Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilmelidir?;

Fren Balatası Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Fren balatalarının ne zaman değiştirilmesi gerektiği sorusunun cevabı doğrudan fren sisteminin kullanımı ile ilgilidir....

Fren balatalarının ne zaman değiştirilmesi gerektiği sorusunun cevabı doğrudan fren sisteminin kullanımı ile ilgilidir. Fren pedalının sık veya gereksiz kullanılması veya yokuşlarda sık sürüş yapılması gibi durumlar, fren balatalarının normalden daha hızlı yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle fren balatalarının 2 ila 3 ayda bir düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. Ayrıca alfa romeo yedek parça fren baltası işlemlerinde kullanılabilir.

Fren Balatası Ne zaman Değiştirilmeli?

Fren balataları güvenli sürüşün en önemli parçalarından biridir. Bu parçanın aşınıp işlevini yerine getirememesi durumunda fren sisteminin işlevi bozulacaktır. Arabanızın frenleri verimli çalışmıyorsa, güvenli bir şekilde araç kullanamayacağınız bir durumla karşı karşıya kalırsınız.

Sürücü fren pedalına her bastığında sürtünme ısı üretir. Oluşan ısı fren balatalarını aşındıracaktır. Fren balatalarında kullanılan malzemenin kalitesi, bunların ne zaman değiştirilmesi gerektiğini etkileyebilecek bir diğer değişkendir.

Kullanım koşullarına bağlı olarak sık frenleme nedeniyle balatalar yüksek sıcaklıklara maruz kalırsa zamanla balatalar düzgün çalışmayabilir. Frene bastığınızda gıcırtı sesi duyuyorsanız fren balatalarınızı değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Kaliper Göstergesi

Dışarıdan bakıldığında fren kaliperi diski bir el gibi kavrayan ve frenleri uygulayan hidrolik bir bileşendir. Bazı araçlarda fren kaliperlerinin kırmızı veya mavi gibi renklerde boyalı olduğunu görebilirsiniz.

Fren Sesi Ve Titremesi

Frenleme sırasındaki titreşim aslında otomobiller için en belirgin sorunlardan biridir. Bir arabayı saatte 70 km hızla kullandığınızı hayal edin. Fren pedalına basıldığında direksiyonda hafif bir titreşim hissedebilirsiniz. Fren pedalına sert bastığınızda titreşimin arttığını net bir şekilde hissedersiniz. Fren aksamlarınızdaki sorun daha da kötüleşiyorsa aracınızın titreşimleri oldukça endişe verici seviyeye ulaşmış demektir.

Fren Performansı

Frenleme performansı genellikle sürücüler tarafından göz ardı edilir ancak en az motor performansı kadar önemlidir. Elbette arabayı yüksek hızda sürmenin yanı sıra, doğru sürüş için fren mesafesi de önemlidir.

Fren Tozları

Fren tozu yalnızca bir tarafta birikiyorsa kaliper hareket ediyor demektir. Buna topluca "kumpas donması" adı verilir. Bu, sıkmayı bıraktığınızda kaliperin sıkışacağı ancak serbest kalmayacağı anlamına gelir. Fren tozunun varlığı şu soruyu da akla getiriyor.

Yeni frenlere ihtiyacınız var mı? Fren tozu normal fren uygulamasının bir yan ürünüdür ve fren balatalarının yüzeyine zarar veren metal parçacıklarının bir karışımıdır. Ped aşındıkça toz emisyonları azalır. Daha temiz görünen tekerlekler genellikle bunun bir işaretidir. Fren balataları yenileriyle değiştirilmelidir.

Fren Balatalarının Kalitesi

Yüksek kaliteli fren sistemi normal sürüş veya frenleme sırasında ses çıkarmaz ve kimseyi rahatsız etmez. Ancak fren balatasının ilk işi, kullanımda olan aracı etkili bir şekilde durdurmaktır.

Fren sisteminizi incelemenin yanı sıra fren balatalarınızı ve fren balatası fiyatları da düzenli olarak incelemeniz çok önemlidir. Fren balatalarının kalınlığı en uygun şekilde boyutlandırılmalıdır. Balatalar fren kaliperi altında görünmeyecek kadar incelip çizilirse değiştirilmeleri gerekir.

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum