Kadın çiftçi eğitimcileri; mesafe tanımıyor!
Tosya İlçesi Ortalıca köyünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personeli Ziraat Mühendisi Ömür Onur, Sosyolog Aysu Köserecep; Tosya İlçesi teknik personeli Ziraat Mühendisi Ümit Deniz; Tosya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde görevli personel Psikolog Neslihan Taşcıoğlu'nun katılımıyla kadın çiftçi eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi....
Eğitimde Sosyolog Köserecep; aile içi iletişim ve erken çocukluk döneminde ailede verilen eğitimin önemi; iletişimi tahrip eden, ortadan kaldıran iletişim engelleri ve bunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri; kırsal alanda dezavantajlı grup içerisinde yer alan kadın ve çocukların toplum içerisindeki sosyo- kültürel durumları; cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramları arasındaki farklar; toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyetçilik bunun kadı girişimciliği üzerindeki etkileri; kırsal alanda erken çocukluk eğitimin önemi ve çocuklarımızla iletişime geçerken dikkat etmemiz gereken noktalar ve empati kavramının iletişimde önemi hakkında bilgiler verdi.
Köserecep sunumunda " Bireylerin ilk deneyimlerini kazandıkları, ilk tutum ve davranışlarının belirlendiği ortam aile ortamıdır. Çocuğa yöneltilen ve ona karşı takınılan davranış çocuğun tüm yaşamı ve kişiliği üzerinde etkili olmaktadır. Bu durum toplumun geleceği için 'sevgi, saygı ve güvene dayalı sağlıklı aile içi iletişimin' ne denli önemli olduğunu göstermektedir." dedi.
TAŞCIOĞLU: ''ŞİDDET, SADECE ONA MARUZ KALANI İLGİLENDİRMEZ''
Tosya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde Görevli Psikolog Neslihan Taşcıoğlu ise; şiddet kavramı, şiddetin türleri ile birey ve toplum üzerindeki etkileri ile şiddete maruz kalındığında ya da kalınma ihtimali olan durumlarda hangi kurum ve kuruluşlara başvurulabileceği konularında sunumlar gerçekleştirdi.
Psikolog Taşcıoğlu, sunumunda "Şiddet sadece kırsal kesimde ya da eğitim düzeyi düşük toplumlarda fiziksel olarak yaşanan bir olay değildir. Araştırmalar bize şiddetin toplumun her kesiminde farklı şekillerde görüldüğünü göstermektedir. Şiddet sadece ona maruz kalanı ilgilendirmez ve etkilemez. Şiddet sebep ve sonuçları itibariyle tüm toplumu ilgilendiren bir olaydır. Bu nedenle toplumsal mücadele gerektirmektedir'' ifadelerine yer verdi.
ONUR: ''KOOPERATİFLER KURULMALI''
Ziraat Mühendisi Ömür Onur da, toplantıda çiftçilerimize, kooperatifçilik kavramı Ülkemizde kooperatiflerin durumu, kooperatiflerde kadınların konumu, kadın kooperatifçiliğin önemi ve Ülkemizde yer alan kadın kooperatiflerinin başarı örnekleri, kadınların üretimdeki yerleri ve bu konudaki farkındalık düzeyleri hakkında bilgiler verdi.
Onur, konuşmasında "Kadın dünyanın en üretken varlığı. Evlat yetiştiren, evde her işe koşturan; bağ, bahçe yapan; hayvanların bakımı ile ilgilenen kadınlar kendi değerlerinin farkında olmalı. Kadınlar bir araya gelmeli, kooperatifler kurulmalı, tek bir güç olarak kadının emeğini değerlendirebilmelidir. Unutulmamalıdır ki birlikten kuvvet doğar'' diye kaydetti.
Kadın çiftçilerin yönelttiği soruların cevaplanması ve deneyimlerinin dinlenmesinin ardından işletme ziyaretleri yapılarak toplantı sonlandırıldı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.