Boris Volfman: “Nohut İhracatında Toparlanma Devam Ediyor”;

Boris Volfman: “Nohut İhracatında Toparlanma Devam Ediyor”

Pandemi öncesinde yüksek ihracat getirisine sahip nohutta son birkaç yıldır yaşanan düşüş tersine dönmeye başladı. Dünyanın en büyük nohut üreticilerinden biri olan Türkiye 2022 yılında dünyanın çeşitli ülkelerine 60 milyon dolarlık nohut ihracatı gerçekleştirirken bu rakam 2023 sonu itibariyle 86 milyon dolara yükselerek ciddi mi artış gösterdi....

Sofraların vazgeçilmezi, sağlıklı ve besleyici bir ürün olan nohut üretici ve ihracatçısının da yüzünü son dönemde güldürüyor. Pandemi öncesi ve pandemi sırasında ciddi ihracat geliri elde ettiren ürün son birkaç yıldır kuraklık ve diğer iklim olayları sebebiyle olumsuz yönde etkilenmişti. Fakat 2023 nohut ihracatı için toparlanma yılı oldu. Hem üretimin artması hem de dış pazarda ürüne olan rağbet ihracat gelirlerinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını gösteriyor.

Boris VolfmanNohut müşteri bulma sorunu olmayan bir ürün”

Boris Volfman; Nohut hem iç pazarda hem de dış pazarda müşteri bulma noktasında bir sorunu olmayan tarım ürünlerinden birisi. Bugün üretimi artırabilirsek rahatlıkla ihracatçı yeni müşteriler bulabilir. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre Türkiye zaten dünyanın en büyük nohut üreticilerinden biri konumunda. Fakat üretim kısmında gösterdiğimiz bu başarıyı ihracata henüz istediğimiz oranda yansıtabilmiş değiliz. Tarımsal ürünleri üretmek kadar işlemek ve pazarlamak da oldukça önemli. Örneğin Hindistan bugün dünyanın en büyük nohut üreticisi konumunda fakat bu onu en büyük ihracatçı yapmıyor. Dünyanın en büyük nohut ihracatçısı ise Avustralya. Elbette bu tarz konuları ele alırken nüfus yoğunluğu, toprak büyüklüğü, markalaşma gibi konuları da göz ardı etmemeliyiz. Fakat önemli olan dünyadaki iyi örneklerden ders çıkarıp ülkemize en güzel şekilde uygulayabilmek.” şeklinde konuştu.

Pazar çeşitliliğini artırmak hayati öneme sahip”

Nohut ihracatında farklı pazarlara açılmanın önemine dair bilgi veren Boris Volfman; TÜİK verilerini incelediğimizde diğer ürünlerin aksine Türkiye nohut ihracatında bir veya iki ülkeye bağımlı değil. Bu durum yarın olası yaşanabilecek krizlerde ihracatımızın keskin bir şekilde düşmesini engelliyor. Sadece nohut değil hiçbir tarım ürününde ihracatımızı birkaç ülkeye endekslememeliyiz. Örneğin Avustralyan en büyük müşterisi Hindistandı. Fakat Hindistan kısa süre önce gümrük vergilerini artırarak Avustralyanın yaptığı bu ihracata adeta darbe vurdu. Eğer pazar çeşitliliği sağlanmazsa ihracatçı bir günde mağdur olabiliyor.” dedi.

En önemli müşteri İtalya”

Boris Volfman: TÜİK verilerine göre Türkiye 2023 yılında en büyük nohut ihracatını 11.790.254 dolar ile bir Akdeniz ülkesi olan İtalyaya gerçekleştirdi. İkinci sırada ise 7.934.675 dolar ile Çin yer aldı. Üçüncü sırada 2022 yılının lideri İran 6.700.007 dolar ile bulunuyor. TÜİK verileri incelendiğinde Türk tarımsal ürün ihracatçısının hala açılması ve daha sıkı şekilde tutunması gereken pazarlar olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte ihracat rakamlarıyla birlikte ithalat rakamlarının da aynı şekilde artmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Türkiye 2022 yılında 20 milyon dolarlık nohut ithalatı gerçekleştirdi. Bununla birlikte ülkemiz 2023 yılında 86 milyon dolarlık nohut ithalatı gerçekleştirerek ihracatla birlikte ithalatta da ciddi bir artış yaşadı. İthalat artışını azaltmak istiyorsak üretimi ve verimi artırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Nohut üretiminde lider şehir Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiyede nohut üretiminin lideri olan şehir başkent Ankara olarak karşımıza çıkıyor. İkinci sırada yine bir İç Anadolu şehri olan Yozgat ve üçüncü sıradaysa Kırşehir yer alıyor. Kırıkkale, Konya, Karaman ve Çorum da yine nohut üretiminde önemli şehirler olarak biliniyor. Özellikle son dönemde artan nohut ekim alanları ve bir dekardan alınan verimin yükselmesiyle birlikte yıllık nohut üretimi 600 bin ton civarına yaklaştı. Önümüzdeki 5 yılda hedef ise 1 milyon ton üretime ulaşmak.

 

                        

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum