Taksicilik tarihe mi karışacak?;

Taksicilik tarihe mi karışacak?

Akaryakıta üst üste gelen zamların ardından en zor duruma düşen kesimler arasında taksiciler de yer alıyor....

Kastamonu'da, taksiciliğin tarihe karışabileceğini belirten Önder Haydaroğlu, Kasım ayında taksi ücretlerine zam geldiğini hatırlatarak; “Sevincimiz kursağımızda kaldı” ifadeleriyle endişelerini dile getirdi.

Bir diğer taksici Ömer Haydaroğlu ise, taksimetre ayarı fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek; “Bu ayarı Kasım ayında 725 TL’ye yaptırdık. Şu an zam gelmiş olsa tekrar ayarlatsak 1000 liranın üzerine olacaktır, bu da çok yüksek bir meblağ” dedi.

HAYDAROĞLU; “TAKSİMETRE AYARI ÇOK PAHALI”

23 yıldır Kastamonu'da taksicilik yapan Önder Haydaroğlu, taksicilik sektörünün bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Şehir içinde taksimetreye göre, şehir dışında ise kilometreye göre yolcu taşıdıklarını belirten Haydaroğlu; “Bizim fiyat artışlarımız Kasım ayının başlarında oldu, fakat o zaman yakıt fiyatlarında artış yoktu. O zamanlar yakıt fiyatları 7 liraydı, şimdi ise 12 liralara kadar artış gösterdi. Yapılan fiyat artışının hiçbir manası kalmadı. Yakıtın 7 lira olduğu zamanlar indi bindi 15 liraydı. Şu an bu fiyat 20 lira oldu fakat bu sefer de yakıt fiyatlarına zam geldi. Sanayi Ticaret Bakanlığının yeniden fiyat güncellemesi yapmasını istiyoruz. Taksimetre ayarı çok pahalı. Bu ayarı Kasım ayında 725 TL’ye yaptırdık. Şu an zam gelmiş olsa tekrar ayarlatsak 1000 liranın üzerine olacaktır, bu da çok yüksek bir meblağ. Biz devletimize güvenmeye çalışıyoruz. Umarım gerekeni yaparlar da biz de mağduriyetten kurtulmuş oluruz” diye konuştu.

DİMİCİ; “SEVİNCİMİZ KURSAĞIMIZDA KALDI”

10 yıldır taksicilik yapan Aykut Dimici ise, taksicilerin durumlarının iç açıcı olmadığını söyleyerek; “Mazot fiyatları 11-12 arası gidip geliyor. Arabanın bakımı var, lastiği var, arızası var. Bu masrafları karşılayacak durumda değiliz. Normal araçlar trafik sigortasını 600-700 liraya yaptırırken, biz 3 bin 700 lira gibi yüksek fiyatlara yaptırıyoruz. Bunun sebebini bir türlü öğrenebilmiş değilim. 3 kuruş kazanıyoruz beş kuruş cebimizden çıkıyor. Birikim yapmayı bırakın, bu günü kurtarmaya bakıyoruz. Yarınımızın hiçbir garantisi yok. Bize fiyat artışı sağlanıyor, bir bakıyoruz benzine, mazota ve LPG fiyatlarına zam gelmiş. 725 lira taksimetre ayar parası verdik. Yaptıkları bir şey de yok, sadece ayarlama yaptılar. Bu fiyatın çok olduğunu düşünüyorum. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bizim ücretlerimizi yükselttiğinde çok sevinmiştik, fakat yakıta gelen zamlardan sonra sevincimiz kursağımızda kaldı” dedi.

“ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI”

İsmini vermek istemeyen bir diğer taksici ise mesleği ile ilgili değerlendirmede bulunarak şu ifadeleri kullandı; “Günü kurtarmaya, arabaya mazot doldurmaya uğraşıyoruz. Bizimkisi taksicilik değil. Buraya gelip vakit öldürmeye çalışıyoruz. Araç masraflarımızı senelik hesaba vurursak, 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Biz 20 bin lira kazanamıyoruz ve üstüne üstlük masrafları kendi cebimizden karşılıyoruz. Amacımız müşteriye hizmet, ama müşteriye değil cebimize hizmet ediyoruz. Biz cebimizden para koyarak taksi seferlerine çıkıyoruz. Durumumuz içler acısı. Ben emekliyim, aldığım para 2500 lira. Buraya gelip geçimimi sağlamak istiyorum fakat artık bunun da imkanı yok. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Taksi ücretlerini vatandaşın karşılayacak gücü yok. Ücretler yükseltilse bu sefer de vatandaş karşılayamayacak. Bir kısır döngünün içerisindeyiz. Vatandaş olarak bu duruma hiçbir şey yapamıyoruz, elimiz kolumuz bağlı.”




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum