Sadece beş kurumumuz erişilebilir!;

Sadece beş kurumumuz erişilebilir!

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü toplantı salonunda Erişilebilirlik Belgesi alan Kurumların katılımı ile tüm Türkiye 'de eş zamanlı yapılacak olan "Erişilebilirlik Logosu Tanıtım Töreni” dün yapıldı....

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ASPED sorumlusu Büşra Güldamlası  Erişilebilirlik Logosu hakkında yaptığı bilgilendirme konuşmasında şunları söyledi, “  Erişilebilirlik, herkesin istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Toplumsal yaşama dahil olabilmek için konutlardan başlayarak eğitimden, sağlık kuruluşlarına, iş yerlerine; açık ve yeşil alanlara, toplu taşıma araçlarına ulaşmak; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek, her türlü kaynaktan yayımlanan bilgiyi edinmek gerekir. Erişilebilirlik temel bir hak olmakla birlikte diğer hakların kullanılabilmesi için bir araç, bağımsız yaşamın temel şartıdır.Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme gereği illerde kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları tarafından düzenli olarak kamu kullanımına açık binalar, açık alan kullanımları ve toplu taşıma araçları denetlenmektedir.  Bu denetimler sonucunda ülkemizde engelli ve yaşlılar başta olmak üzere hareketliliğinde kısıtlılık yaşayan herkesin toplumsal hayata katılımında, onları engellemeyen, tam tersine kolaylaştıran yaşam koşulları sağlayan bina, açık alan, toplu taşıma sistemleri, hissedilebilir yüzey, asansörler, zemin kayganlığının ölçülmesi gibi ilgili her konuda erişilebilirlik standartlarını taşıyan kuruluşlar Erişilebilirlik Belgesine sahip olabilmektedir'' dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Erişilebilirlik Logosu belirlendiğini hatırlatan Güldamlası; ''Birleşmiş Milletler tarafından tasarlanan Erişilebilirlik Logosu’nun bu amaç için uygun olduğuna karar verilerek kullanım izni alındı. Erişilebilir uygulamaların görünürlüğünün artırılması amacıyla belirlenen logo, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazananlar tarafından tabela gibi görünür alanlarda, broşür, kartvizit gibi basılı materyaller ile tanıtım ve reklam malzemelerinde kullanılabilecek.Logodaki simetrik figür ve daire şekli küresel erişimi ve toplumu oluşturan bireyler arasındaki uyumu temsil etmektedir. Kolları açık insan figürü, farklı özelliklere sahip insanların tümünün kapsanmasını sembolize etmektedir. Logodaki kafa bilişsel düşünmeyi, dört mavi daire vücudun uç noktalarını, eller ve ayaklar hareketliliği ve kolların açık olması herkesi kapsayıcılığı anlatmaktadır'' ifadelerine yer verdi.

SAVAŞ: ''ŞİMDİLİK BEŞ KURUMDA ERİŞİLEBİLİRLİK LOGOSU VAR''

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş yaptığı konuşmasında, “Bugün (dün) burada erişilebilirlik logosu tanıtım programı için bir aradayız. Burada, Kastamonu için çok önemli kurumlarımız var; Sosyal Güvenlik Kurumu burada; yine Kastamonu Havalimanı, Kastamonu'da da dezavantajlı, engelli kesimlere hizmet veren üç tane bakım merkezimiz var, Bedensel Engellilere Hizmet veren bakım merkezimiz, zihinsel engellilere hizmet veren bakım merkezimiz; Ruhsal engellilere hizmet veren özel bakım merkezimiz burada. Hem engelli kardeşlerimize hizmet veriyorlar, hem de erişilebilir bina da hizmet veriyorlar. Bundan sonra binalar da logomuzu da kullanacak ve erişilebilir oldukları daha görünür olacaklar. Engellilere hizmet veren kuruluşların özellikle erişilebilir olması çok önemli. Diğer kurumların da erişilebilir olması çok önemli. Bizler, erişilebilir bir Kastamonu, erişilebilir bir Türkiye için buradayız. İnşallah, bundan sonra; devam eden erişilebilir belgesi almak için bize müracaat eden kurumlarımız da var. Bu sayıyı her geçen gün arttırarak devam ettireceği. Burada bulunan kurumlara; erişilebilirlik belgesi almaya hak kazanan çalışmaları yaptıkları için, hem de toplumumuza verdiği büyük hizmetler için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İl genelinde şuanda 5 kurumda erişilebilirlik bayrağı var. Bugün başladı. Bizim bir tane erişilebilirlik komisyonumuz var. Çok farklı kurumlardan, STK'lardan temsilcilerin olduğu, biraz daha bağımsız çalışan bir komisyonumuz var. Bu komisyon tarafından kuruluşlar denetlendi ve tüm eksikliklerini giderdikten sonra bu belgeyi almaya hak kazandılar. Bunun anlamı şudur; bu kurumda engelliler hiç kimsenin desteği olmadan hizmetlere erişebiliyorlar” dedi.

 

Erişebirlik izleme ve denetleme komisyonları tarafından yapılan denetlemeler sonucu “Erişebilirlik belgesi” almaya hak kazanan binalar, açık alan kullanımların ve toplu taşıma araçları erişebilirlik logosu kullanım hakkını elde ettiler. Bu kapsamda İl Müdürü Abdullah Savaş Erişebilirlik Belgesi almaya hak kazanan kurum ve kuruluşların yetkilileri olan Özel Kış Gülü Engelli Bakım Merkezi 1 adına İbrahim Alabeyoğlu, Özel Kış Gülü Engelli Bakım Merkezi 2 adına Doğaç Töre Dereköy, Özel Kış Gülü Engelli Bakım Merkezi 3 adına Sedat Dereköy, Tosya Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü adına Osman Nakuz, Kastamonu Havalimanı adına; Müdür Yardımcısı Mustafa Şabanoğlu’na “Erişebilirlik Logolu Bayrağı” verdi.



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum