'Çiftçinin yaptığı fedakarlığı herkes yapmalı';

'Çiftçinin yaptığı fedakarlığı herkes yapmalı'

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, son dönemlerde artan gıda fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu....

Çiftçinin, tarlasını ekerek fedakarlık yaptığını fakat aracı ve satıcıların ise aynı özveriyi göstermediğine dikkat çeken Butur, 'Aracı da, satıcı da 'hep bana dememeli', çiftçimiz sezon boyunca tarlasını nakış nakış işleyerek bir ürün ortaya koyuyor ve bunu satarak geçimini sağlıyor. Aracılar, çiftçiden alırken en düşük fiyatı, üreticiye satarken de en yüksek fiyatı istiyor. Ne üreticiye ne tüketiciye acıyorlar. Çiftçilerin yaptığı fedakarlığı, herkes yapmalı'' dedi.

''ÇİFTÇİMİZ ÜRETMEKTEN VAZGEÇMEMELİ''

Son dönemlerde tarlayla raflar arasındaki fiyat farkının beş katına kadar ulaştığını söyleyen ve bu durumdan ciddi anlamda rahatsız olduklarını dile getiren Butur, ''Malum, Rusya- Ukrayna savaşı var. Biz de, orayla ticari ilişkiler içerisindeyiz, tarımı bağlayan meseleler de çok fazla. Sadece biz değil, tüm Dünya bu durumdan etkileniyor ama daha zorlu günlerde bile tarlasını ekmekten ve üretmekten vazgeçmeyen çiftçimiz, bu süreçte de tarlasını ekecek ve üretimi arttırarak,  bu durumlardan Türkiye'nin en az zararla çıkmasını sağlayacaktır'' dedi.

 

''BEREKETLİ GÜNLER YAŞAYACAĞIZ''

Tarım ve Orman Bakanlığı'na Vahit Kirişçi'nin atanmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Butur, ''Yeni bakanımız, muhakkak görevine başladığı günden bu yana analizini, raporunu yapıyordur. Çiftçimizin üretiminin artması ve maliyetlerin düşmesi noktasında da çalışmalar olacaktır. Gübre de ciddi bir indirim oldu, pancar fiyatlarında artış oldu. Devletimiz çiftçimizin, çiftçimiz de devletimizin yanında olacak. Umarım, mazot noktasında da çiftçinin yükünün azalacağı projelerle birlikte, 2022 yılında gördüğümüz kar yağışı kadar bereketli günleri yaşayacağız''  ifadelerine yer verdi.

 

Bir çok kalemde stokçuluk yapanlarla ilgili de açıklama yapan Butur, ''Artık kelimeler kıyafetsiz kalıyor. Kimsenin, ne üreticiyi ne de tüketiciyi zor durumda bırakmaya hakkı yok. Devletimiz, stokçulukla mücadele kapsamında da mücadele ediyor. Artık bu konuları konuşmamız bile gerekir ama görüyoruz ki; hala böyle şeyler yaşıyoruz'' diye kaydetti.

''ÜRETMEK KADAR SAHİP ÇIKMAK DA ÖNEMLİ''

Butur, çiftçilere son olarak şu uyarılarda bulundu; ''2022 yılının başında kar yağışıyla birlikte barajlarımız  da doldu. Kuraklıkla mücadele ettiğimiz şu yıllarda kar suyu, can suyu oldu. Fakat sadece suyun olması yetmez. Çiftçimizin de bilinçli olması lazım, mutlaka ekimden önce tarlaları tahlil yaptırmalılar ki, ne fazla ne eksik gübre atsınlar. Bu şekilde hem zaman hem de maddi tasarruf sağlamış olurlar. Diğer taraftan da üretmek kadar sahip çıkmak da zor. İklim şartları ortada. Daha önce de gördük ki, Kastamonu'da dolu, sel, şiddetli yağmur, fırtına gibi bir çok afette çiftçimiz zor durumda kaldı. Devletimiz elinden gelen desteği veriyor ama mutlaka, çiftçilerimiz de TARSİM sigortasını yaptırmalı'' dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum