Bu 'Ney'in zammı?;

Bu 'Ney'in zammı?

500 yıllık tarihiyle Kastamonu'nun en önemli yapılarından birinde ney öğrenmek isteyenlere hizmet veren Meşk-i Ney Topluluğu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı zam nedeniyle tepkili....

180 TL olan kira bedellerinin 350 TL'ye çıkarılmasına tepki gösteren ney öğrencileri, yetkililerden yardım bekliyor.

Kastamonu Meşk-i Ney Topluluğunda gönüllü Neyzenlik yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Faruk Akyıl, kira bedellerine yüzde 95 zam yapıldığını belirterek, cüzi miktarlarda verdikleri kursların sonlanabileceğini kaydetti.

Yakupağa Camii'ne ayrı bir hava kattıklarını ve tarihi camiyi ziyarete gelenlerin mutlaka kendilerini de ziyaret ederek dinletilerinden faydalandığını kaydeden Akyıl, 'Aynı zamanda hem şehrimizin hem de caminin tanıtımına katkıda bulunuyoruz. Bu zamlarla birlikte, bizler ticari faaliyetlerde bulunmasak da; ticaret yapan arkadaşlarımız da kapatmayı düşünüyor. Burası ölü bir yer haline gelebilir. Yetkililerden destek bekliyoruz'' dedi.

 

''180 TL'DEN 350 TL'YE ÇIKTI''

Kiralarında her yıl TÜFE bazında artışların olduğunu söyleyen Neyzen Faruk Akyıl, ''Pandemi nedeniyle geçen yıl artış yapmadılar. Bu yıl emsal teşkil edecek şekilde kira artışını yaptılar. Yüzde 95 artış oldu. 180 TL’den 350 TL’ye çıktı. Biz burayı 2015’in Haziran ayında açmıştık. Amacımız, her eve bir ney girsin her ailede bir neyzen çıksın. Ya söyleyerek, ya üfleyerek, ya da dinleyerek bu etkinliğe katılım sağlamaktı. Yaz aylarında biz buradaki ney öğrenen kişileri açık alana çıkarıp, orada öğrendiğimiz ilahileri söyleyerek üfleyerek bu şekilde etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bu hem buranın etkinliğini artırıyor, hem de dışarıdan gelen turistlerin katılımını sağlıyor. Kira artışından sonra benim bu maliyetleri karşılayabilmem biraz zor. Arkadaşlar biz karşılarız dediler ama bizim amacımız bütün her kesime hitap etmek. Buraya hiç ücret ödemeden gelen kişiler de vardı. Bizim amacımız buraya gelen kişilerden ücret  talep etmek değildi'' dedi.

''ARTIŞIN GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ''

Öğrencilerden, sadece su ve elektrik gibi faturaların ödenmesi için cüzi bir miktar ücret aldıklarını kaydeden Neyzen Akyıl, ''Ben burada bulunan arkadaşlara fiyatlar yükseldi diyemem. O bakımdan konunun incelenmesi, bu artışın durdurulması gerek. Burada yapılan faaliyetleri gelsinler görsünler, sosyal medyadan incelesinler. Daha önce gazetede yaptığımız açıklamalar var, yaptığımız etkinliklerin fotoğraf ve videoları var. Biz ticari bir kuruluş değiliz. O bakımdan buranın ayrıcalıklı olması lazım. Hiç kira vermeden tabi ki burada durmak doğru değil, Sonuçta vakıflar müdürlüğü de buradan aldığı ücretlerle öğrencilere burs veriyor. Ama bu artış fazla o bakımdan biz bunun geri çekilmesini talep ediyoruz'' diye kaydetti.

''BURASI ÖLÜ BİR YER OLACAK''

Akyıl, şöyle devam etti; ''Gelenler gerçekten bizden çok memnun oluyorlar. Onlara da hemen bir ney parçası verip, onların da ney üflemelerine öncülük etmiş oluyorum. Diyorlar ki ; biz kaç yıldan beri neye üflemeyi arzu ediyoruz ama  ses çıkaramıyoruz. Burada benim 30 yıla aşkın bir ney tecrübem var. Bu tecrübeyi insanlarla paylaşmış oluyoruz. Onlar da mutlu olarak buradan ayrılıyorlar. Gittikleri yerde Yakup Ağa Külliyesi’ni güzel anacaklardır. Ben burayı kapattığım zaman burası ölü bir yer olmuş olacak. Vakıflar Müdürlüğü  bana burayı tahsis ederken, yani ihalede bana burayı verirken, kalabalık olmasını istemişti. Burada da çok kalabalık bir ortam oluşturmayı başardık. Müdürün değişmesiyle ve onlarla da tanışma fırsatımızın olmaması büyük şanssızlık. Kendileri de Pazar günü buraya gelip, buradaki atmosferi görebilirler. Ona göre bir karar alabilirler. Bizim isteğimiz bu.''

Öğrenciler ise, şu ifadeleri kullandı; ''Hocamız başka yere taşınalım diyor ama burasının havası çok güzel. Burada ney üflenmenin çok farklı bir havası var. Buradan taşınmak çok mantıklı değil. Burasının akustik bir havası var. Burayı teneffüs etmek çok güzel. Buranın yeri farklı bir mekanda olursa bu kadar lezzetli olacağını düşünmüyorum. Buranın devam etmesi gerekiyor. Turistik açıdan da , halk açısından da bizim açımızdan da burada olması gerekiyor.''

'ESNAF BARIŞI' POLİTİKASI

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre de;  2013-2018 yılları arasında kiralara sadece yüzde 25,45 zam yapıldığı ve geçtiğimiz yıl da pandemi sebebiyle fiyat artışı politikasına gidilmediği belirtildi. Her ne kadar artış yüzdesinin fazla gibi görünmesinin 'fahiş bir zam' gibi algılanmasına sebep olsa da; Vakıflar Bölge Müdürlüğü de, geçtiğimiz 10 yılda çok cüzi zamlar yapıldığını kaydetti. Bölgede bulunan diğer dükkanlarla 'kira bedellerinin eşit' olması politikasının da önemli olduğunu vurgulayan yetkililer, 'esnaf barışı'nın da sağlanması gerektiğini kaydetti. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum