Meşhur Kastamonu pastırması da zamlandı;

Meşhur Kastamonu pastırması da zamlandı

Döviz artışıyla birlikte bir çok kaleme gelen zamlardan, Kastamonu'nun coğrafi işaretli ürünü Kastamonu Pastırması da nasibini aldı. Geçtiğimiz yıl 200 liraya kadar bulunabilen pastırma yüzde 40 zamlanarak 280 liraya kadar çıktı. Fiyat artışıyla dar gelirli ailelerin de menüsünden çıkan pastırmanın, önümüzdeki yaza 300 liraya çıkması bekleniyor....

Pastırmaya gelen  zam sadece tüketicileri değil, üretici ve perakende satıcılarını da düşündürdü. Zamlardan nasibini alan pastırma, alırken de satarken de düşündürüyor.

KİRİŞÇİOĞLU; “ZAM OLMAZSA İFLAS EDECEK DURUMA GELİRİZ''

Alizade Pastırmacısı sahibi Ahmet Kirişçioğlu, zamlar hakkında bir değerlendirmede bulunarak şu ifadeleri kullandı; “Şu anda pastırma fiyatları 280 TL. Önceden ise bu fiyatlar 220-230 TL arası değişiyordu. Elektriğe, suya, poşete, mazota zam gelmesinden dolayı pastırma da bu zamlardan payını aldı. Kargo fiyatlarına da zam geldi. 18 TL’ye gönderdiğimiz kargo, şu an 36 TL. Bu maliyetler artınca zam yapılması gerekiyor. Zam olmazsa iflas edecek duruma geliriz. İşletmemizi ayakta tutmak ve geçim sağlayabilmemiz için bu fiyatların artması lazım. Kastamonu Gıda Odası biz esnaflara fiyat verir bizler de etiketimizi ona göre vururuz. Doların artışı ve ülkemizde hayvancılık sektörünün duracak noktaya gelmesi, bu fiyatların artışında büyük rol oynuyor."

KÖSE: ''HAYVANCILIK ÜLKEMİZDE BİTMEK ÜZERE''

Hayvan kesimi hakkında bilgi veren Çetin Köse; “Biz kaliteli etleri ve kaliteli ürünleri kullanıyoruz, dolayısıyla da pahalı oluyor. Bizim de aldığımız etlere zam geldiği için, biz de zam yapmak durumunda kalıyoruz. Etlerimizi temin ettiğimiz kasaplar iyi kasaplar ve güvenilir. Kendi kestiğimiz hayvanlarımız oluyor, onların en kaliteli bölgelerini kullanıyoruz. Harcadığımız maliyetler ile etiketini vurduğumuz fiyatlar orantılı. Ülkemizde hayvancılık bitmek üzere. Küspe, silaj ve yem fiyatlarının artışından dolayı hayvancılık yapan işletmeler de sıkıntılı bir süreçte. Besicilik yapan işletmeler de bu sıkıntılardan dolayı hayvan kesim fiyatına zam yaptılar. Hayvan kesim fiyatlarına bakacak olursak, fiyatlar uçmuş durumda. Biz de bu saymış olduğum etkilerden dolayı zam yapmak mecburiyetindeyiz. Dışarıdan ithal hayvan gelse bile bu fiyatların düşmesine yardımcı olmaz. Ancak fiyatların stabil durumda seyretmesini sağlar” diye konuştu.

KARAOSMANOĞLU; “ÇİFÇİLER KAN AĞLIYOR”

Çiftçilerin kan ağladığını vurgulayan Pastırmacı Fatih Karaosmanoğlu ; “Her şeye gelen zamlardan dolayı, pastırma fiyatları 280 TL’ye kadar çıktı. Maldan kısmış olsak fiyatlarımız biraz daha düşük olur. Tabi ki içinde bulunmuş olduğumuz ekonomik krizin etkileri de yok değil. Doların artması, mazota gelen zamlar ve birçok hammaddeye gelen zamlar da bizim fiyatlarımızı etkiliyor.  Büyük baş hayvancılıkta zammın doruk noktaya ulaşması da yapılan zammı tetikledi. Kesimler şu an 75-80 TL’ye kadar çıktığı, çiftçiler kan ağlıyor. Bu durumlar kasaplara da maalesef ki yansıyor” dedi.  




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum