'Kastamonu, milli mücadelede kilit bir role sahip';

'Kastamonu, milli mücadelede kilit bir role sahip'

Kastamonu Barosu tarafından “İstiklal Savaşı’nda İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy”konulu panel Kastamonu Barosu Konferans Salonu’nda yapıldı....

Yönlendirici Av. Mertcan Karacan moderatörlüğündeki panele Tarihçi Yazar Sinan Meydan ve Türkiye Baro Birliği Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılar Mertcan Karacan’ın İstiklal Savaşı’nda İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy ile ilgili yönelttiği sorulara cevap verdi.

 

ÖZBEK:  ''AKİF'E ÇOK BÜYÜK BİR HAKSIZLIKTIR''

Av. Hüseyin Özbek yaptığı konuşmasında, “Belli bir kesimin Mehmet Akif Ersoy’u resmederken gerici tutucu Cumhuriyetle bağdaşmayan doku uyuşmazlığı olan bir karakter olarak resmetmesi böyle tanımlaması Mehmet Akif Ersoy’u çok büyük bir haksızlıktır. Diğer taraftan da böyle bir bayrak yapılması ve cumhuriyet karşıtlığı ne kadar yanlışsa bu şekilde tanımlamak da o kadar yanlış ve haksızlıktır. Mehmet Akif Ersoy, yerlidir, millidir, organiktir. Mehmet Akif Ersoy, bu toplumun, bu kültürün, bu milletin insanıdır.

''KASTAMONU'DA İKİ AY KALIYOR''

Mehmet Akif, İslam dünyasının dayanışmasını çok önemsiyor ama Mehmet Akif Ersoy bir Türk. Aidiyet duygusu bu. Mehmet Akif Ersoy Kastamonu’da iki aylık süre içinde Nasrullah Camii’nde vaaz verirken Milli Mücadele’nin çok kritik bir döneminde, İstanbul’un kışkırttığı isyanlarla böyle bir dönemde milletin maneviyatını yükseltmek direnme azmini yükseltmek için Kastamonu’da iki ay kalıyor. Kastamonu dışında Ankara’da, Balıkesir’de başka yerlerde de vaazlar veriyor, konferanslar veriyor. Mehmet Akif Ersoy milleti işgalci yunan ordusuna karşı İngiliz emperyalizmine karşı, direnişe çağırırken imam cübbesi giyinmiş, sarık giyinmiş bir alçak da Ayasofya Camii’nden milleti İngilizlere teslimiyete çağırıyor. Hâlbuki bir din adamından beklenen Allah’ın ipine sarılmaktır ya da milletin çıkarlarını savunmaktır. Ancak bu alçak İngiliz idaresine kıyakçılık yapıyor. Edirne Müftüsü Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camii’nde Yunan Başbakanının yaş gününü kutluyor ve oradan hürmetlerini bildiriyor. Bursa müftüsü olan Ömer Fevzi diye bir alçak var. Eskişehir den moral vermek için gelen Yunan Kralı Konstantin’e Bursa’dan telgraf çekiyor: “Eskişehir’i, Anadolu’yu şereflendirdiğiniz için  teşekkür ederim, Allah size uzun ömür versin, emrinizdeyim’ diyor. İşte Mehmet Akif Ersoy’un kıymeti, değeri burada anlaşılıyor. Mehmet Akif Ersoy için başka ölçütler gerekmez.”

MEYDAN: ''ÇOK ÖZEL BİR DUYGU''

Tarihçi Yazar Sinan Meydan’da yaptığı konuşmasında, “İstiklalin şehrinde İstiklal şairini konuşmak çok özel bir duygu benim için. Beni heyecanlandıran bazı şehirler var mesleğim icabı. Milli Mücadele tarihini yazıyorum anlatıyorum yıllardır Atatürk’ümüzü yazıyorum anlatıyorum. Belli şehirlere gittiğim zaman heyecanlanıyorum. Kendi kentime gittiğimde her zaman heyecan duymuşumdur ama hakikaten onun ötesinde belli şehirler belki bu ülkenin vatandaşı olmaktan belki o mesleğin hassasiyetten heyecanlandırır beni. Bunlardan bir tanesi İzmir’dir,  biri Ankara’dır, biri Gaziantep’tir, biri Kahramanmaraş’tır, Adana’dır, bu şehirler içinde Kastamonu’nun çok özel bir yeri var. Yani yakın dönem Türk tarihini inceleyip de şu Kastamonu’nun o tarihsel süreçteki rolüne bakıp, içi cız etmeyen bu kentin bu ülkeye kazandırdıklarıyla hakikaten olağanüstü bir yere sahip olduğunu görmeyen bir tarihçi ben rastlamadım, duymadım. Yakın dönem Türk tarihini incelediğiniz de Kastamonu karşınıza büyük ve kalın harflerle çıkıyor. 1915’ten bugüne verilen şehitlere bakın Bütün Türkiye’nin verdiği şehitlere bakın, Kastamonu’nun verdiği şehitlere bakın…

''KASTAMONU, MİLLİ MÜCADELEDE KİLİT BİR ROLE SAHİP''

Milli Mücadele’nin kilometre taşlarına bakın. Atatürk’ün samsuna çıktıktan sonra Milli Mücadeleyi örgütlerken, attığı adımlara bakın. O adımların içinde genelgelerin yapıldığı yerler var, kongrelerin yapıldığı yerler var meclisin açıldığı yerler var, cepheler var… Ama İnebolu ile Kastamonu arasındaki güzergâh İstiklal Yolu bütün bu mücadele içinde kilit bir role sahip. O istiklal yolu sayesinde Ankara’daki Meclisi ayakta tutabildik, o istiklal yolu sayesinde her bakımdan cepheleri besleyebildik. Bu süreçte Kastamonuluların olağan üstü bir direniş gösterdiklerini kelimenin tam anlamıyla ellerini taşın altına koyduklarını görüyoruz. Düşünün 100 yıl önceki Anadolu kadın erkek ayrımı olmadan bunu tamamen sıfırlamış halde erkeğiyle yan yana Kastamonu kadını omuz vermiş milli mücadeleye. Yani gerçek anlamda bir kurtuluş destanının yaşandığı yerde ikamet ediyorsunuz. Bunun bilincindesiniz ama bunu çocuklarımıza anlatmamız aktarmamız gerekiyor. Bu önemli.

''AÇIKSÖZ GAZETESİ HALA MEVCUT''

Kastamonu bir geçiş güzergâhı ama onun ötesinde Kastamonu Milli Mücadele de Mehmet Akif’in de uğrak yerlerinden biri olmuş. Mehmet Akif’in buraya gelmesi ve Nasrullah Camii’nde yaptığı konuşma Açıksöz’de hem Sebilürreşad’ta hem Hâkimiyet-i Milliye’de yayınlandı. Bu konuşma Mustafa kemal paşanın, cephelerdeki komutanların isteğiyle çoğaltılarak cephelere dağıtıldı. O konuşmayı bugün analiz edeceğiz. Belki de o konuşmayı baştan sona okumayan çok insan vardır bu ülkede belki de değil, var. O konuşmayı analiz ettiğimiz kurtuluş savaşının ruhu da ortaya çıkıyor. Tabi Mehmet Akif ve Kastamonu bağlantısı üzerinden gideceğiz ama şunu da söylemek lazım. Sadece Nasrullah’a indirgememek lazım sadece o vaaza indirgemememiz lazım. Burada Açıksöz gazetesi mevcut, hala da açık. Açıksöz’ün, Milli Mücadele’ye verdiği destek var. Mehmet Akif’in bu süreçte oynadığı rol var. İstiklal Marşı’nın ilk yayınlandığı gazete. İstiklal marşı daha kabul edilmeden önce Açıksöz gazetesinde yayınlanıyor. Sesi gür bir şekilde çıkmaya devam ediyor. Düşünebiliyor musun İstiklal Yolu İstiklal Şairi İstiklal Marşı burada birleşiyor sacayağı gibi. Türk İstiklal Savaşı Türk Bağımsızlık savaşı bir anlamda bu sacayağının üstünde yükseliyor” diye konuştu.

Panel’de konuşmacılar İstiklal Savaşı’nda İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy hakkında yaptığı diğer açıklamaları ile sona erdi.




Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum