Fiyatlar bir kez daha düşebilir;

Fiyatlar bir kez daha düşebilir

......

Sektör temsilcileri, alınacak önlemler ve kurun yatay hareketinin devam etmesi halinde otomotiv ve gayrimenkulde fiyatların gevşeyebileceği, haliyle de olumlu sonuçlar alınabileceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası otomotiv ve gayrimenkulde fahiş fiyat artışına ağır yaptırım uygulanacağı uyarısı oldukça önemli.

Son yıllarda fiyat artışının yaşandığı kimi sektörlerde ‘ne kadarı suni ne kadarı gerçek ve ne kadarı kasıtlı?’ gibi sorular sıkça sorulur oldu. Bir dönem özellikle market raflarında neredeyse her gün değişen fiyatlar, o alanda atılan adımlarla şimdilik rayına oturmuş görünüyor.

Kullanıcıların en çok şikayetçi olduğu sektörlerden diğer ikisi de hiç şüphesiz gayrimenkul ve otomotiv… Her iki alanda da fiyatların çok kısa sürede artması ve bu alanda fırsatçıların da türemesi hükümeti farklı tedbirler almaya itti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinde yaşanan fiyat artışlarına karşı alınacak önlemleri de duyurdu.

Konut ve kira sektöründe piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar getireceklerini kaydeden Erdoğan, çimento ve hazır beton sektöründeki dengesiz fiyat artışlarının da yakın takibe alındığını açıkladı.

ÇİMENTO TONNA YÜZDE BİN 500 ZAM YAPILDI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, Erdoğan’ın açıklamalarının sektöre muhtemel etkilerini değerlendirmeden önce bazı kritik rakamlar paylaşıyor.

2021 yılı Mart-Nisan aylarında çimento ton fiyatının 150 TL olduğunu anımsatıyor ve aynı yılın yaz aylarında bu rakamın 400 TL’ye yükseldiğini söylüyor. Fahiş artışın bununla sınırla kalmadığına değiniyor Tellioğlu ve betonun ton fiyatının 2021 yılı sonunda 600 TL’ye, 2022 sonundaysa bin 300 TL’ye yükseldiğini anlatıyor.

“Bugünlerde ortalama çimento ton fiyatı 2 bin 300 TL’ye kadar çıktı. Çimento üreticilerinin maliyetleri yüzde 700-800 civarında artı. Ancak ortada yüzde bin 500’lük bir zam var” diyor ve bunun gerçekçi olmadığının altını çiziyor.

ÇİMENTODAKİ ARTIŞ DİĞER SEKTÖRLERİ ETKİLİYOR

Çimento fiyatlarında ortaya çıkan bu haksız fiyatın çok sayıda sektörü de etkilediğine işaret ediyor Tellioğlu… Beton, harçlı sıva imalatları, zemin şap kaplamaları, duvar malzemeleri, hazır beton, yapı kimyasallar, karo fayans gibi ürünler akla ilk gelenler…

Mevcut tabloya müdahale edilmemesi durumunda yeterli konut arzının düşeceğini ve bunun da hem satış hem de kira bedellerinin yükselmesi anlamına geleceğine dikkat çekiyor.

FİYATLARIN SABİT KALMASI BİLE İNDİRİM ETKİSİ YAPAR

Tahir Tellioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının sektör için çok değerli olduğunu söylüyor ve yakın gelecekteki beklentilerini anlatıyor: “Sektöre tabii ki fiyat açısından olumlu bir etkisi olur. Ancak şunu unutmamak lazım. Ülkemizde enflasyon yüksek seyrediyor. Fiyatların 6 aylık bir dilimde zamlanmaması dahi aslında bir indirim etkisi oluşturuyor.

Sadece indirim açısından ele almak da doğru olmaz. Cumhurbaşkanımızın çimento ve hazır beton vurgusu kentsel dönüşüm ya da yerinde dönüşüm gibi projeler için de çok kritik. Çimento ve hazır betonda fiyatların rayına girmesi bu projelere olumlu etki yapacak. Haliyle o projeler hızlanacak ve arz artacak. Arz artınca fiyatlar da ona göre şekillenecek. Ancak burada anahtar cümle piyasanın stabil kalması. Bunu başarabilirsek sonrası için daha olumlu konuşabiliriz.”

KUR ANİDEN YÜKSELMEZSE OTOMOTİV FİYATLARINDA DA İNDİRİM OLUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında sadece gayrimenkul değil otomotiv sektörü de vardı. Otomotivle ilgili zaten bir süredir atılan adımlar, getirilen kısıtlamalar ve kimi yeni düzenlemeler söz konusu. Geçtiğimiz günlerde çok sayıda otomobil firmasının sıfır araç için yeni kampanyalar düzenlemesi de bu sürece eklenince sektör yeniden gaza bastı.

Otomotiv Uzmanı Erol Şahin, pazarda son bir yıldır hakim olan ‘yok satmak’ döneminin sonuna gelindiğine değiniyor. Son yıllarda insanların bir ihtiyaçtan ziyade ‘yatırım olsun’ ya da ‘kısa vadede para kazanayım’ diye araç aldığını anımsatıyor.

Hükümetin aldığı önlemler ve dövizdeki durumun ardından işler değişmiş… Bu süreci “Aldığınızdan daha pahalıya satabileceğiniz bir ortam kalmadı” diyerek özetliyor Şahin.

OTOMOBİLDE 1 KASIM'A DİKKAT

Otomotivde 6 ay 6 bin kilometre kuralının, sıfır fiyatından daha yükseğe ikinci el araç satılamayacağı hamlesinin sektörü toparlayan adımlar olduğuna değiniyor Erol Şahin.

Ancak asıl büyük değişimlerden birinin 1 Kasım’da yürürlüğe girecek yeni uygulama olduğunu vurgulayıp, devam ediyor: “Vatandaşların da tüzel kişilerin de ilan verme sayısında kısıtlamaya gidiliyor. Satılık ilanı verdiğiniz zaman kimlik bilgileriniz mutlaka karşı tarafta olacak. Ayrıca o aracı satabilecek durumda olmanız lazım. Yani araç ya sizin olacak ya da o aracın sahibi 1. derece yakınınız olacak. Bu değişiklik 1 Kasım’da yürürlüğe girecek ve bunun da yansımalarını göreceğiz. İlan sitelerindeki sahte paylaşımların da önüne geçilecek ve daha düzenli bir tablo karşımıza çıkacak.”

ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Erol Şahin’e herkesin merak ettiği “Sıfır ya da ikinci el otomobillerde fiyatlar düşecek mi?” sorusunu da yöneltiyoruz.

Döviz kurlarının stabil hareketinin bu durum için en önemli unsurlardan biri olduğunu söylüyor. Kur aniden yükselmezse, yıl sonuna kadar devam edecek kampanyaların etkisiyle de fiyatların bir miktar daha düşeceği görüşünü paylaşıyor. 

Kaynak: TRT Haber

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum