Kastamonu'nun her köşesinde ayrı bir lezzet;

Kastamonu'nun her köşesinde ayrı bir lezzet

Kastamonu, zengin mutfağı ile gastronomi alanında adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor...

Kastamonu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir il. Güneyinde Çankırı, batısında Bartın, güneybatısında Karabük, doğusunda Sinop, güneydoğusunda ise Çorum yer alıyor. Komşu iller arasında Karadeniz’e yakınlığı ile en uzun sahil şeridine sahip. Yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan turistik şehirlerinden biri olması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması zengin bir yemek kültürünü ortaya çıkarıyor.

Kastamonu’nun bu zengin mutfağındaki lezzetler şu şekilde:

Et Ekmeği/Daday Etli Ekmeği

Kastamonu'nun en lezzetli yemeği. Daday Etli Ekmeği Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alıyor. Sacda pişirilene de “Et Ekmeği” ismi ile biliniyor. Kastamonu'da birçok restoranda etli ekmek/et ekmeği bulunuyor.

Devrekâni Hindi Banduması

Coğrafi işaretli ürün arasında yer alıyor. İlçede yetiştirilen hindilerin pişirilmesi ile elde edilen hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan; pişirilmesi ve servis edilmesi aşamalarıyla yöreye özgü bilgi ve ustalık gerektiren bir yemek. Kastamonu’da yöresel lezzetler sunan restoranların mutfağında hazırlanıyor.

Kastamonu Simit Tiridi

Küçük parçalar halinde dilimlenen Kastamonu Simidine tencerede kaynatılmış kemik suyu ilave edilip üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş kıyma ile tereyağı dökülerek hazırlanan yöresel bir lezzet.

Taşköprü Kuyu Kebabı

Kuyu Kebabı yörede kekik otu vb. Aromatik bitkilerle beslenen, temizlenmiş 6-10 aylık süt kuzularının hiçbir kapla temas ettirilmeksizin kızgın kuyuya sarkıtılarak tuğlaların ısısı ile pişirilen bir kebap çeşidi olarak sofralarda yerini buluyor.

İhsangazi Ekşili Pilavı

Kastamonu siyez bulguru, soğan, yeşilbiber, tuz, pul biber, nane, tereyağı, salça, dereotu, maydanoz, ısırgan, ebe gümeci ve asma yaprağı kullanılarak pişirilen, ekşi ayran ya da ekşi yoğurt katılıp üzerine tereyağlı sos gezdirilerek hazırlanan yöresel bir pilav.

 

Kastamonu’n yemekleri kadar tatlıları da lezzetli olmasıyla yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanıyor. Bunlar; İncir Dolması, Cırık tatlısı ve Fındık şekeri.

 

Kastamonu’n en bilindik çorba lezzetleri de yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olarak yerini alıyor. Bunlar; Ecevit çorbası, Pınarbaşı kara çorba ve Araç akdene göce çorbası.

 

Kastamonu’nun diğer lezzetleri de Kastamonu’n zengin mutfağı arasında yerini alır; Taşköprü sarımsağı, Kastamonu pastırması, Cide ceviz helvası, Kastamonu çekme helvası, Kül Çöreği, Patates paçası. (Ece Sinan)

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum