Kastamonu, Ağustos’ta ithalatının iki katı ihracat yaptı;

Kastamonu, Ağustos’ta ithalatının iki katı ihracat yaptı

......

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz Ağustos ayına ait dış ticaret istatistiklerini açıkladı. TÜİK tarafından verilen bilgiye göre; Kastamonu’da ihracat geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 9,1 arttı.

2023 yılı Ağustos ayında Kastamonu’dan yapılan ihracat 19 milyon 746 bin dolar olarak açıklandı. Ağustos ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,1, ithalat ise 10 milyon 303 bin dolar ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 arttığı görüldü.

DIŞ TİCARET HACMİ 30 MİLYON DOLAR OLDU

Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi Ağustos ayında 30 milyon 49 bin dolar oldu.

Ağustos ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 6 milyon 524 bin dolar ile “materyallerin geri kazanımı” ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu 6 milyon 226 bin dolar ile “kimyasal gübre ve azotlu bileşiklerin imalatı” ürün grubu ve 2 milyon 798 bin dolar ile “değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” ürün grubu takip etti. Ağustos ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 43 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.

İthalat ise 65 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatın ilk üç sırasında 2 milyon 88 bin dolar ile “dokuma” ürün grubu, 1 milyon 944 bin dolar ile “diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu ve 1 milyon 784 bin dolar ile “genel amaçlı diğer makinelerin imalatı” ürün grubu yer almaktadır.

İHRACATTA ALMANYA, İTHALATTA KIRGIZİSTAN İLK SIRADA

Ağustos ayında Kastamonu’dan 43 farklı ülkeye ihracat yapılırken, ilk sırada 7 milyon 341 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 3 milyon 531 bin dolar ile Ukrayna olurken üçüncü sırada 2 milyon 796 bin dolar ile Romanya bulunuyor.

Ağustos ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 1 milyon 944 bin dolar ile Kırgızistan yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 918 bin dolar ile İtalya ve üçüncü sırada 1 milyon 889 bin dolar ile Almanya bulunuyor. Ağustos ayında Kastamonu’ya 44 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. 



Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum