Kastamonu esnafının ‘komisyon’ isyanı!..;

Kastamonu esnafının ‘komisyon’ isyanı!..

Kredi kartı komisyonlarının artması esnaf ve vatandaşı karşı karşıya getiriyor...

Kastamonu Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Odası (GMİSO) Başkanı Ufuk Dravor, bankaların iş yerleri için uyguladığı kredi kartı komisyon oranlarının yükselmesinin hem esnaf ve sanatkarlara hem de vatandaşa zarar verdiğini belirtti.

Dravor, kredi kartı veya banka kartı kullanımının yaygınlaştığını belirterek; “Son bir yıl içinde, fiyatların yüksek oranda artması sebebiyle alışverişlerde genellikle nakit kullanım tercih edilmediğinden kredi kartı veya banka kartı kullanımının giderek yaygınlaştı. Bu arada POS komisyon oranlarının yüzde 4'ler seviyesine dayanması esnafı zor durumda bıraktı. Bankaların artan bu komisyonları esnaflarımızın yakınmalarına sebep oluyor. Bu artışlara mutlaka bir önlem alınmalıdır” dedi.

“KOMİSYON ORANLARININ ARTMASI ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKTI”

Kredi kartlarının toplumun vazgeçilmezi haline geldiğini belirten Dravor; “Günümüzde ticari işletmelerin POS cihazı kullanmadan ayakta kalabilmesi mümkün değil. Kredi kartları toplumumuzun bir vazgeçilmezi haline geldi. Esnaf ve sanatkârlarımızın çağa ayak uydurabilmesi, vatandaşın rahatça alışveriş yapabilmesi ve piyasanın canlanması için POS komisyon oranları için yasal bir düzenleme yapılması şart oldu. Son dönemde kredi kartı komisyon oranlarındaki ciddi artış ve beraberinde 45 günü geçen geri ödeme süresi nedeniyle esnaf ve sanatkarlarımız maalesef vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmeye başladı. Her geçen gün artan girdi maliyetleri nedeniyle esnaf ve sanatkarlarımız zaten sıkıntılı günler yaşıyor. Büfe, bakkal, market, tekel bayii, pastane, kasap, lokantalar, pideciler, gıda ürünlerini imal eden esnaflar vb. gibi birçok işletmede neredeyse tüm ürün ve hizmetlerde maliyeti etkileyen artışlardan dolayı fiyat değişimi oluyor. Kullanılan Banka POS Cihazlarının aylık hizmet ücreti maliyetleri de var. Bunun üzerine bir de pos komisyon oranlarının artması esnaf ve sanatkarlarımızı zor durumda bıraktı” ifadelerini kullandı.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Kredi kartı komisyon ücret yükünün azaltılması gerektiğini söyleyen Dravor, şunları kaydetti; “Esnafımız nakit ile çalışamıyor. Müşterilerin cüzdanı kredi kartlarıyla dolu. Bunun için bankaların esnafın üzerindeki kredi kartı komisyon ücret yükünü hafifletmesini istiyoruz. Pos komisyon oranları düşürülmelidir. Yüksek oranlar esnafa zarar veriyor. Ekonomik sıkıntılardan dolayı tabi ki müşterilerin de nakit sıkıntısı var. Esnafımız faizsiz banka gibi sattığı malı veresiye veriyor, tekrar yerine koyamıyor. Ertesi gün hesaba geçmeli tercihlerinde ise bankalar tarafından yüzde 4-5 gibi komisyon kesintilerine maruz kalıyorlar. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalı. Bankalar kredi kartı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 114 milyonun üzerinde kredi kartı ve 186 milyonun üzerinde banka kartı kullanılıyor, kişi başına 3 kart düşüyor. Ancak esnafın kartla ödeme kabul etme konusunda yaşadığı sıkıntılar her geçen gün artıyor. Komisyon oranlarında yaşanan bu ciddi artış esnafın zaten daralan bütçesini daha da zorluyor. Nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşlar da kredi kartlarına yüklenmeye başladı. Fiyatlar günlük değiştiği için esnaflarımız karşılaştıkları fiyat farkı nedeniyle 45 gün sonra bankadan geri ödeme alsa bile sattığı ürünün yerine yenisini koyamıyor. Bunun sonucunda esnaf aradaki farkı müşterisine yansıtınca da vatandaşın alım gücü zaten düşük olduğu için satış yapamıyor ve iyice iş yapamaz hale geliyor. Bu sebeple yüksek komisyon oranları hem esnaf ve sanatkarlarımıza hem de vatandaşlarımıza zarar veriyor. Bu durumda yapılması gereken kredi kartı faiz oranlarına ve pos komisyon oranlarına taban tavan sınırı getirilmelidir. Esnafın yükünü hafifletmek için bankalar kredi kartı pos cihazı ödeme komisyon oranlarını düşürmeli. Kredi kartı komisyon oranlarının bu denli yükseltilmesi tüm iş yerlerine, maliyetlere ve giderlere yansıyıp enflasyonu daha da tetiklemekte bu durumun önüne geçmek adına yasal bir düzenleme ile bankaların iş yerlerine uyguladığı kredi kartı komisyon oranları makul seviyeye indirilmesi geriyor” dedi.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum