin bir kısmını ise henüz gerçekleştiremedi veya kamuoyu bilgilendirmesi noktasında yetersiz kaldı.

Son faaliyet raporu değerlendirmesinde 'İki Büyük Proje'den bahseden fakat projeler hakkında henüz net bir bilgi vermeyen Vidinlioğlu'nun önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte göreceğiz. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum